Artturi Ruuth,keskikenttä

Tamperelainen 20-vuotias Artturi Ruuth pelaa jalkapalloa Ilves/2:n riveissä, joka toimii Veikkausliiga- joukkueen Ilveksen farmijoukkueena. Koronavuonna Ruuth ehti käydä armeijan ja voittaa syksyllä kultaa Ilves A:ssa P20 SM-sarjassa. 

“Koronan myötä treenaaminen muuttui ja aluksi oli kahden kuukauden lockdown treenaamiseen ja viime keväänä harjoittelu oli olematonta”, Ruuth painottaa. 

Viime kevään jälkeen Tampereella tilanne on balansoitunut kilpaharrastustoiminnan kautta.

“Pelit on vähentyneet huomattavasti”, Ruuth harmitteli.

Jalkapalloura

Ruuth aloitti jalkapallon neljävuotiaana Ilveksen kaupunginosajoukkueessa, josta matka jatkui ilveksen taitoryhmä- ja ikäkausijoukkueisiin. Nuorisomaaotteluita on kasassa kahdeksan.

“Ilveksen liigaringissä pyörittiin jo nelisen vuotta sitten ja Ilveksessä tosiaan koko jalkapalloura on vietetty”. 

 Ruuthin palkintokaapista löytyy BSM- pronssimitali ja ASM-värisuora; pronssi-,, hopea- ja kultamitali. 

 “BSM-pronssi vuodelta 2016 ja viime syksyn ASM-koronakulta ovat jääneet parhaimpina saavutuksina mieleen”, Ruuth toteaa. 

“Kirvelevin tappio oli sitten FC Lahdelle vuonna 2018, jolloin tasapeli olisi riittänyt ASM-kultaan, mutta FC Lahti teki viimeisessä pelitilanteessa maalin ja voitti pelin 3-2”.

Pallo pysyy Ruuthin jalassa

Futisarkea, seitsemän treeniä viikossa

Yläasteikäisenä koulun ohessa Ruuth harjoitteli arkipäivisin seitsemän treeniä viiteen päivään ja tunteja kertyi 30-40 viikossa. Lisäksi viikonloppuisin tuli sarjapeli päälle. Loukkaantumisiltakaan ei uran aikana ole vältytty.

“Pahin loukkaantuminen uran aikana oli nilkan luuvamma, kuntoutuksessa meni lähes puoli vuotta. Toinen ikävä vastoinkäyminen oli ylikunto, josta toipuminen vei myös kuukausia”. 

Testileiri Saksan SC Freiburgissa

Syksyllä 2016 Ruuth sai tilaisuuden tutustua ammattilaisuuteen jalkapallossa. Viikon mittaisella treenileirillä SC Freiburgissa Ruuth sai kokea,  millaista olisi olla huippuammattilainen jalkapallossa.

“Siellä oli kaikki järjestetty viimesen päälle; majoitus, ravintolat, treenikeskukset, omat valmentajat ja muut puitteet olivat huippuluokkaa. Siellä näki,  mitä jalkapallo on huipulla, radikaali ero treeniolosuhteisiin Suomeen verrattuna”.

Kysyessäni Ruuthilta, mitä vaaditaan jalkapallon huipulle pääsyyn, hän korostaa seuraavia asioita: sitoutuminen lajiin 24/7, paljon vapaa-ajan- ja ihmissuhteiden uhrauksia, jämäkkyyttä ja halua ajaa omaa kehittymistä eteenpäin.

Ruuthin kutsumapelipaikkana toimii keskikenttä. Koronavuotena hän pelasi kuitenkin kaikilla muilla pelipaikoilla paitsi topparina.

Ruuth nostaa vahvuuksikseen kamppailutilanteet sekä yksi-vastaan-yksi-tilanteet puolustussuuntaan. Lisäksi peliäly, ennakointi ja kentän hahmottaminen ovat muodostuneet vahvuuksiksi vuosien varrella. 

Southampton, Xavi ja Iniesta

“Pikkupoikana kannatin Chelseaa ja nykyään rakkaus on kohdistunut Southamptoniin. Keskikenttäidoleinani on toiminut FC Barcelonan duo Xavi ja Iniesta; heidän peliäly oli niin käsittämätöntä ja heistä olen ottanut esimerkkiä omaan peliini”.

Tämän hetken unelmana Ruuthilla toimii rakkaan lajin yhdistäminen työelämään ja opiskeluun. Ammattilaisjalkapalloilijan ura ei silti kokonaan haudattu.

“Kausi kerrallaan, eihän sitä koskaan tiedä”, Ruuth toteaa hymyillen loppuun.