(Kuva: Vivian Virkki )

Joseph Miettinen on musiikin moniosaaja, joka laulaa, soittaa ja kirjoittaa musiikkia. Mikrofoni  ja esiintymislavat ovat tällä erää tauolla, ja mies keskittyy parhaillaan itse musiikin kirjoittamiseen. Hän toimii FRSH Music- musiikkikustantamon alla laulunkirjoittajana. Artistin tunnetuin kappale on Iiro Greenin kanssa työstetty Bonnie & Clyde, jonka esittää artisti Burak Yeter. 

–        Välillä tulee sellaisia fiiliksiä, että kun kirjoittaa hyvän kappaleen, että haluaisi pitää jonkun biisin itsellään ja julkaista se itse, mutta laittaa sen kuitenkin eteenpäin, Joseph kertoo.

Omaa musiikkia artistinimen ”Joseph” alla on muusikko julkaissut  musiikkia vuosien 2016-2018 välillä, kuten kappaleet ”Sä”, ”Fuckboi” ja ”Lambo”. Muusikolla ei kuitenkaan riitä monista taidoistaan huolimatta aika laulamaan, kirjoittamaan ja esiintymään samanaikaisesti, sillä Josephilla on pesti erään globaalin pöytävarausjärjestelmän myyntipäällikkönä.

–        Tulevaisuudessa on tavoite on tehdä musiikkia täyspäiväisesti.

Intohimona musiikki

Musiikki ja sen esittäminen on ollut aina lähellä muusikon sydäntä. Muusikon ammatissa Josephia kiehtoo sen monimuotoisuus.

–        Musiikilla pystyy tehdä niin monenlaisia juttuja – voi soittaa, voi laulaa, sitä voi esittää ja kuunnella, sitä voi tulkita,  ja sitä voi oppia ja opettaa. Musiikin skaala on iso -sillä voi myös olla parantava vaikutus ihmisiin. Sillä voi koskettaa, vaikka yhteistä kieltä ei olisi, sillä musiikki puhuu, artisti selittää.

Hänen mukaansa juuri se, että musiikki ja sen esittäminen saa ihmisissä aikaan erilaisia reaktioita, on hänelle intohimon avain sen tekemiseen.

– Joku hymyilee, joku nauraa, joku nauttii siitä – saa fiiliksiä, tunteita musiikistani. Se on varmaan aina ollut niin.

Musiikkialan kameleontti

Musiikin tekemisen monimuotoisuudessa ja sen taitamisessa on omat etunsa. Musiikin kirjoittajan näkökulmasta musiikin tekemisestä on Miettisen mielestä parasta se, ettei tarvitse tehdä vain yhtä, tietynlaista musiikkia. Artistina taas parasta on hänen mielestään se, että omalla musiikillaan pääsee voimannuttamaan ihmisiä, ja esiintymisen hän kokee tuovan taas hänelle itselle voimaa.

 Moniosaaminen on osoittanut eduksi koronavuosienvaikutuksen alla.  Muuntautumiskyky ja mahdollisuus vaihtaa musiikin tekemisen roolien välillä on ollut artistille välttämätöntä.

–        Korona vaikuttaa keikkoihin, enkä juuri nyt niitä teekään –  kirjoittajan arkeen ei niin suurta vaikutusta, kuin artistille.

Joseph kokee musiikin kirjoittamisen vapauttavaksi, sillä silloin hän voi kirjoittaa musiikkia tyylilajista riippumatta. Oman musiikin esittämiseenkin on tarkoitus tulevaisuudessa palata. (Kuva: Vivian Virkki)

Luovuus virtaa veressä 

Joseph ei ole perheensä ensimmäinen luovan  alan ammattilainen, vaan muusikko tulee taiteilijaperheestä. Hänen äitinsä on ammatiltaan nahkataiteilija sekä kuuluisan virolaisen muusikon, elokuvaohjaajan ja poliitikon Hardi Volmerin pikkusisko. Hardi ostikin aikanaan Josephille hänen ensimmäisen kitaransa, ja Joseph kertoo setänsä tukeneen häntä aina musiikin tekemisessä

–                Hardi tokaisikin eräässä tapahtumassa, jossa olin esiintymässä, että musikaalisuus periytyi myös omille lapsille, mutta innostus nimenomaan laulamiseen periytyi siskon pojalle, josta hän on itse Singer Vinger – yhtyeen solistina erittäin iloinen, Joseph kertoo. Sukulaissuhteensa vuoksi Josephin Idols- osallistumisesta uutisoitiin Virossa asti, ja fanikuntaa löytyy myös sieltä.

Tunnettavuus ja tie tähtiin

Joseph tuli tunnetuksi suurelle yleisölle Idols 2013 – musiikkiohjelmasta sijoituttuaan kisassa toiseksi. Samassa kilpailussa kilpailivat myös artistit Alma sekä Erika Vikman.  Uransa tärkeimmiksi käännekohdiksi Joseph mainitsee kontaktoitumisen muusikko Iiro Greenin kanssa, jota hän nimittää ajoittain kuin kadonneeksi isoveljekseen. Greenin kanssa Joseph oli mukana Skye- music levy-yhtiössä, ennen kuin miehet siirtyivät FRSH Music – musiikkikustantamon laulunkirjoittajasopimuksen alle House writereiksi. FRSH Music taas toimii yhteistyössä levy-yhtiö Warner Musicin kanssa.

–         Iiro on opettanut mulle, miten musiikin kirjoittaminen ja tuottaminen tehdään ammattimaisesti. Iiroa saan kiittää monesta, Joseph toteaa.

Idolsin jälkeen on Joseph ollut mukana monissa musiikkiprojekteissa, joista Artisti mainitsee muun muassa Billnäs Music Factoryn, Slack Brick Project – kokoonpanon pasunistin pestin sekä julkaissut musiikkia niin itselleen kuin muille.  Joseph on julkaissut musiikkia myös salanimellä, jossa hän toimii solistina, ja biisien striimit Spotify- musiikinkuuntelupalvelussa lähentelevät miljoonia. 

Kun Josephilta kysyy hänen tulevaisuudestaan, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. Josephin päämäärä ja tavoite on tulla kansainväliseksi artistiksi. Artistin mukaan se toisi esimerkiksi vakautta toimintaan.

–        Haluaisin, että kuuntelijakirjo olisi mahdollisimman laaja, maailmanlaajuinen – tuki tulee ulkomailta, Artisti kertoo.  

Kuuntelijoiden kirjon muusikko kertoo olevan isompi englanninkielisellä musiikilla – kuitenkin mainiten tämän olevan  kaksipiippuinen juttu siinä, että englanninkielistä musiikkia on myös määrältään paljon.

–         Mutta mulla on siihen taito, ja haluan tehdä sitä siksi.

Pahimmaksi pelokseen muusikko kertoo, että menettäisi äänensä ja kätensä – hänelle oleelliset instrumentit musiikin tekemiseen. Tosin Joseph on sellainen tyyppi, ettei häntä helposti lannisteta.

–         Olen sellainen ihminen, että jos ääni ja kirjoitustaito menisi, alkaisin vaikka maalata tauluja mun varpailla tai jotain sellaista, keksin aina jotain. Mottoni onkin Vaikeuksien kautta voittoon – I Per aspera ad astra! (Vaikeuksien kautta tähtiin), Joseph toteaa, ja kiteyttää niin pyrkimyksiään musiikin saralla kuin elämän asennettaan yleisesti.

Musiikin tekeminen kuuluu kaikille

Tulevaisuudessa Joseph haluaisi myös tukea nuoria musiikin pariin. Kun häneltä kysytään, kelle muusikon ura sopisi, ei muusikko halua rajata ketään pois – hän kannustaa kaikkia, joita musiikin tekeminen tai esittäminen kiinnostaa,  uskaltautumaan kokeilemaan siipiään.

–        Haluaisin rohkaista nuoria musiikin pariin. Olisi hieno olla mukana tekemässä projektia, jossa nuorille päästäisiin opettamaan musiikkialalle olennaisia asioita, kuten musiikin kirjoittamista ja lauluntekoa. Ihan kaikkea musiikkiin liittyvää!

Kirjoittanut Vivian Virkki