3

Tukka kuntoon ja kolmoset säkkiin. Kuvassa oikealla Lahti Basketball:n kanadalaisvahvistus Wayne McCullough ja vasemmalla itse Shala. (Kuva: Veeti Tuokko)

34-vuotias Drilon Shala on kosovolaissyntyinen entinen ammattilaisjalkapalloilija Lahdesta. Kotimaisen jalkapallon seuraajat muistavat Shalan FC Lahden paidasta. Yli 200:n Veikkausliigaottelun kokemuksella operoiva Shala pyrkii nykypäivänä esimerkillään kouluttamaan lapsista sekä hyviä jalkapalloilijoita ja ennen kaikkea hyviä ihmisiä.

Juniorivalmennus osana arkea

Drilon Shala valmentaa tällä hetkellä FC Reippaan P10-ikäluokkaa. Shala on itsekin Reippaan kasvatti, joten oranssimusta sydän mieheltä löytyy. Päätös lähteä juniorivalmentajaksi syntyi puhtaasti Shalan suuresta intohimosta jalkapalloon.

“Kokeneena pelaajana pääsee jakamaan omaa jalkapallotietämystä nuorille ja kannustamaan nuoria lajin pariin. Mielenkiintoista tässä hommassa on se, että pelaajana on tottunut keskittymään vain oman paikkansa juttuihin, mutta valmentajana pitää ottaa huomioon koko kentällisen muodostama kokonaisuus”, kertoo Shala.

Millaisena valmentajana koet itsesi?

Intohimoisena ja vaativana. Voittamisen halu on kova, mutta silti pilke silmäkulmassa näitä hommia tehdään”, hymyilee Shala.

Shala työskentelee myös sijaisopettajana ja on isä kolmelle pojalle, joten kokemusta lasten ja nuorien kanssa työskentelystä mieheltä löytyy. Shalan mielestä on tärkeää opettaa lapsista ensisijaisesti hyviä ihmisiä, ja seuraavana tulee jalkapallon pelaaminen.

Shala nostaa omalta uraltaan esille kaksi valmentajaa, jotka toimivat hänelle esimerkkinä omia junioreita valmennettaessa.

“Haluan ehdottomasti nostaa esiin Tommi Kautosen ja Ilir Zenelin. Nämä kaksi ovat hyvin samantyyppisiä valmentajia, molemmat vaativat paljon ja he eläytyvät peliin täysillä. Rakkaus jalkapalloon hehkuu molempien valmentajien olemuksesta”, Shala toteaa.

Harjoituksissa Shala pyrkii viemään joukkuettaan eteenpäin erilaisten teemojen kautta.

“Teemat ovat tärkeä osa omaa valmennustyyliäni. Pyrin luomaan jokaisen harjoituksen aina jonkun tietyn teeman kautta. Yleensä viikon harjoitusten teemoihin haen aiheita edellisen viikonlopun peleistä. Jos esimerkiksi viikonlopun peleissä maalinteko on tökkinyt, pyrin seuraavalla viikolla tekemään enemmän maalintekoharjotteita, eli yksinkertaisesti pyritään ottamaan oppia peleissä esiintyvistä kehityskohteista ja painottamaan niitä harjoituksissa”, Shala mainitsee.

Shalan valmennettava joukkue harjoittelee neljä kertaa viikossa, tähän sisältyy kolme palloharjoitusta ja yksi juoksutreeni. Korona on kuitenkin luonut haasteita sekä valmentajalle että pelaajille.

“Koronan takia pelejä ja turnauksia ei ole ollut. Rajoitusten myötä olemme jakaneet joukkueen eri harjoitusryhmiin ja treenaamme pienemmissä porukoissa. Toivotaan tietysti ,että mahdollisimman nopeasti päästäisiin taas pelaamaan, koska sehän on jalkapallossa on parasta”, kertoo Shala.

Entinen joukkuekaveri Jari Litmanen lahjoitti Shalan parturille paidan ja nappulakengät. Litmanen on Shalan tavoin Lahden Reippaan kasvatti. (kuva: Veeti Tuokko)

Parturibisnes tuo urheilijat yhteen

Shala perusti viime syksynä urheiluteemaisen parturin Lahden keskustaan yhdessä siskonsa miehen, Taulant Saqin kanssa. Idea “sporttiparturiin” lähti siitä, kun Shala ja Saqi halusivat tuoda yhteen urheilun ja ammattitaitoisen hiustenleikkuun.

“Päällimmäisenä ajatuksena oli yhdistää lahtelaisia urheilijoita ja ihmisiä. Halusimme myös osoittaa tukemme lahtelaista junioriurheilua kohtaan. Nuorissa on tulevaisuus!”, Shala iloitsee.

Lahti ja lahtelaisuus on Drilon Shalalle tärkeitä asioita. Parturia koristaa lahtelaisten joukkueiden rekvisiittaa, ja sekä entiset että nykyiset lahtelaiset ammattilaisurheilijat ovat osoittaneet tukensa parturille. 

Shala&Saqi -parturin löytää Lahden torin kupeesta osoitteesta vapaudenkatu 10. Hiustenleikkaus ilman ajanvarausta hintaan 18€.

Shala on varsinainen taituri pallon kanssa, mutta hiuksia mies ei ainakaan toistaiseksi leikkaa.

“Siinä lähtisi asiakkailta korvat irti, jos minulle annetaan sakset käteen. Onneksi meillä on kaksi ammattitaitoista leikkaajaa, jotka hoitavat homman”, Shala naurahtaa.

Perheellinen mies

Shala tekee tällä hetkellä useampaa työtä samanaikaisesti, joten tekemistä ei hänen elämästään puutu. Perhettään Shala ei kuitenkaan kiireen keskellä unohda.

“Olen vähän sellanen tyyppi, että koko ajan on pakko päästä tekemään jotain. Työt eivät kuitenkaan koskaan mene perheeni edelle”, Shala toteaa.

Yksi asia on varmaa, suuri intohimo jalkapalloon ja urheiluun tulee pysymään Drilon Shalan mielessä vielä pitkään, ja kuka tietää, ehkä ikinuori Shala tullaan vielä joskus näkemään FC Lahden paidassa. Tällä hetkellä Shala kuitenkin keskittyy nauttimaan elämästään valmentajana, opettajana sekä yrittäjänä.

Veeti Tuokko