(Kuva: Hanna Aulavuori)

Merja Puustisen ja Andy Bestin Happy Valley haastaa katsojansa osallistumaan, koskemaan, kuulemaan ja tuntemaan. Museon ensimmäisessä huoneessa yleisö kohtaa valtavan kokoisia puhallettavia hirviöitä, ja pääsee maalaamaan seinälle suurta yhteistä muraalia. Toisissa huoneissa on omat teemansa, joiden mukaan teokset on lajiteltu ihasteltaviksi ja koettaviksi.

Vaikka teosten takana kytee varsin synkeääkin symboliikkaa, on näyttely myös nuoremmalle yleisölle sopiva. Päiväkotiryhmät, koululaiset ja partiolaisetkin ovat päässeet osallistumaan näyttelyyn, eivätkä hirviöt ole pahemmin pieniäkään katsojia pelottaneet. Paitsi yksi. Suuri mustaruskea monsteri, jonka silmät mulkoilevat yleisöä seinältä asti. Siitä on noussut joissakin ryhmissä hienoa keskustelua peloista.

Hyvinkään taidemuseon Isossa salissa 7.5. – 31.10. esillä olevaa näyttelyä voi käydä ihan itsekseenkin katsomassa, mutta museolehtori Laura Wiio-Von Konowin opastamilla kierroksilla näyttelystä saa enemmän irti. Kierrosten aikataulut näkee museon sivuilta, ja taiteilijat itse saapuvat 3.10. klo 15 alkaen museon taiteilijatapaamiseen.

Wiio-Von Konowin mukaan kävijämäärä on ollut vaihtelevaa. Kyseessä on erityisen pitkä näyttely, ja suurin osa paikallisista on varmaankin jo suureksi osaksi löytänyt näyttelyn. Ulkopaikkakuntalaisia kierroksille saapuu tällä hetkellä silloin tällöin, ja lisäksi lapsiryhmät ovat päässeet nauttimaan näyttelystä.

“Etenkin päiväkotiryhmille olemme jättäneet hirviöt ensin ihan littanoiksi, ja kertoneet niiden olevan nukkumassa. Sitten olemme yhdessä “herättäneet” hirviöt laittamalla puhaltimet päälle ja katsoneet sitten kun hirviöt nousevat”, kertoo Wiio-Von Konow.

Laura Wiio-Von Konowi. (Kuva: Hanna Aulavuori)

Näyttelystä opastuskierroksen kera 29.9. nauttineet vantaalaiset Jenni, ja hänen lapsensa Mimosa, 10v ja Jasper, 8v, olivat päätyneet paikalle vähän vahingossa.

“Olimme menossa hakemaan passeja poliisiasemalta, ja huomattiin matkalla tämä taidemuseo ja tultiin vähän ex tempore käymään”, kertoi Jenni.

Mimosa (vasemmalla), Jasper, ja Jenni. (Kuva: Hanna Aulavuori)

Mimosa ja Jasper osallistuvat Ison salin taidemuraalin maalaamiseen omilla taideteoksillaan. Hirviöiden ja muun yleisön ihasteltavaksi syntyi tänään ainakin Mimosan maalaama, hymysuinen perhonen, nalle, ja sydän. Jasper puolestaan maalasi seinälle suuren vihreän jalkapallokentän, sekä hieman pienemmän jääkiekkokaukalon. Lapset pääsivät myös muissa huoneissa muovailemaan muovailuvahasta omat mielikuvitushirviönsä, sekä järjestelemään magneeteista valkotaululle omaa taideteostaan. “Museoissa on kiva käydä”, kertoi Mimosa.

Mimosan taidetta. (Kuva: Hanna Aulavuori)
Jasperin maalaama hieno futiskenttä. (Kuva: Hanna Aulavuori)

Parasta näyttelyssä oli Jasperin mukaan maalaaminen, kuulokkeilla erilaisten musiikkien kuuntelu, sekä värikkäät jättimonsterit. Mimosa mainitsi edellisten lisäksi myös muovailuvahanurkkauksen. Äiti-Jennille mieleen jäivät näiden lisäksi myös Kaapon galleria – huoneen jättimäinen, samaisen taiteilijaduon tekemä geishan irtonainen pää, joka kuului Paradise Express- teokseen.

Museon aulassa pääsee myös kirjoittamaan vierasvihkoon omat terveisensä sekä näkemyksiään näyttelystä. Tapainlinnan koulun yläkoululaiset olivat jättäneet vihkoon kommenteiksi muun muassa “Pähee” ja “Cool”. Joku nimetön vierailija oli kirjoittanut vihkoon tällaiset terveiset: “Vaikutuin näyttelystänne/museostanne enemmän kuin yhdestäkään näkemästäni Ateneumin näyttelystä. Aivan mahtavaa, osallistavaa ja innoittavaa!”