Syksy sateineen on saapunut Helsinkiin. Ihmiset hakevat suojaa kahviloista ja kapakoista. Kallion sydämessä IPI Kulmakuppilassa istuu laulaja Mary A eli Maria Uskomaton eli Maria Karppinen. Marian uuden yhtyeen Maria Uskomaton ja Uu La Laan 4. elokuuta Spotifyssa julkaistu Vapaus-biisi tuo auringon sateisempaankin päivään.

Marian vuosi on ollut varsin vaiherikas: niin hyvässä kuin pahassakin. Takana on valmistuminen Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelmasta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.

– Tänä vuonna on tehty tosiaan uuden bändin kanssa töitä. Maria Uskomaton on tällä hetkellä se alias, jolla kuljen. Valmistumiseen kuuluu tietysti paljon kaikkea uuden aloittamista. Ollaan lanseerattu bändiä ja muutoin olen työhommia ja elämää järjestänyt täällä Helsingissä. Mutta sitten olen ollut myös paljon kipeänä, että vähän kaiken näköstä on mahtunut tähän vuoteen kyllä.

Maria Karppiselle musiikin teko on kuulunut elämään jo useita vuosia. (Kuva: Riikka Möhkölä)

Maria on tehnyt musiikkia jo varsin pitkään. Kaikki alkoi vuonna 2004, kun Maria teki ystävänsä kanssa R&B/Rap-musiikkia sekä suomeksi että englanniksi.

– Silloin pystyi jopa saman biisin sisälle sovittamaan suomea ja englantia. Me kuuluttiin koko Suomen kattavaan naisräppäreiden Femcees-kollektiiviin. Keikkailtiin aika paljon. Jopa Helsingissä asti!

Kainuusta ponnistava Maria alkoi tehdä Jyväskylässä opiskellessaan jazz-hiphoppia ja lauloi Silent Village -kokoonpanossa. Parin vuoden jälkeen halu tehdä soolomusiikkia vei voiton. Tällöin Maria alkoi tehdä biisejä Mary A -nimellä.

Englanninkielisiä R&B/Soul -tyylisiä kappaleita löytyy esimerkiksi Soundcloudista viiden vuoden ajalta.

Sanoittamisen saloja

Englannin kielen nyt ainakin väliaikaisesti suomeen vaihtanut Maria laulaa ja räppää Maria Uskomaton ja Uu La Laa-yhtyeessä. Aikaisemmin nainen on puoltanut englannin kieltä laulukielenä suomalaisessa musiikkiskenessä.

– Tämä on ollut mulle aika pitkäkantoinen juttu, jonka kanssa olen painiskellut paljon. Tein pitkään englanninkielistä matskua ihan uhallani, vaikka jengi sanoi, että kannattaisi vaihtaa suomeen. Kuulin tosi paljon sitä, että ei kukaan enää tuota eikä kuuntele englanninkielistä musiikkia. Vaikka nyt on Almaa ja Isac Elliotia, että ehkä nyt on taas jonkun verran ruvettu tekemään. Mutta tukea tarvitaan siihen tekemiseen.

Vapaus-biisi käynnisti koko bändiprosessin ja on Marian ensimmäinen suomenkielinen biisi, jonka hän on kirjoittanut pitkään aikaan. Kappale oli osa esitystä, jonka Maria teki lopputyönään Metropoliaan.

– Halusin kirjoittaa R&B- ja räppi-biisin mun esitykseen. Innostuin sitä kautta suomen kielestä. Biisi oli paljon lyhyempi esityksessä, joten kun halusin tehdä siitä meidän bändille biisin, kirjoitin sen loppuun ja yhdessä sovitettiin se.

Maria sanoittaa biisinsä itse, vaikka hiljattain hän kokeili pyytää bändin jäseniltä erilaisia lauseita sanoitusideoiksi erilaisen tunnelman luomiseksi lauluun.

– Se oli tosi kiinnostavaa, koska siitä tuli aiheellisesti meidän yhteinen. Nostalgia biisissä ilmenee monissa muodoissa, koska kaikki ovat eläneet oman nuoruutensa eri tavalla. Itse olen kirjoittanut säkeistöt kyseiseen biisiin ja ideat tuli kertsiin.

Maria Uskomaton ja Uu La Laan musiikki pitää sisällään paljon urbaaneja soundeja. Instrumentteja ovat muun muassa viulu ja huilu; tahdista huolta pitää Henrikki Pöntinen beatboxaamalla.

– Toki mukana voi välillä olla skittaa ja pianoakin, kun meidän bändin jäsenet on sellaisia multitalentteja, Maria naurahtaa.

Uusia biisejä ja näkyvyyttä keikkailulla

Syksyn edetessä bändiltä on odotettavissa uusi kappale Lähemmäs ja musiikkivideo Vapaus-biisiin. Se kuvattiin kesän 2017 kuumimpana päivänä.

Vapaus-biisin musiikkivideo kuvattiin Mustikkamaalla. (Kuva: Tommy Färling)

– Kuvattiin video Mustikkamaan metsissä glitterit naamalla. Saatiin kamat ja soittimet juuri kerättyä kasaan, kun Kiira-myrsky iski! Se oli aika mahtavaa; luonto näytti taas voimansa.

Musiikkivideot tuovat hyvää lisäarvoa aloittelevalle bändille. Nykyään varsinkin nuoret kuuntelevat tai katsovat Youtubesta enemmän yksittäisiä biisejä kuin kokonaisia albumeja.

Bändillä on kappaleita kasassa jo enemmänkin. Niitä on tarkoitus julkaista ripotellen omina sinkkuinaan.

– Ensiks aateltiin, että julkaistaan EP, mutta sitten palloteltiin sen kanssa, että onko se järkevää. Ihmiset kuuntelee vain yksittäisiä sinkkuja tosi paljon. Se asia on muuttunut ja siihen täytyy kaiketi vain sopeutua. Tosi moni niin tekee, että sinkkuja vaan pihalle, että eiköhän mekin sillä linjalla mennä.

9. joulukuuta on luvassa Lavaklubilla Omatuntoklubi-illassa keikka, johon on valmis setti esitettävänä. Pidemmälle tulevaisuuteen Maria toivoo bändille näkyvyyttä ja tietenkin lisää keikkoja.

– Itse pitää tehdä ahkerasti duunia, markkinoida ja laittaa niitä sinkkuja ulos. Kyllä mä odotan, että jengi näkis ja kuulis tän meidän meiningin!

Ja meiningistähän ei ole puutetta!

Marian sanoin: Vapaus-biisi on hyvä throwbäkki kesään. On siis enemmän kuin suotavaa laittaa Maria Uskomaton ja Uu La Laa soimaan pimenevien syysiltojen ratoksi.

Teksti: Riikka Möhkölä
Artikkelikuvan suunnittelu: Salla Lehtipuu