
Jari Isometsä on moninkertainen hiihdon arvokisamitalisti. Kirjakustantamo WSOY julkaisee ensi syksynä Soili Pihlajaisen kirjoittaman teoksen Isomettän poika – Jari Isometsän koko tarina.
Komean urheilu-uran tehnyt Isometsä kertoo, mistä inspiraatio kirjan kirjoittamiseen syntyi.
-Lähipiiri ja ystävät ovat useamman vuoden pyydelleet ja esittäneet toiveita, että kirjoittaisin kirjan. Viime keväänä keskustelin viisi tuntia erään ystäväni kanssa aiheesta ja lopulta tulin siihen päätökseen, että kirja kirjoitetaan.
Isometsä kertoo ottaneensa ensin yhteyttä Lippo Luukkoseen, joka näytti vihreää valoa kirjan tekemiselle. Isometsä ja Luukkonen sopivat tapaamisen, jossa kartoitettiin mahdollisia kirjailijoita. Tässä kohtaa Isometsällä oli selkeä visio, mitä hän haluaa ja mitä ei.
-Tärkein kriteeri kirjailijaa valitessa oli se, että kirjailija ei saa olla urheiluihminen.
Isometsä alleviivaa, että halusi kirjoittaa elämänkerran, ei urheilukirjaa. Kirjassa käydään kattavasti Isometsän eri elämänvaiheita aina lapsuudesta urheilu-uran jälkeiseen elämään.
Kirjan kirjoittamisprosessi alkoi matkalla Tornioon kirjailija Soili Pihlajaisen kanssa. Automatka Isometsän kotikulmille kesti kymmenen tuntia suuntaansa. Matka käytettiin hyödyksi, Isometsä tarinoi ja Pihlajainen kirjoitti ylös.
Torniossa parivaljakko kävi Isometsän äidin, sisarusten ja kavereiden luona. Isometsä sai vasta kirjasta lukea, mitä lähipiiri hänestä on kertonut.
-Olihan se jännittävää lukea, mitä perhe ja ystävät ovat minusta kertoneet.
Entiselle huippu-urheilijalle kirjan tekeminen oli fyysisesti yllättävän raskasta.
Kirjoittamisprosessin aikana Isometsä koki monia ahaa-elämyksiä. Ex-hiihtäjä ei omien sanojensa mukaan yleensä ajattele kovin syvällisesti, mutta kirjaa tehdessä moniin asioihin löytyi uusia näkökulmia.
Kirjan tarkoituksena on avata huippu-urheilijan arkea ja elämää kulissien takana. Urheilua seuraaville on tarkoitus näyttää ihminen urheilun takaa. Moni tuntee Isometsän julkisuudesta ja lööpeistä. Heille Isometsä toivoo kirjan avaavan sitä, miten paljon huippu-urheilu vaatii.
-En usko, että kenelläkään on todellisuudessa hajuakaan siitä, mitä urheilijalle käy urheilu-uran jälkeen. Aloitat kaiken ihan nollasta.

Tällä hetkellä Isometsä toimii hiihtomentorina ja tyttärensä Aadan salibandyjoukkueessa fysiikkavalmentajana.
-Fysiikkavalmentajaksi ryhtyminen on tuonut mukavasti uusia haasteita. Toimintaympäristö ja lajiominaisuudet ovat todella erilaiset omaan lajiin verrattuna.