Helsinkiläinen Pakilassa asuva Jaime Kujansuu, 20,  toimii järjestyksenvalvojana kauppakeskuksessa. Yleisiin tehtäviin kuuluvat vartijan sekä järjestyksenvalvojan työt.

Jaime Kujansuu on tyytyväinen tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. (Kuva: Aaro Rönnberg)

Miten päädyit nykyiseen ammattiin?

“Halusin suorittaa lukion ohella ammattitutkinnon. Tutkin eri alavaihtoehtoja ja turvallisuusala iski silmään”, Kujansuu pohtii.

Mikä työssä on parasta?

“Monipuoliset työpäivät. Saan kohdata erilaisia asiakkaita päivän aikana sekä työtehtäväni ovat monipuolisesti laidasta laitaan”, Kujansuu kertoo.

Kujansuun tavallinen työpäivä sisältää paljon valvomossa työskentelyä. Valvomosta tarkkaillaan kaupan käytäviä, joten mahdolliset myymälävarkaat jäävät helpommin kiinni. 

“Tavallinen työpäiväni sisältää paljon valvomotyöskentelyä, mutta siihen sisältyy myös vartiointikierroksia. Päivääni kuuluu myös erilaisiin häiriötilanteisiin puuttumista sekä silloin tällöin huoltojen tilaamista”, sanoo Kujansuu.

Mikä työssä on huonointa?

“Alan palkkaus ei ole ihan parhainta. Lisäksi vuorotöiden tuomat ilta -ja viikonloppuvuorot eivät ole niin miellyttäviä”, Kujansuu toteaa.

Mikä on vaarallisin tilanne, johon olet työssäsi törmännyt?

“En pysty yksilöimään yhtä vaarallisinta tilannetta. Häiriköivällä asiakkaalla voi olla monesti mukanaan teräase, jolloin tilanteen hoitaminen riippuu omasta ammattitaidosta. Lisäksi tilanteeseen vaikuttaa, oletko yksin vai työparin kanssa”, selittää Kujansuu.

Tulevaisuudessa vastuullisemmat tehtävät

Jaime Kujansuu toivoo tulevaisuudeltaan vastuullisempia työtehtäviä ja parempaa palkkaa, siksi hän palasi takaisin koulunpenkille.

“Opiskelen tällä hetkellä turvallisuus- ja riskienhallintakoulutusta ammattikorkeakoulussa. Parempi palkka ja vastuullisemmat työt kiinnostavat”.

Näkyykö tulevaisuudessa kauhukuvia alan kehityksestä?

“Ei näy. Nykyinen koronapandemiakaan ei ole vaikuttanut merkittävästi alaan, paitsi vähentänyt työtehtävien määrää. Koronarajoitukset ovat tietysti haitanneet osittain työtä, kun on pitänyt pitää huolta turvaväleistä sekä käsihygieniasta”, Kujansuu toteaa.

Kenelle suosittelisit kyseistä työtä ja kenelle se ei sovi?

“Työ sopii kaikenlaisille ihmisille, kunhan on asiakaspalveluhenkinen ja tulee toimeen muiden ihmisten kanssa. Monista tilanteista selviää puhumalla, joten rauhoitteleva puhetapa ei ole pahitteeksi. Tarvittaessa tulee kuitenkin hallita voimakeinot. Maalaisjärjellä selviää useista tilanteista. En suosittele työtäni helposti provosoituville henkilöille tai niille, jotka eivät tule helpolla toimeen muiden kanssa, sillä se on keskeinen osa tätä alaa”, kiteyttää Kujansuu.

Jaime Kujansuu viihtyy luonnon helmassa. (Kuva: Mikke Kujansuu)

Aaro Rönnberg