Kauhufestivaali iik!week järjestetään Linnanmäellä jo viidettä vuotta. Iik!week on yksi Linnanmäen teemaviikoista, joka tänä vuonna sijoittuu 10.-26.9 välisille viikonlopuille. 

(Kuva: Kake Filpus)

Kun kävelee Linnanmäen sisäänkäynnistä on kylmä, pilvinen syyskuun lauantai. Kesä on jo ohi ja syksy on saapunut. Linnanmäki juhlii Halloweeniä ennakkoon omalla syyskuun kestävällä kauhuaiheisella teemaviikollaan. Kello viiden aikoihin on vielä valoisaa, monsterit nukkuvat vielä päiväunia ja lapsiperheitä näkyy runsaasti puistossa. Puistoa kierrellessä tämän vuoden kauhukohteet pistävät heti silmään: zombievyöhyke, kauhusirkus, kammokuja ja motelli. Näitä ei voi olla huomaamatta, sillä jokaiseen kohteeseen on monien kymmenien, ellei satojen metrien pituiset jonot. Pistää heti mietityttämään, onko tämän vuoden kävijämäärä reilusti korkeampi kuin yleensä. 

Ja niin pimeä koittaa…

Kauhukohteet olisi parasta kokea pimeän aikaan, sillä se lisäisi pelon tunnetta ja sehän on iik!weekin päätarkoitus: pelko. Muutamia vanhempia laitteita on tietysti pakko kokeilla, jonka jälkeen siirrytään Cafe & Bar Kingiin. Jopa kahvilaan on saatu aikaiseksi luotua intiimi ja pahaenteinen tunnelma. Koristeet eivät ole liian yliampuvat, vaan juuri sopivan aavemaiset. Ulkona aurinko alkaa laskea, joka tietää vain yhtä asiaa… 
Ilta on vasta alkamassa.

Motelli on kauden 2021 uutuus ja halukkaita sisään kävijöitä riittää. (Kuva: Laura Lepistö)

Kaikissa Linnanmäen mainoksissa on mainostettu motelli-kauhukohdetta. Hyvin nopeasti saa kuitenkin huomata, että motelliin pääsy ei ihan niin helposti onnistukaan. Jono kestää koko vesitornin ympäri ja jatkuu vielä melkein huvipuiston porteille asti. Perässä juoksee neljä harmaisiin vaatteisiin ja ketjuihin pukeutunutta örkkiä, jotka säikyttelevät jonottavia ihmisiä. He ovat Saattowäki.

Linnanmäki illalla. (Kuva: Alisa Hermonen)

“Ei siinä ehtinyt tulla tylsää, kun selän takana hiippaili koko ajan hirviöitä.”

Kake Filpus on odottanut iik!weekiä innolla. Kauhuelokuvien suurkuluttajana tämä oli ehdottomasti asia, jonka hän halusi kokea. 

– Olin ensimmäistä kertaa iik!weekeillä. Kauhukohteet olivat kivoja ja vaikka jonoissa kestikin, niin kohteissa oli kiva käydä ja kauhunäyttelijät säikyttelivät ihmisiä jo jonoissa. Ei siinä ehtinyt tulla tylsää, kun selän takana hiippaili koko ajan hirviöitä.

Kake ja ihmisiä säikyttelevä Saattowäki. (Kuva: Ella Ryynänen)

Monet pitivät huvipuiston kauhunäyttelijöistä. Örkit ja zombit kiertelivät ympäri huvipuistoa, säikyttelivät ihmisiä ja ottivat kuvia näiden kanssa. 

-Mun mielestä oli hauska nähdä ihmispaljouden keskellä örkkejä, zombeja ja puujaloilla kävelevä sirkusesiintyjä. Vaeltavia näyttelijöitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta kyllä loppujen lopuksi kerkesin nähdä kaikki useaan otteeseen.

Enemmän kauhua, enemmän hupia

Iik!weekille pystyi ostamaan joko rannekkeen, jolla pääsee kaikkiin laitteisiin tai sisäänpääsylipun, joka ei kata laitteisiin pääsyä. Myös ihmismäärän paljous hämmästytti monia ja joihinkin laitteisiin sai odotella yli tunnin. 

-Tänä vuonna kauhukohteita oli vain neljä, joista jokaiseen oli kauhistuttavan pitkät jonotusajat. Jos kohteita olisi enemmän, olisi jonottaminen varmasti jakautunut tasaisemmin. Kaiken kaikkiaan tunnelma oli kuitenkin oikein mukava ja tulisin mieluusti uudestaan seuraavana vuonna, Kake lisää. 

Maailmanpyörä Rinkeli on ollut Linnanmäellä sen vuoden 2006 avajaisista saakka. (Kuva: Ella Ryynänen)