Tiger Sport Areena Vantaalla on arkisena iltana pullollaan pääasiassa Tikkurilan Tiikereiden nuoria lajiharjoituksissaan. Täällä monesti iltansa kulumaan saa myös seuran C-juniori-ikäisten päävalmentaja Joonas Huusko, 27.

Joonas Huusko on toiminut juniorivalmentajana seitsemän vuotta. Kuvaaja: Joona Tikkanen

Keravalta ja sen jälkeen eri puolilla pääkaupunkiseutua asustaneen Huuskon oma pelaajaura on kestänyt 15 vuotta kokien juniori-ikäisenä SM-sarjat ja miehissä korkeimmillaan 2. divisioonan. Edelleen Huusko harrastaa myös itse, mutta nykyisin lähinnä huvin vuoksi.

Valmentajana mies on toiminut seitsemän vuotta pääsääntöisesti nuorten parissa. Tämän aikana Huusko on valmentanut junioreiden SM-sarjoja A-C -ikäluokissa ja siihen lisäksi myös B-junioreiden 1.divisioonassa. Miehen luotsaamia seuroja ovat olleet PSS, Jokerit Salibandy, SBS Blues ja Tikkurilan Tiikerit, jossa mies tänä päivänä viihtyy. Suomalaisen Floorball Academyn valmennusseminaarin kautta oppia kartuttaneen valmentajan toiveena olisi tulevaisuudessa käydä myös ammattivalmentajan tutkinto Kisakallion urheiluopistossa.

Arvokkaimmaksi asiaksi valmentamisessa Huusko linjaa erilaiset kokemukset.

”On se hienoa nähdä, miten vanhemmat valmennettavat ovat urillaan edenneet salibandyssä tai ihan elämässä yleensäkin. Tietenkin halu ja tavoite on aina voittaa, mutta se on toissijaista, kun mietitään, mitä tästä työstä itse saan. Ikimuistoisimpia hetkiä toistaiseksi oli se tapa, jolla veimme Jokerien B-juniorit SM-sarjaan seurahistorian ensimmäistä kertaa. Silloin tuskin kovin moni osasi sitä odottaa, eikä siihen ole sen jälkeen yksikään kyseisen seuran joukkue pystynyt. Sitä saavutusta edelsi pitkään jatkunut monivuotinen työ samojen poikien kanssa, joka sai arvoisensa tarinan lopun.”

Nuorien valmentaminen ja siihen liittyvä ajan hermoilla pysyminen on jopa tietyissä osin yllättänyt valmentajan.

”Sellainen tietynlainen kirjaimellisuus on tärkeää. Täytyy aika sanatarkasti kertoa, eikä antaa puolivillaisia ohjeita. Aika muuttuu. Nykyään pyritään löytämään yhdessä vastaukset esimerkiksi videoiden avulla ja pyritään löytämään yhteisymmärrys pelaajan ja valmentajan välillä. Jos pelaajalta tulee itse oma näkemys, se olisi paras tapa. Silloin pelaajat ovat itse asioista samaa mieltä ja havainneet, mitä tarkoitetaan. Edelleen kuria tarvitaan, mutta ihan sellaista se ei ole, että koutsi käskee ja pelaajat tekevät. Myös yhteistyö pelaajien vanhempien kanssa ja pelaajien opiskelu tuo valmentajalle tietynlaista lisähuomiointia.”

Vaikka Tiger Sportissa on vilkkaasti monien eri-ikäisten lajitapahtumia, Huusko on ollut joukkueensa harjoitusaikoihin tyytyväinen.

”Täällä Tiikereissä on ollut aina tosi sopivat ajat ja olen niihin ollut tyytyväinen. Aina, jos on halunnut extratreenejä tai jotain vastaavaa, niin se on kyllä onnistunut. Kesäisin ollaan päästy puntille sen verran, mitä ollaan tarvittu. Riittävästi lajiharjoituksia suurin piirtein kolmesti tai neljästi viikossa ollaan päästy harjoittelemaan. Aina näin ei muualla missään nimessä ole kuitenkaan ollut. Siksi olen nykytilanteesta kiitollinen.”

Joonas Huusko ei ole asettanut mitään selkeitä unelmapestejä valmennusuralleen. Tärkeintä on ollut erilaiset matkat ja yhteinen tarina. Valmensi hän mitä joukkuetta tahansa.

”Menen mieluummin vuosi kerrallaan. Projekti ja sen kiinnostavuus on ollut itselleni aina se pääasia. Se on ihan sama, onko se miesten maajoukkue vai C-pojat. Nuorten kanssa työskentely miehiin verrattuna on usein myös huomattavasti palkitsevampaa. Nuori haluaa kehittyä ja he usein kuuntelevat paremmin. Jos tässä pyrkii ottamaan aina parhaan tarjolla olevan pestin, se voi olla jopa enemmän haitaksi. Tärkeämpää on antaa kaikkensa sen hetkiselle porukalle ja pyrkiä luomaan pysyvyyttä sekä pitkäkestoisuutta.”

Huusko Tiger Sport Areenan pelikentillä. Kuvaaja: Joona Tikkanen

”Teemme asioita yliammattimaisesti”

Huusko kehuu Suomen kokonaisvaltaista juniorityötä salibandyssä jopa maailman parhaaksi.

”Se on varmaan maailman parasta. Jos mietitään lajin suuruutta kansainvälisesti, niin tietyllä tapaa voisi jopa sanoa, että teemme yliammattimaisesti. Aika lailla yhtä lujaa hommia tehdään lajin neljän tai viiden parhaan maan välillä. Koen, että Suomessa tekeminen on paljon ammattimaisempaa, kuin moni ehkä luulisi.”

Tärkeimmät vaikuttajat Joonas Huuskoon on löytynyt lähietäisyydeltä hänen nykyisistä ja entisistä kollegoista.

”Mäkelän Miro. Aika upean jutun hän on täällä Tiikereissä tehnyt. Pienistä palasista lähtenyt ja niistä kasannut nykyisen liigaseuran. Huuhtasen Joona Tiikereissä on myös pitkään hyvää työtä tehnyt iät ja ajat. Tämä kaksikko osaa sen isossa kuvassa hyvin. Omista valmentajistani nostaisin Alpo Luostarisen. Vaikka ei kyllä ikinä mistään asioista oltu pelaajaurani aikana samaa mieltä. Hän oli aika pedantti valmentaja, mutta kuitenkin aina viimeisen päälle meidän poikien puolella. Jos silloin olisin nähnyt asioita valmentajan näkökulmasta, ehkä tekisin edelleen uraa pelaajana.”

Joona Tikkanen