Väärät lahjat palaavat takaisin myyjälle. Verkkokaupan palautushyllystä voi tehdä hyviä löytöjä.

Joululahjat eivät aina miellytä. Osa lahjoista palautetaan ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi Jätkäsaaren Verkkokauppaan voi palauttaa sieltä ostettuja lahjoja, jotka eivät syystä tai toisesta kelvanneet.

“Yleensä kyseessä on joko väärä malli tai tuote ei ole omaan käyttöön sopiva, esimerkiksi liian iso tulostin. Nämä käydään sitten vaihtamassa sopivampaan. Joulun jälkeen palautusprosentti on hieman suurempi”, kertoo Verkkokaupan viestintäpäällikkö Lauri Kutila.

“Jos tuote on palautettaessa vielä myyntikunnossa, se viedään outlet-osastolle eli palautushyllylle. Siellä tavarat saavat kuntoluokan mukaan hinta-alennuksen, joka voi välillä olla todella mojova. Siellä käy ympäri vuoden kuhinaa, mutta varsinkin joulun jälkeen kävijöitä riittää”, Kutila jatkaa.

Myös Nihtisillan kierrätyskeskukseen tuodaan joululahjoja kierrätykseen, mutta kävijämäärä ei juurikaan muutu muista vuodenajoista.

“Ei niitä ainakaan heti joulun jälkeen tule”, kertoo Nihtisillan kierrätyskeskuksen myymälävastaava Juha Kivelä.

Monet ihmiset vievät joululahjojaan kirpputorille myytäväksi (KUVA: ARLOUK/pixabay)

“On muutenkin vaikea sanoa, tuleeko sieltä joululahjoja. Ei niitä koskaan tuoda lahjapapereissa. Yleensä joulun jälkeen ihmiset tuovat vanhoja joulukoristeita ja -valoja. Tavaraa tulee vuoden ympäri tasaiseen tahtiin, eikä joulun jälkeisenä aikana määrä muutu juurikaan”, Kivelä jatkaa.

Malmin Huonekalujen kirppiksellä, tuttavallisemmalta nimeltään Figurilandiassa kierrätetään vanhoja leluja sukupolvelta toiselle. Kaupan omistaja Georg Porokara käy itse muilla kirpputoreilla haalimassa vanhoja leluja, jotka hän pistää Figurilandiaan myyntiin.

“Ennen jouluaatto ei tuonut sen enempää asiakkaita kuin mikään muukaan juhlapäivä. Kierrätys ja ekologisuus nousevat joka päivä entistä isompaan asemaan, mikä tuo enemmän asiakkaita. Sekin auttaa, että BR-Lelujen ja Toys’R’Usin kaltaiset isot lelukaupat ovat menneet nurin. Ei täällä viime jouluna kuitenkaan tungosta ollut”, Porokara kertoo.

Joululahjoja etsiviä kiinnostaa etenkin laadukkaat lelut, jotka kestävät useamman vuoden.

“Nykyaikaiset lelut ovat toki näyttävämpiä kuin vanhanaikaiset, mutta ne hajoavat paljon helpommin. Vanhan ajan lelujen laadusta kertoo sekin, että ne ovat kestäneet parhaimmillaan jopa monta kymmentä vuotta, ja että ne edelleen seisovat täällä hyllyillä”, Porokara kertoo.