Tuhkimontien ja Roihuvuorentien risteyksessä sijaitseva Ruiskumestari on säilynyt lähes muuttumattona jo vuodesta 1975. Kuva: Sampsa Hannonen

Itä-Helsingin lähiökapakoiden helmi, Ruiskumestari on toiminut samaisessa rakennuksessa muuttumattomana jo vuodesta 1975. Roihuvuoressa, Tuhkimontien ja Roihuvuorentien kulmassa toimiva omintakeinen kuppila herättää kiinnostusta myös kaupunginosan ulkopuolella.

“Tänne tullaan usein Herttoniemestä ja Itäkeskuksesta, mutta myös kauempaa. Viikonloppuisin saattaa parkkipaikalla olla useitakin takseja kyyditsemässä ihmisiä Ruiskuun”, kertoo Ruiskumestarissa päivävuoroja tekevä Hani Nguyen.

“Kesäisin täällä käy myös paljon turisteja”, lisää Hani.

Perinteisen kylmän ja kalsean lähiökapakan tunnelman voi unohtaa astuessaan sisään Ruiskuun. Ensitunnelmat baarista ovat hieman huvittuneet, mutta välittömän vaikutelman luovat palomies-figuurit ja muut teemaan sopivat koriste-esineet. 

“Nautin täällä työskentelysta ja meillä on todella kivat asiakkaat. Tänne mahtuu niin nuoria kuin vanhojakin ja kaikki otetaan avosylin vastaan”, sanoo Hani Nguyen iloisena.

Ruiskumestarin rakennuksella on mittava historia – “Täältä mä ostin skidinä maitoa mutsin kanssa.”

Vuonna 1955 rakennettu tiilimuurattu Hansa-taloksikin kutsuttu rakennus, sekä kahden kerrostalon kokonaisuus ovat varsin poikkeuksellisia omassa ympäristössään. Suojellun kohteen tiloissa on ollut niin maito -ja lihakauppaa kuin ravintolaakin. Nyttemmin Ruiskumestari identifioituu perinteiseksi karaokebaariksi.  

“Täältä mä ostin skidinä maitoa mutsin kanssa”, kertoo Mareksi itseään kutsuva vanhempi herra.

“Siitä asti täällä on tullut käytyä”, lisää Mare

Ensimmäistä kertaa Ruiskun terassille aurinkoisesta säästä nauttimaan tullut mieskolmikko on silminnähden mielissään. Lyhyestä vierailustaan huolimatta on kolmikko innoissaan terassista ja viimeisistä kesäpäivistä. 

“Ei tarvinnut miettiä mihin menisi, kun aurinko paistaa suoraan terassille”, linjaa työpaikan elojuhliin matkalla oleva kolmikko.

Roihuvuoressa syntynyt Mare sanoo käyneensä Ruiskumestarin avajaisissa lähes 45 vuotta sitten. Kuva Sampsa Hannonen
Roihuvuoressa rakennustyömaalla työskentelevät kaverukset nauttivat Ruiskun aurinkoisesta terassista ennen työpaikan elojuhlia. Kuva: Sampsa Hannonen

Vappuna 45 vuotta täyttävä baari miellyttää vuodesta toiseen

Omaa tyyliään noudattava, mutta konstailematon karaokebaari on jo pelkästään ikänsä puolesta seniorisarjassa. Useimmat lähiökapakat ovat vuosien saatossa sulkeneet oviaan vuoro toisensa perään. 

Niinkuin rakennuksessa, on myös asiakaskunnassakin huomattavissa ajan patinaa. Viereisestä palvelutalosta tulee noin kerran kuukaudessa vanhuksia nauttimaan terassista ja viettämään yhdessä aikaa hoitajiensa kanssa. 

“Tuolla nurkassa ne aina istuu omassa porukassaan”, tietää kertoa Ruiskussa jo alkuajoista käynyt Mare.

“Se on aika kova kuhina kun ne tuonne parkkeeraa ja alkaa seurustelemaan. Se on tämän paikan suola, että saadaan asiakkaita monista eri lähtökohdista”, täsmentää Mare.

Samoin kuin Mare on myös hänen naisystävänsä pitkän linjan roihuvuorelaisena nähnyt lähes koko Ruiskumestarin pitkän historian. 58-vuotias Anne-Marie Lehikoinen muistelee ensimmäistä vierailuaan kapakassa. 

“Ulko-ovi sijaitsi aikoinaan tuolla Roihuvuorentien puoleisessa päädyssä. Silloin oli jonoa ihan ulos asti, ennen baareissa käynti oli erilaista.”

Mare ja Anne-Marie Lehikoinen lukevat usein päivän lehdet Ruiskussa. Kuva: Sampsa Hannonen

Faktaboksi: 

  • Ruiskumestari on Helsingin vanhimpia lähiökuppiloita
  • Vuonna 1955 rakennettuun taloon avautui baari 1975
  • Joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 18 Ruisku tarjoaa ilmaisen aterian ensimmäiselle 50:lle asiakkaalle 
  • Ruiskumestari on tunnettu tasokkaasta karaokesta