Vantaan Vaaralassa paistaa aurinko pilvettömältä taivaalta syyskuun 23. päivänä. Mira Elfvengren viettää ansaittua vapaapäivää nautiskellen ystävänsä seurasta. Nauru raikaa, ja molemmat ovat iloisella mielellä. Elfvengren työskentelee Herttoniemen K-supermarket Hertassa kassavastaavan tehtävissä. Mukava työ ja kivat työkaverit ovat saaneet kassavastaavan viihtymään Hertassa jo vuosikausia.

Mira Elfvengren on 32-vuotias vantaalaistunut helsinkiläinen. Lähes koko elämänsä Helsingissä asunut Elfvengren muutti puolisonsa kanssa luonnonläheisyyteen Vantaalle muutama vuosi sitten.


Kassavastaavan tehtävät ovat hyvin monipuolisia

Aamuvuoroon kuuluu useita erilaisia työtehtäviä, joita hoidetaan jo hyvissä ajoin ennen kaupan aukeamista. Kassavastaava tarkistaa aamuisin “yöjonot” eli kassapäivitykset, jotta hän voi todeta, että kaikki päivän tarjoukset ovat päivittyneet kassajärjestelmiin. 

– Laitan aamukassoille rahapohjat valmiiksi, avaan Veikkauksen koneet ja postin asiointipisteen. Avaan vielä koirankopit, kärrykatoksen ja parkkihallin ennen myymälän aukeamista ja varmistan, että myymälä on siisti asiakkaita varten, Elfvengren toteaa.

Päivän edetessä kassavastaava siirtyy toimistohommiin tarkistamaan muun muassa edellisen päivän myynti- ja tilitysraportteja. Hänen tehtävänsä on vertailla niitä toisiinsa ja selvittää, onko edellisen päivän kassat laskettu oikein. 

Elfvengren aloitti työt vuonna 2007  K-supermarket Hertassa. Hän on myös vuoden 2007 ylioppilas. Työn ohella hän kouluttautui myös merkonomiksi, vaikka valmistuminen hieman viivästyi.

– Minun piti valmistua merkonomiksi jo vuonna 2014, mutta äitini yllättävän kuoleman vuoksi valmistumista lykättiin muutamalla kuukaudella. Äidin kuolema vei kaikki voimat ja on ollut elämäni suurin kriisi, Elfvengren kertoo vakavana.

Elfvengren valmistui merkonomiksi vuoden 2015 alussa.

Kassavastaava on viihtynyt työssään pitkään. Suurimmaksi syyksi hän mainitsee kaupan asiakkaat. 

– Asiakkaamme ovat aivan ihania. Heiltä tuli positiivista palautetta, kun palasin äitiyslomalta, sillä monet olivat ihmetelleet, mihin olin kadonnut. Asiakkaita on ollut ikävä. Heidän kanssaan on mukavaa jakaa päivän kuulumiset, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia, kassavastaava iloitsee.

Kaupan remontti vuonna 2017 sai mietteliääksi

K-supermarket Hertta remontoitiin alkukesästä. Muutamien kuukausien remontti sai kassavastaavan odottamaan töihin paluuta kuumeisesti. 

– Se tuntuu olevan pahin pettymys työuran aikana, vaikkakin kaupasta tuli niin upea ja saimme lisää myyntineliöitä myymälälle. Rakennukseen tuli remontin myötä myös parkkihalli. Ikävöin töihin koko sen remontin ajan, Elfvengren nauraa.

Kassavastaava kokee hauskimmaksi omassa työssään sen, että yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Työt eivät tekemällä lopu, ja töissä on aina tekemisen meininki. Kivoimpia hetkiä ovat ne, kun Mira näkee oman kädenjälkensä tehdyissä töissä. Monipuoliset työtehtävät, lämpöiset asiakaskohtaamiset ja erilaiset hyllytystehtävät ovat mieluisimpia. 

Pitkä parisuhde sai vahvistusta

Elfvengren on ollut puolisonsa Niklaksen kanssa jo yli 15 vuotta. Vuonna 2018 he saivat pienen Lukas-pojan, joka täydensi heidän yhteiselonsa, ja heitä alettiin kutsua perheeksi.

Mira Elfvengrenin vapaapäivät kuluvat kaksivuotiaan Lukaksen kanssa. Lukaksen päiväkoti sijaitsee kotitalon läheisyydessä.

– Puolisoni tekee arkisin töitä toimistoaikoina. Ilta- ja viikonlopputyöt hankaloittavat yhteistä perheaikaa. Joustoa työpaikalta kuitenkin löytyy, sillä äitiysloman jälkeen sain tehdä enintään kolme vuoroa viikossa. Tiistaille on luvattu aina aamuvuoro, jotta pääsen omiin harrastuksiini, Elfvengren iloitsee.

Lukaksen kautta tulleet äitikaverit lähtevät mielellään viettämään aikaa lasten kanssa Hoploppiin tai leikkipuistoihin. 

– Ystävien näkeminen vapaa-ajalla on lempipuuhaani. Kotityöt ja ruoanlaitto vievät usein aikaa arkisin, joten vapaapäivinä tykkään ottaa myös rennosti, Elfvengren päättää.