https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Mma-mixed-martial-arts-japan-hit-1314503.jpg

Vapaaottelu eli mixed martial arts (MMA) on yleisnimitys erilaisin säännöin kilpailtavalle täyskontakti-kamppailulajille, jossa on yhdistetty erilaisia tekniikoita monista perinteisistä kamppailulajeista. Tämän kaiken lisäksi se on maailman paras urheilulaji, jota suurin osa suomalaisista ei ymmärrä tai halua ymmärtää.

Nyt selitän, miksi vapaaottelu on maailman paras urheilulaji. Urheilulajina vapaaottelu on kaikista jännittävin, koska se yhdistelee erilaisia kamppailulajeja. Ottelu alkaa pystystä ja voi muuttua potkunyrkkeilymatsiksi hetkessä. Seuraavaksi toinen ottelija voi viedä toisen maahan ja saada hänet lukkoon tai kuristusotteeseen. Ottelun voi voittaa joko tyrmäyksellä, teknisellä tyrmäyksellä, luovutuksella (kuristus tai lukko) tai tuomaripistein. 

Kamppailun lisäksi vapaaottelusta mielenkiintoisen tekee ottelijoiden persoonallisuudet. Conor McGregor on tunnetuin suunsoittaja vapaaottelussa ja se on vienyt hänen uransa pitkälle. Ihmiset haluavat nähdä, onko hän sanojensa mittainen mies, kun kamppailu alkaa. Joskus persoonallisuus voi pelastaa kamppailijan uran. UFC:n välisarjan ottelija Colby Covington muutti persoonansa täysin, kun hän sai tietää, että häntä pidettiin tylsänä ja hänet oltiin erottamassa organisaatiosta. Covington uudisti persoonansa muuntautumalla paskaa puhuvaksi Donald Trumpin kannattajaksi, joka haukkui faneja ja muita ottelijoita. Hänen ja välisarjan mestarin Kamaru Usmanin mestaruusottelua seurasi miljoonia ihmisiä, jotka halusivat nähdä voittaako “hyvis” Usman “pahis” Covingtonin. Usman voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä. Ja se oli mahtavaa nähdä. Joten Covington teki duuninsa hyvin. Hän myi ottelua persoonansa avulla. 

Vapaaottelu on monipuolinen laji. https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fqwco

Mielestäni nämä kaksi asiaa, monipuolisuus ja persoonallisuudet tekevät vapaaottelusta niin hienon lajin. Valitettavasti suomalaiset eivät ole tätä tajunneet. Suomessa kyllä uutisoidaan vapaaottelusta, mutta erittäin suppeasti. Esimerkiksi Iltalehti uutisoi vapaaottelusta vain silloin, kun Conor McGregor ottelee tai tekee jotain, Makwan Amirkhani ottelee tai tekee jotain ja silloin, kun ottelija loukkaantuu vakavasti ottelussa. Ja nämä uutiset muokkaavat tietämättömien suomalaisten mielikuvia lajista. Kun uutisoidaan vain vakavista loukkaantumisista tai siitä, että McGregor hillui humalassa, kansan mielipide on selkeä: “Idioottilaji, laillista pahoinpitelyä, ei oikea urheilulaji, miesten väkivaltafantasiaa”.

25.9 Aleksander Volkanovski puolusti UFC:n höyhensarjan mestaruuttaan Brian Ortegaa vastaan ja voitti ottelun yksimielisellä tuomariäänillä. Ottelu oli yksi parhaista otteluista koko lajin historiassa. Loukkaantuiko joku ottelussa? Ei. Oliko McGregor ottelemassa? Ei. Vihasivatko ottelijat toisiaan? Eivät. Uutisoiko Suomen media tästä ottelusta? Ei. Ei yhtään uutista. Ja edellä mainituista syistä ottelusta ei uutisoitu. Tämä on mielestäni kuvottavaa. Juuri näistä otteluista pitäisi uutisoida. Teknisistä kamppailuista, jossa laji tulee esille koko komeudessaan. Siihen asti, kun media uutisoi vapaaottelusta suppeasti, suurin osa suomalaisista ei tule koskaan ymmärtämään vapaaottelua ja se on sääli.