Jouluradion tämän vuoden toimitus. Tapahtumatuottaja Miia Valenko on kuvassa ylärivissä toinen vasemmalta (Kuva: Vilja Harala / Jouluradio)

Kansallinen joululaulaulupäivä on 15. joulukuuta. Tänä vuonna se järjestetään jo viidettä kertaa. Joululaulupäivä löytyy nykyisin myös almanakasta.


Joululaulupäivän järjestää tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Jouluradio. Jouluradion tapahtumatuottaja Miia Valenko kertoo, että viitisen vuotta sitten ajatus Joululaulupäivästä nousi muista pop-up -tapahtumista.

“Ravintolapäivä oli yksi sellainen tapahtuma, josta nousi idea Joululaulupäivästä. Lyhyesti sanottuna me haluamme kertoa, että jokaisella ihmisellä on lupa ja mahdollisuus laulaa joululauluja. Laulamaan kannustaminen on tärkeää. Joululaulupäivä on valikoitunut ajatuksella, että se on keskellä joulukuuta ja sopivan lähellä joulua.”

Aiempina vuosina Jouluradion kuulijat ovat tapahtumatuottaja Valenkon mukaan järjestäneet omia laulutilaisuuksia ja jakaneet tunnelmia sosiaalisessa mediassa. Toki jotkut ovat laulaneet neljänä aiempana kertana yksin eri puolilla maailmaa. 

Nykyään Joululaulupäivä löytyy teemapäivänä myös almanakasta. Eri vuosina Jouluradio on järjestänyt Joululaulupäivänä monenlaisia tapahtumia.

“Viime vuonna esimerkiksi Jouluradion toimipaikassa Redin Silta-tilassa järjestettiin tapahtuma. Siellä oli esimerkiksi yhteislauluhetkiä ja joululaulukaraokea.”

Tänä vuonna, kun tätä teemapäivää vietetään viidettä kertaa, maailmantilanne tekee oman mausteensa sen viettoon.

“Tänä vuonna Jouluradio soittaa koko päivän sellaisia tuttuja yhteislauluksi sopivia lauluja, joita ihmiset voivat laulaa mukana. Lisäksi tuona päivänä järjestetään striimi-konsertti, jossa esiintyvät Mariska ja Saija Tuupanen.”

Poikkeuksellisesta maailman tilanteesta huolimatta Joululaulupäivän idea on edelleen säilynyt, kertoo tapahtumatuottaja Valenko.

“Tänäkin vuonna 15. joulukuuta kannustamme ihmisiä laulamaan joululauluja Joululaulupäivänä, missä he sitten ovatkaan, ja jakamaan tunnelmia somessa.”

Jouluradio täysi-ikäistyy kotimaisella musiikilla

Jouluradio aloitti toimintansa vuonna 2003. Tänä vuonna se jo täysi-ikäistyy eli heillä on menossa jo kahdeksastoista joulukausi. Vuosien varrella Jouluradion kanavat ovat lisääntyneet ja toiminta monipuolistunut muutenkin.

Tapahtumatuottaja Valenko kertoo itse olevansa Jouluradion “hevikäyttäjä”. Hän tiivistää Jouluradion ydinajatuksen nimenomaan monipuolisuuteen.

“Jouluradio on laaja kattaus musiikkia. Pääkanavan lisäksi yhdeksällä muulla kanavalla soitetaan eri teemaista joulumusiikkia. Tuttujen laulujen lisäksi Jouluradiossa soi paljon uusia ja yllättäviäkin lauluja.”

Valenko itse nostaa Jouluradion kanavista kolme suosikkia. Ne ovat Jouluradion pääkanava, Klassinen joulu  ja Kauneimmat joululaulut.

Tämän vuoden Jouluradion täysi-ikäistymisen kunniaksi Jouluradio nostaa esiin nuoria. Jouluradiolla on ollut jo useampana vuonna perinteenä, että he tilaavat eri tekijältä uuden version perinteisestä Hoosianna-laulusta. Tästä laulusta tehty video julkaistaan aina Jouluradion adventin ajan avauksena. 

“Tänä vuonna Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne keksi keväällä, että näihin aikoihin sopii nuorten esiin nostaminen. Päädyttiin pyytämään Vaskivuoren lukion opiskelijoiden kamarikuoro tämänkertaisen Hoosiannan esittäjäksi. He suostuivat. Jonkin aikaa tämän jälkeen selvisi, että Yleisradio on valinnut tämän saman kuoron vuoden nuorisokuoroksi. Hieno yhteensattuma.”

Vaskivuoren lukion kamarikuoron tekemästä Hoosianna-videosta on tullut tapahtumatuottaja Valenkon mukaan Jouluradion kaikkien aikojen suosituin. Mielenkiinnolla hän odottaa myös Jouluradion Uusien biisien viikkoa. 

“Uusien biisien viikko järjestetään joulukuun viikolla 51, eli kappaleita voi äänestää 14.–20. joulukuuta. Kappaleet soivat Jouluradion pääkanavalla koko viikon ajan kello16. Soittoon päätyvät biisit valitsee Jouluradion oma tiimi, ja lopullisen valinnan tekevät kuuntelijat. Uusien biisien viikko toteutetaan yhteistyössä Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa, ja tiimiin kuuluu musiikin ja kulttuurituotannon opiskelijoita.”

Valenko kertoo, että näiden opiskelijoiden noston sekä Hoosianna-videon tekoon että myös tämän Uusien biisien viikon toteutuksen lisäksi tämän vuoden juttu on Jouluradiossa on kotimaisen musiikin entistä suurempi painoarvo.

“Jouluradio haluaa osaltaan tukea tänä vaikeana vuotena suomalaisia musiikin tekijöitä edes jollain tavalla.”

Kahden vuoden päästä Jouluradio täyttää kaksikymmentä vuotta. Jouluradion tapahtumatuottaja Valenko kertoo, että “jokainen vuosi on erityinen Jouluradiossa, mutta kahden vuoden päästä juhlitaan oikein kunnolla.”

Lauri Koivisto

Artikkelikuva: Vilja Harala / Jouluradio