Jooga on Pinjalle elämäntapa ja ammatti. (Valok. Nina Schleifer)

Pinja Turusen tutustuminen joogaan kulki filosofian ja henkisten kokemusten kautta asanoihin eli fyysisiin harjoituksiin. Joogapolun päästä löytyi kutsumusammatti rekisteröitynä joogaopettajana. Elämän kunnioitus ja eläinrakkaus saivat hänet innostumaan kanalan pidosta. Kanat ovat nykyään rakkaita perheenjäseniä, joita ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

Pinja Turusen joogapolku alkoi erikoisella tavalla. Hän luki vuonna 2011 Taavi Kassilan suomentaman Bhagavad Gitan eli hindulaisuuden pyhän kirjan.

– Olin pyhiä kirjoja kohtaan ennakkoluuloinen sillä olin jo lukiossa lukenut raamatun ja koraanin, eikä niistä ollut minulle mitään iloa. Bhagavad Gita oli kuitenkin sellainen kokemus, että lukiessani viimeisiä rivejä tuntui kuin olisin tullut kotiin.

Idän filosofiasta löytyi Pinjalle alkulähde, oikeanlainen pohdinta siitä, mitä maailmankaikkeus on.

– Mukaan tuli ripaus mystiikkaa, ja hoksasin, että tämä on se juttu, jota olen aina etsinyt.

Henkisten harjoitusten kautta asanoihin

Pinja kävi filosofisia keskusteluja Taavi Kassilan kanssa ja osallistui hänen joogahetkiinsä. Kolmannen tunnin jälkeen Taavi sanoi Pinjalle, että tämän pitäisi alkaa joogaopettajaksi. Hämmästys oli suuri, sillä hän oli tuolloin ylipainoinen, huonokuntoinen, kankea ja heikko eivätkä asanat tuntuneet sujuvan. Siemen jäi kuitenkin itämään. Pinja lisäsi harjoittelua yhdestä kuuteen tuntiin päivässä kuutena päivänä viikossa ja oli jo vuonna 2013 valmis Villa Mandalan joogaopettajakouluun.

– Koska filosofia oli niin sydämen asia, kävin vielä anatomiapohjaisen koulutuksen ettei minusta tulisi vain ”leijuva joogi”.

Anatomiapohjaisessa joogakoulutuksessa opittiin tuntemaan kehojen erilaisuutta ja erilaisia lähestymistapoja kuhunkin asanaan.

Kutsumusammatissa

Heti valmistuttuaan Pinja työllistyi joogaopettajana pitäen jopa 30 tuntia viikossa. Hän kouluttautui lisää ja on nyt E-RYT 500 –opettaja (experienced registered yoga teacher) eli hän on ollut koulutuksessa 500 tuntia ja opettanut yli 2500 tuntia. Nykyisin hän ohjaa Roihuvuoressa Mountain Posessa.

– Olen unelmaduunissa. Tunteja pidän niin, että ymppään sinne filosofiaa ja ehkä vähän mystiikkaakin. Jokainen joogatunti koostuu asanoista, hengitysharjoituksista, mielikuvaharjoituksista ja loppurentoutuksen meditaatiosta.

Joogan opettajana Pinjalle on tärkeintä, että ihmiset lähtevät tunnilta keveämpinä mieleltään.

– Sain ehkä ihanimman palautteen jokin aika sitten, kun eräs vaikeassa elämäntilanteessa oleva oppilaani sanoi, että nämä joogatunnit ovat henkireikä ja pelastus, totesi Pinja liikuttuneena.

Pinjan mukaan ihmisen tulee olla armollinen itselleen. Jokainen asana on täsmälleen yhtä arvokas – taipuu keho sitten viisi astetta tai maahan asti.

– Jokainen keho ja mieli on erilainen, ja sitä tulee kunnioittaa.

Pinjan ja Ellun hellä hetki. (Valok. Nina Schleifer)

Harrastuksena kotikanala

Linnut ovat aina olleet rakkaita Pinjalle. Ajatus oman kanalan perustamisesta kypsyi pikku hiljaa. Kananhoidon alkeiskurssin jälkeen tuleville asukeille rakennettiin ulkohäkki ja lämmitettävä sisätila. Valviran tehtiin ilmoitus, jotta viranomaiset osaavat tarvittaessa varoittaa tarttuvista lintusairauksista.

Pinja päätyi puolisonsa kanssa valitsemaan roduksi Hämeen maatiaisen, koska maatiaiskanat elävät pidempään ja kestävät paremmin Suomen oloissa. Ovathan ne parin tuhannen vuoden ajan kehittyneet näillä seuduilla.

– Onhan se kiva, että lemmikki on pitkäikäinen, sillä kanat eivät ole meillä tuotantoeläimiä vaan perheenjäseniä. Munat ovat bonus, ja kun ne lakkaavat munimasta, ketään ei laiteta pataan.

Tyttöjen kotkotuksia

Kanalassa ruopsuttaa neljä kanaa. Kukkoa ei voi ottaa joukon jatkoksi, sillä tiheään asutulla seudulla sen kieunta kuuluisi kilometrien päähän. Joskus keväisin kanat äityvät hautomaan.

– Jos kana on pyöreänä kakkuna munien päällä ja on ihan tulikuuma, täytyy munat siirtää heti pois ja vähän halailla, rapsutella ja jäähdytellä kanaa, että se rauhoittuu. Muuten se on turhaan pitkittyneen stressin vallassa.

Neljä kanaa tuottaa keskimäärin kymmenen munaa kolmessa päivässä, meneillään olevan sulkasadon aikana vähemmän. Munia ei tuoteta myyntiin vaan ne syödään itse.

Justiina, Elviira eli Ellu, Lilli ja Iines eli Iinu on nimetty luonteenpiirteidensä mukaan. Nokkimisjärjestys on tiukka. ”Tiedotuspäällikkö” Ellu on johtaja, ja pikkuinen Iinu on pahnan pohjimmainen.

Kasvissyöjän kanasalaatti

Pinja on kasvissyöjä, eikä hänen puolisonsakaan ole pystynyt edes ajattelemaan kanan syömistä sen jälkeen, kun kanat tulivat heille.

– Meillä syödään kanasalaattia niin, että otetaan ensin salaattia, sitten mennään kanalaan ja annetaan kanojen syödä sitä.

Kanojen suurinta herkkua ovat kastemadot, mutta ne rakastavat myös makaronia ja turskaa. Kanat saavat valmisrehun lisäksi kaksi lämmintä ateriaa päivässä: aamupuuroa ja esimerkiksi samaa pataa, jota Pinja valmistaa itselleen soijarouheesta, vihanneksista ja riisistä.

Iloa ja vatsojen täytettä kanat saavat myös puuhakaalista eli kanojen pään yläpuolelle ripustetusta keräkaalista, jota ne voivat hypellen nokkia.

Kanan muisti on lyhyt

Viime syksynä pienin kana Iinu sairastui niin pahoin, että se piti viedä eläinlääkäriin. Lähin kanatauteja tunteva lääkäri löytyi Porvoosta. Iinua piti hoitaa kahden viikon ajan sisällä pahvilaatikossa.

– Kanan kanssa ei voi nukkua, koska se kakkii nukkuessaan. Jenkeissä myydään kanoille vaippoja eli jos joku sairastuu ja pitää ottaa sänkyyn nukkumaan, voin tilata jenkeistä vaipat,  nauraa Pinja.

Kun tuli aika palauttaa Iinu takaisin kanalaan, muut kanat nokkivat tosi rajusti.

– Kanan muistille kaksi viikkoa on liian pitkä aika, ihan kuin olisi uusi lintu tuotu.

Pinjan piti toimia kukkona, jotta Iinu pystyi palaamaan muiden kanojen luo. Edelleen ne pitävät Pinjaa parven kukkona eli niiaavat kuin kukolle.

Tiukka ei kanajoogalle

– Minulle on ehdotettu aika monta kertaa kanajoogaa. Olen miettinyt sitä, että häkkiinkö mattojen kanssa vai kanat studiolle mukaan?

Pinja ei kuitenkaan halua yhdistää eläimiä ja joogaa. Se mikä ihmisten mielestä on mukavaa voi eläinten mielestä olla äärimmäisen stressaavaa. Ja kanoille sydämensä menettänyt Pinja haluaa vain viettää aikaa kanojen kanssa ja seurailla niiden puuhia.

Nina Schleifer