Miss Hämeenlinna 2019, Iida Hynnilä, ajautui kauneuskilpailujen pariin päädyttyään mallitoimisto Studio Facen listoille. 

“Olen ollut kiinnostunut mallin töistä nuorelta iältä asti. Mallitoimistoni lähettäessä edustajia kilpailuihin, aloin pohtia omia mahdollisuuksiani alalla”

Ennakkoluulot missejä kohtaan ovat sosiaalisessa mediassa vahvasti läsnä. Omalta osaltaan Hynnilä haluaa erityisesti tuoda esiin sitä, että misseyteen vaaditaan paljon muutakin, kuin ulkonäköä. Tärkeää on taito kohdata ihmisiä, esiintymis- ja puhetaidot, sekä yleinen kohteliaisuus.

“Tavallaan ymmärrän ennakkoluulot, joiden uskon osittain johtuvan median antamasta kuvasta ja uutisoinnista”

Voisi olettaa kilpailutilanteen aiheuttavan kireää ilmapiiriä, mutta Hynnilän mukaan tunnelma oli todella positiivinen, lämmin ja kannustava. Näin hän ainakin itse kokee ja toivoo muidenkin kilpailijoiden kokeneen samoin.

Myös uusia puolia on kisaamisen myötä löytynyt. Aikaisemman kovan esiintymistä jännittämisen vastapainoksi on herännyt puoli, joka myös rakastaa sitä. Hynnilän mukaan se ei niinkään ole ominaisuus, joka on aiemmin ollut vaan se on kehittynyt kisaamisen myötä.

Kuvassa vasemmalta Emilia Aronen, Iida Hynnilä ja Essi Pohjola.  (Kuva: Kimmo Mäkiselkä)

Voittoa Iida Hynnilä juhli perintöprinsessojen kanssa Scandic Aulangolla, johon he jäivät  finaalin jälkeiseksi yöksi. He kävivät hotellin ravintolassa syömässä ja fiilistelivät voittoa. Hynnilä muistelee lukeneensa onnitteluviestejä, joita oli saanut runsaasti ja myös hotellin vieraat kävivät onnittelemassa. 

“Tuo ilta on yksi elämäni mukavimmista muistoista”

Voiton jälkeen onnellisuutta on ollut ilmassa, yhden suuren unelman toteuduttua. Suunnitelmia missivuodelle on jo alustavasti tehty eri toimijoiden kanssa Hämeenlinnassa. Suunnitelmissa on muun muassa vapaaehtoistyötä sekä erilaisia tapahtumia. Hynnilä on myös kirjoittanut Miss Hämeenlinnan blogiin ja pyrkii kirjoittamaan aiheista, jotka ovat hänelle itselleen tärkeitä ja joihin kokee muidenkin voivat samaistua. 

Voiton tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi Hynnilä kokee hyötyneensä henkilökohtaisella tasolla hyvinkin paljon kisasta. Esimerkiksi itseluottamuksen saaminen esiintymiseen, joka on tärkeä taito myös esimerkiksi työelämässä. Hynnilän mukaan työhaastattelutilanteet eivät tunnu tuomariston haastattelujen jälkeen niin kovin jännittäviltä enää. 

“Olen oppinut pukemaan omia hyviä puoliani, omaa osaamistani ja tavoitteitani sanoiksi”

 

Miss Hämeenlinna 2018 Elisa Karimo ja Miss Hämeenlinna 2019 Iida Hynnilä.  (Kuva: Kimmo Mäkiselkä)

Miss Hämeenlinna 2019 tittelin saatuaan, Iida Hynnilä valittiin edustamaan Suomea Miss Landscapes International 2020 -kauneuskilpailuun. 

Kilpailu vaatii sekä fyysisesti että henkisesti valmistautumista. Fyysiseen valmistautumiseen kuuluu tärkeimpinä kunnon ylläpitäminen, ihon ja hiusten hoito. Myös kävely ja poseeraus sekä yleinen ulosanti lavalla ovat hyvin tärkeitä. Luonnollisen hammashymyn harjoittelu on myös tarpeeseellista. 

Henkiseen valmistautumiseen kuuluu muun muassa tuomariston haastatteluun valmistautuminen. Hynnilä aikoo itse valmistautua haastatteluun pohtimalla etukäteen sitä, millainen hän on, mitkä ovat hänen vahvuuksiaan sekä mitkä ovat hänen tavoitteensa. 

“Valmistautuminen on pitkälti sitä että oppii tuntemaan itsensä”

Lisäksi henkiseen valmistautumiseen kuuluu myös jännityksen sietämisen opettelu. Kielitaito on kansainvälisissä kilpailuissa myös hyvin tärkeää ja englannin kieleen Iida Hynnilä saakin paljon harjoitusta vaihto-opiskelunsa aikana Yhdysvalloissa keväällä 2020. Fiilikset kisan suhteen ovat hyvin innostuneet ja odottavat. Hynnilän tavoitteena on sijoittua kilpailussa, mutta kokee jo kiertueen itsessään olevan mielettömän hieno kokemus.

“Haluan itse olla esimerkillinen, enkä hae misseydellä julkisuutta”

Kisaan lähtemisen myötä huomiota tulee väistämättömästi. Uusia seuraajia satelee ja mahdollisesti yhteydenotot lisääntyvät. Iida Hynnilää ei julkisuus haittaa, mutta ei sitä lähtökohtaisesti tavoittele. Tulleet kaveripyynnöt ja viestit ovat olleet asiallisia, mistä syystä eivät ole häirinneetkään. 

“Huomio erityisesti voiton jälkeen tuntui melko hämmentävältä, esimerkiksi oman kuvan näkeminen Iltalehden luetuimpien uutisten joukossa”

Hynnilä toivoo kuitenkin, että jos julkisuutta tulee, se olisi positiivista ja että se johtuisi esimerkiksi asioista, joita hän on saanut aikaiseksi ja tehnyt hyvin.