Jalkapallon miesten Ykkösen kauden 2020 aloitusta siirretään pidemmälle kesälle koronavirusepidemian ja sen aiheuttamien rajoitusten takia. Palloliitto ilmoitti yhdessä seurojen kanssa tehdystä päätöksestä, jonka mukaan sarja alkaisi vasta kesäkuun puolella. Alunperin kauden piti alkaa jo huhtikuussa. 

Uutta otteluohjelmaa aletaan rakentamaan heti, kun koronaviruksen osalta tilannetta pystytään paremmin arvioimaan. Lisäksi Palloliitto laatii varasuunnitelmaa sen varalta, että kauden alkua joudutaan lykkäämään entistäkin pidemmälle. 

Palloliitto käy keskustelua miesten Ykkösen seurojen kanssa kauden aloittamisesta.

Palloliitto on kertonut kuitenkin käyneensä aktiivista vuoropuhelua miesten Ykkösen seurojen kanssa kilpailutoiminnan käynnistämisestä. 

Paljon haasteita edessä tulevalla kaudella

Ykköseen alkavaksi kaudeksi noussut helsinkiläinen IF Gnistan on muiden seurojen tapaan vaikeassa tilanteessa. 

“Rahaa on vaikea saada sisään, kun ei ole otteluita ja sitä kautta tuloja. Sama tilanne yhteistyökumppaneiden kanssa. Kovasti tottakai tehdään töitä, mutta ei ole helppo tilanne”, kertoo Gnistanin edustusjoukkueiden toimitusjohtaja Marko Kolsi. 

Iso kysymys seurojen talouden kannalta on kauden aloitus. Hallituksen linjauksen mukaan kaikki yli 500 henkilön tapahtumat peruutetaan toukokuun loppuun asti. Nykyisten päätösten mukaan kesäkuussa pystyisi siis pelaamaan yleisölle, mutta tilanne voi vielä vaihtua. Tyhjille katsomoille pelaaminen on viimeinen vaihtoehto seuroille. 

“Kyllähän se iso isku olisi. Muiden seurojen kanssa ollaan käyty keskusteluja ja tilannetta läpi, eikä ole ollut suosiossa se idea, että aloitettaisiin pelaaminen ilman yleisöä. Ihan pakon edessä sitä pitää miettiä, mutta meillä seuroilla on ollut yhteinen ymmärrys siitä, että haluaisimme katsojat sinne katsomoihin”, Kolsi avaa tilannetta.

IF Gnistanin kotikentällä Mustapekka Areenalla ei pelata jalkapalloa ennen kesäkuuta.

Palloliitto on kauden alun viivästymisen takia ilmoittanut myös mahdollisuudesta venyttää kautta pitkälle talveen. Tämä tuo lisää ongelmia pelaajien sopimusten takia. Monessa joukkueessa pelaajasopimukset on solmittu loka-marraskuun vaihteeseen asti. Kolsin mukaan ratkaisu vaatisi myös heillä uusia neuvotteluja sopimusten osalta, jos pelit jatkuisivat pitkälle marraskuuhun.

“Ei ole kellään kokemusta tällaisesta”

Gnistan pyrkii valmistautumaan alkavaan kauteen mahdollisimman hyvin, vaikka tilanteesta ei kenelläkään ole aiempaa kokemusta. Marko Kolsi kertoo joukkueen harjoittelevan tällä hetkellä omatoimisesti.

“Joukkueen kesken ei ole kokoontumisia nyt. Kauteen valmistautuminen vaatii paljon motivaatiota pelaajilta. Kaikilla omat tilanteet siviilissäkin, niin paljon tässä heiltä nyt kysytään. Mielenkiintoinen valmistautuminen on käynnissä. Ei ole kellään kokemusta tällaisesta”, Kolsi mietiskelee.

“Nyt on puhuttu, että jos hommat avataan, niin kahden viikon päästä siitä voisi sarjat käynnistyä. Voi jäädä todella lyhyeksi se valmistautumiskausi. Ei mitenkään ideaali tilanne.”

Henri Honkala