Erilaisia joululahjakeräyksiä järjestetään ympäri Suomea. (KUVA: Creative Commons)

On lokakuun alku. Kävelemme perheeni kanssa isossa tavaratalossa. Puolitoistavuotias tyttäreni on ensimmäistä kertaa kävelemässä omin jaloin kyseisessä kaupassa. Yhtäkkiä hän pysähtyy, kun suuri hämmästys ja riemu valtaavat kasvot. Valtavat LED-valoilla koristellut joulupukki, poro ja lumiukko kiiluvat käytävän päässä. Kävelemme niiden luo yhdessä ihmetellen, kun eteemme avautuu joulun ihmemaa: on valoja, joulukoristeita ja suklaakalentereita.

Tänä vuonna joulukrääsät tulivat kauppoihin jo syyskuun lopussa. Se on aivan liian aikaisin. Kun joulutuotteita näkee kaupassa kolmasosan vuodesta, niiden erikoisuus kärsii. Miksi ei voitu odottaa edes yli lokakuun puolen välin, jolloin jouluaattoon olisi enää noin kaksi kuukautta? Mieleeni tulee vain yksi vastaus. Joulu myy hyvin.

Harvan kuulee tammikuun lopussa virkkovan, että kohta pääsee juhlimaan vappua. Ihmisen mieli on kuitenkin helposti manipuloitavissa. Kun näemme kausivaloiksi tituleerattuja jouluvaloja, ajattelemme heti iloisesti, että kohtahan se joulu on. No ei ole, mutta mieli tekee helposti tepposet. 

Kun tavaratalot, lehdet ja tienvarsikyltit aloittavat joulun mainostamisen tarpeeksi aikaisin, ihmiset ehtivät ostaa enemmän lahjoja ja kuluttaa rahaa. Huomasin myös itse pohtivani, kenelle kaikille teen tänä vuonna villasukat ja mitä lahjoja minun tulee hankkia. Nämä eivät ole asioita, joita tulee miettiä ruskan aikana.

Joulusta on tehty kulutusjuhla, joka kasaa ihmisille suuria paineita. Ei kaikilla ole varaa tarjota lapsilleen tai edes itselleen yhtä ylellistä joulua kuin mainosten utopistisissa idylleissä on. Karu fakta on, että suuri osa lahjana saaduista leluista jää leikkimättä.  Myös yksinäisille ihmisille joulu on stressin aihe. Kuvittele tilanne, että sinulla ei olisi ketään, kenelle ostaa lahjaa, mutta lahjaideoista toitotettaisiin joka kanavasta syyskuusta alkaen. Tähän on onneksi keksitty loistava ratkaisu: useat erilaiset joululahjakeräykset.

Joululahjakeräykset tuovat joulumieltä paatuneimpiinkin mieliin. Eriarvoisessa asemassa olevat lapset ovat ansainneet joululahjoja siinä, missä muutkin. Ehkä jopa enemmänkin kuin hyväosaisten perheiden lapset. Kuitenkin nämä keräykset loistavat vielä poissaolollaan. Miksikö? Koska on liian aikaista vouhottaa joulusta. Kun ne kuitenkin taas ilmaantuvat, kannustan kaikkia siihen kykeneviä ostamaan tänä vuonna lahjan vähävaraiselle lapselle.

Artikkelikuva: Creative Commons