Hakunilassa ladut olivat erinomaisessa kunnossa.

Upea talvisää toi paljon innokkaita hiihtäjiä Vantaan Hakunilaan, jopa keskellä arkipäivää.

Itä-Vantaalla, Hakunilan perukoilla sijaitsee urheilupuisto, jossa on talvisin erinomaiset hiihtoreitit. Hakunila kuuluu tällä hetkellä myös maastohiihdon Suomen Cupin kilpailukalenteriin. Suomen Cupin kisoja on hiihdetty vuodesta 2012 asti Hakunilassa, Vantaan Hiihtoseuran isännöimänä.

Myös SM-kilpailuja on hiihdetty Hakunilassa viidesti. Ensimmäistä kertaa kisattiin vuonna 1990. Kahdet seuraavat kisat pidettiin vuosina 1997 ja 2008. Sen jälkeen tahti on hieman kiristynyt, 2014 sekä 2018 ovat olleet niin ikään SM-vuosia.

Latuja oli lähdettävä kokeilemaan

Lähdin Hakunilaan haistelemaan komean talvipäivän tunnelmaa ladulta. Hiihtelin puhelimen mukaan hieman alle neljän kilometrin matkan erilaisten reittien kautta. 

Sää ei olisi voinut paljon parempi olla. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpötila oli 8 astetta pakkasen puolella. Moni muukin hiihtäjä oli löytänyt paikalle.

Silmiini osui huomattavasti enemmän perinteisen kuin vapaan tyylin hiihtäjiä. Itse lähdin hiihtämään vapaata, mutta latujen loistava kunto olisi houkuttanut taivaltamaan perinteistä.

Komea sää houkutteli paljon hiihtäjiä paikalle.

Sorjo viihtyy kotiladuilla

Haastattelin myös kahta harrastehiihtäjää satunnaisesti matkan varrella. Metsäreitin varrelta löytyi innokas hiihtäjä Sorjo, joka oli lähtenyt ladulle varsin arvattavista syistä.

“Hyvä ilma ja hyvät ladut täällä Hakunilassa”, Sorjo kommentoi ytimekkäästi.

Hakunilan ladut ovat Sorjolle tutut ja varsin hyvällä sijainnilla.

“Pääsääntöisesti käyn Hakunilassa hiihtämässä, koska asun tässä ihan vieressä. Ei tarvitse autolla lähteä, kun pääsen suoraan kotoa ladulle liikkeelle”, hän kertoo.

“Hyvän sijainnin lisäksi täällä on hyvät olosuhteet hiihdolle. On monia reittejä, joista voi valita itselleen sopivan. Ei tarvitse aina samaa kierrosta lähteä kulkemaan.

Hakunilan reiteillä löytyy myös isoja korkeuseroja. Kuvassa pitkälle jatkuva nousu, joka tunnetaan nimellä Hepomäki.

Santtu lähti matkaan iloisella mielellä

Oman lenkkini loppupuolella sain kommentteja myös juuri matkaan lähdössä olleelta Santulta. Santulla oli niin hyvä hiihtofiilis, että hänellä teki tiukkaa ehtiä juttelemaan.

“Tavoite on käydä hiihtämässä noin kerran viikossa. Tänä talvena on tullut käytyä välillä useammin, kun on ollut enemmän lunta. Hauskaahan tämä on”, Santtu toteaa.

Koronaviruksen aiheuttamat haitat eivät juurikaan ole näkyneet hiihdon harrastamisessa, toisin kuin monien muiden lajien kohdalla on käynyt. Hiihdon kohdalla on pikemminkin käynyt toisinpäin. Ladulla viilettävien ihmisten määrä on ollut nousussa. Myös Santtu on huomannut saman.

“Korona on varmasti vaikuttanut tähän asiaan paljon. Itse käyn pääsääntöisesti täällä Hakunilassa sekä Helsingissä hiihtämässä. Varsinkin Helsingissä lyhyemmillä reiteillä on ollut tänä talvena selkeästi enemmän porukkaa, mitä aikaisempina vuosina on ollut”, hän pohtii.

Matkan varrelta löytyi myös hevosia.

Molemmilla haastateltavilla oli selkeä näkemys parhaasta mahdollisesta hiihtosäästä.

“Kaikki säät ovat hyviä hiihdolle, paitsi eilisen kaltainen sää (lumimyräkkä). Paras on kuitenkin pieni pakkanen ja aurinkoinen taivas”, naurahtaa Sorjo.

“Juuri tämän päivän sää on kaikkein paras lähteä hiihtämään, aivan upea keli”, täydentää Santtu.

Jos pääkaupunkiseudulla, etenkin Vantaalla haluaa lähteä hiihtämään monipuolisia reittejä, kannattaa ehdottomasti kokeilla Hakunilan urheilupuistoa. Sieltä löytyy varmasti jokaisen makuun jotakin.