Iida Savela on nuoresta iästään huolimatta vetänyt monia suuria korjausrakennushankkeita. (Kuva: Eero Kuosmanen)

Kaupungin työntekijöistä puhuttaessa tulee usein mieleen vain jatkuvalla kahvitauolla olevat lapioon nojailijat. Tämä mielikuva ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, ainakin jos kuuntelee ja seuraa Iida Savelan työntekoa.

Iida Savela, 24, toimii Helsingin kaupungin liikelaitos Staran korjausrakentamisen yksikössä vastaavana työnjohtajana. Yksikkö korjaa ja huoltaa kaupungin kiinteistöjä, kuten kouluja, päiväkoteja, kirjastoja tai sairaaloita. Töitä on laidasta laitaan ja niitä riittää.

-Isäni aloitti täällä maalarina jo 30 vuotta sitten ja on sittemmin toiminut yksikössä työnjohtajana kymmeniä vuosia. Olen siis pyörinyt tässä samaisessa konttorissa jo pienestä pitäen, kertoo Iida Savela.

Rakennusalan kokemusta jo kohta kymmeneltä vuodelta

Savela aloitti 15-vuotiaana ensimmäiset kesätyönsä Staran haalariharjoittelijana. Ala innosti niin paljon, että hän lähti vuonna 2016 opiskelemaan ammattikorkeakouluun rakennustekniikkaa. Opiskelujen aikana hän oli joka kesä töissä Staralla kerryttäen kokemusta sekä pikkuhiljaa vastuuta. Valmistuttuaan rakennusinsinööriksi vuonna 2020 ei mennyt kauaakaan, kun hän sai vakituisen työpaikan sekä vastaavan työnjohtajan tittelin.

Monta rautaa tulessa. Iida Savelalla voi olla vastuullaan samanaikaisesti jopa kymmeniä
isoja työmaita. (Kuva: Eero Kuosmanen)

Minkälainen on tavanomainen työpäiväsi?

-Työni on erittäin sosiaalista. Aloitan päiväni klo 7.00 joko toimistolla tai jollakin useista työmaistani. Kohtaan päivän aikana omia työntekijöitä, aliurakoitsijoita, tilaajia tai kohteiden käyttäjiä.

-Päiväni voivat kulua ympäri Helsinkiä eri kohteissa tai sitten toimistolla vastaillen sähköpostiin tai puhelimeen. Liian usein kentällä kuitenkin kuluu liikaa aikaa ja toimistotyöt jäävät odottaa tai menevät ylitöiksi.

Savela lisää vielä, että yksikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen. Aina tulee uusia haasteita ja yllätyksiä, jotka pitävät varpaillaan.

Mikä on parasta työssäsi?

-Kuten aikaisemmin jo mainitsinkin, päivät ovat hyvin erilaisia ja kohteet vaihtelevat paljon. Kun eteen tulee jokin yllättävä ongelma, pääsee siinä käyttämään omaa ongelmanratkaisukykyä ja onnistuessaan on se erittäin palkitsevaa.

-Lisäksi joskus korjattavat kohteet voivat olla hyvinkin vanhoja ja hienoja rakennuksia. Tälläkin hetkellä minulla on työn alla eräs 1800-luvun huvila. Niissä on aina omanlaista historian havinaa.

Entä ne huonot puolet?

-Työn hyvät puolet voivat nopeasti kääntyä myös huonoiksi puoliksi. Kun kohteita on varsinkin kesäaikaan paljon, ei kaikkeen ehdi perehtyä niin hyvin kuin pitäisi ja ongelmat saattavat nopeastikin kasaantua. Tämä aiheuttaa kiirettä, joka taas lisää stressiä ja lumipalloefekti on valmis.

Savela kuitenkin huomauttaa, että toistaiseksi työn hyvät puolet voittavat huonot puolet.

Mitä ominaisuuksia työnteko vaatii?

-Tässä työssä tarvitsee hyvän stressinsietokyvyn ja järjestelmällisyyden lisäksi sopivan määrä huumoria. Sen avulla mahdolliset vastoinkäymiset saa käsiteltyä helpommin ja niistä oppii paremmin, naurahtaa Savela.