Jenni Pääskysaaren mukaan, meidän ei pidä olla huolissaan. Huolehtiminen on välittämistä. Kuva: Numi NummelinJenni Pääskysaari tunnetaan erityisesti Tv-juontajana Pitääkö olla huolissaan? ja SuomiLOVE –ohjelmista sekä kirjoittajana Tyttö, sinä olet… ja Hetki ennen kuin maailma muuttui -kirjoistaan. Positiivinen ja mukaansa tempaava sekä pohtiva tyyli ovat ominaista hänen tavalleen työskennellä.


– Olen antanut itselleni luvan kirjoittaa mistä tahansa aiheesta, kenelle tahansa. Kun minulle syntyy idea, se on melkein pakko kirjoittaa auki. Minä en ole valinnut tiettyjä aiheita, aiheet ovat valinneet minut, kuvaa Jenni Pääskysaari kirjoittamistaan ja työtään toimittajana.

Vaikka Pääskysaari tunnetaan toimittajana, kirjoittajana sekä myös puhujana, joissa korostuu yksilöllisyys, korostaa hän yhteistyön merkitystä kaikessa tekemisessä.


– En olisi saavuttanut elämässä tai töissäni mitään ilman muita ihmisiä. Minulle elämässä on kyse siitä, kenen kanssa sen viettää, niin töissä kuin vapaa-ajalla, siksi kaiken tekemiseni ytimessä on yhteistyö muiden kanssa, alleviivaa Pääskysaari vuorovaikutuksen merkitystä.

Elämän ääkköset vuorovaikutteisesti

Jenni Pääskysaari nauttii yhteisölisyydestä Kuva: Dorit Salutskij.

Pääskysaari julkaisi keväällä 2017 yhteistyössä Aarno Kotron kanssa kirjan Elämän A ja Ö. Nuorille ja miksei aikuisillekin suunnatussa kirjassa kaksikko pohtii muun muassa työtä, rakkautta, sukupuolirooleja, häpeää, empatiaa ja vapautta.


– Aluksi jaoimme Arnon kanssa aakkoset tasan ja lähdimme kirjoittamaan, mitä mieleen tulee. Meidän tekstit ikään kuin vuoropuhelevat kirjassa keskenään. Oli mielettömän hieno kokemus käydä laaja-alaisia keskusteluja Arnon kanssa, niin kirjan sivuilla kuin kahviloissa ja kadunkulmissa, kertoo Pääskysaari kirjan synnystä.

Työkaverionni piristää arkea

Pitääkö olla huolissaan? on löytänyt paikkansa suomalaisten olohuoneissa. Huolien jakaminen ja niiden pohtiminen, arvioiminen sekä avaaminen eri näkökulmista koskettaa suomalaisia ikään, sukupuoleen tai elämäntilanteeseen katsomatta.


– Kesällä minut pysäytti kadulla vanhempi nainen, jolle nousi kyyneleet silmiin. Hän kiitti meitä ohjelmantekijöitä siitä, että olemme pelastaneet tuoreen leskirouvan illat.  On edes yksi ilta viikossa, kun hän nauraa ääneen. Tämänkaltaiset kohtaamiset, joita on paljon, muistuttavat minua siitä, että viihdeohjelmien tekeminen ei ole vain höpönlöpöä, vaan se voi joskus pelastaa yksittäisen ihmisen illan, tai kuten he itse ilmaisevat, elämän. Huumorin ja jakamisen kokemuksia ei pidä väheksyä, sanoo Jenni Pääskysaari työnsä merkityksestä.

Pitääkö olla huolissaan? on mitä suurimmissa määrin yhteistyötä. Pääskysaari, Hotakainen, Nousiainen ja Kyrö kokoontuvat kerran viikossa, joko käsikirjoistuspalaveriin tai kuvauksiin, yhdessä työstämään ohjelmaa. Nämä hetket ovat Pääskysaarelle työviikon kohokohta.


– Kirjoittajana ja televisiontekijänä työni motiivina eivät ole katsoja- tai myyntiluvut, vaan se millaista työn tekeminen on muiden työryhmän jäsenten kanssa. Minulla on käynyt todella hyvä työkaverionni. Saan nauraa ja unohtaa hetkeksi omat huoleni ja murheeni, vaikka huolien parissa ohjelmassa ollaankin.  On todella mahtavaa tehdä töitä näiden herrojen ja koko upean työryhmän kanssa, kuvaa työonneaan Pääskysaari.

–  Kun aloitamme nauhoittamisen, minulla on jotenkin niin kotoisa olo. Ajattelen aina, että katsotaan mitä tästä nyt tulee ja mikähän ihme minua taas viime kerralla niin kovasti nauratti. Ei meidän ole pakko olla hauskoja, voimme myös ihan oikeasti jutella siitä, mitä ajattelemme. Mutta kun nauhoitusta on kulunut pari minuuttia, niin löydän itseni nauramasta niin että sattuu vatsaan tai kuten leikkaajamme Matti Mikkonen sanoo, nauramasta niin paljon, että naama ei mahdu päähän. Huumoria, vatsanpohjanaurua ja positiivisia välähdyksiä synkkien hetkien lomassa ei pidä väheksyä, ne kuuluvat elämään ja kannattelevat meitä, hymyilee Pääskysaari.

Kuuntele Jenni Pääskysaaren koko haastattelu: