Petter Northug jr.

Aktiiviuransa päättymisestä joulukuussa 2018 ilmoittanut Nothug oli vauhdikas ja värikäs niin ladulla kuin muissakin toimissaan. Petter Northug jr, 33, on kaksinkertainen olympiavoittaja ja 13-kertainen maailmanmestari. Mitaleita MM-tasolta on 16 (13+3+0) ja olympialaisista 6 (2+1+3). Hänet muistetaan erityisesti yhteislähtöjen peesaajana, joka näyttäytyi kärkitaistoissa vasta loppuvaiheissa, ja lähes aina kirillään ylitti maalilinjan ensimmäisenä. Tästähän kaikki kilpakumppanit ja katsojat eivät tykänneet.

Hiihtoura huipulla 12 vuotta
Northugin hiihtoura kansainvälisellä huipulla alkoi 2006, kun kaksikymppisenä hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin MC-voittaja maaliskuussa Ruotsin Falunissa. Kansainvälisen uran voi katsoa päättyneen Lahden MM-kilpailuihin, joihin hän pääsi hallitsevana maailmanmestarina sprinttiin ja 50 km:lle. Lahdesta hän ei enää mitaleja Norjaan vienyt mennessään.

Nokittelua ruotsalaisille
Hiihtouran aikana hän silloin tällöin otti yhteen ruotsalaisten kanssa, ja joskus pukeutui myös ruotsalaisten maajoukkueasuun ”sopivissa” tilanteissa. Näitä tempauksia hän jakoi ahkerasti sosiaalisen median kanavissa. Suomalaisten ja ruotsalaisten nokittelu on pientä verrattuna miten norjalaiset ja ruotsalaiset toisiaan arvioivat hyvässä ja pahassa.

Lyhyttä rakkautta
2011 Oslon MM-hiihtojen mitalijuhlissa Petter tutustui pornotähti Aylar Liehen, jonka kanssa hänellä oli lyhyt suhde, joka johti raskauteen ja aborttiin. 2018 ilmestyneessä elämänkerrassaan Northug vakuutti, ettei ollut lapsen isä. Lie vaati kustantajaa lopettamaan kirjan myynnin.

Rattijuopumuksesta vankilaan
Toukokuussa 2014 Nothug ajoi kotimaassaan kolarin 1,65 promillen humalatilassa, ja jätti loukkaantuneen ystävänsä autoon. Lisäksi hän valehteli ystävänsä ajaneen autoa. Tämä aiheutti mediamylläkän, ja lokakuussa hänet tuomittiin 50 päiväksi vankeuteen, 22500 €:n sakkoihin ja ikuiseen ajokieltoon, joka Norjassa on viisi vuotta. Näillä näkymin Petter pääsee taas auton rattiin 5.5 2019. Tämän kaiken hässäkän keskellä huippu-urheilija valmistautui tulevaan kauteen. Vankeusrangaistuksensa hän kärsi vanki-panta jalassaan. Toiko se lisää harjoitteluun, sillä 2015 Falunin MM-hiihdoissa rakastamassaan Ruotsissa hän sai neljä kultamitalia.

Petterillä vauhtia riittää
Kuva : commons.wikinerdia.org

Kahnausta Norjan hiihtoliiton kanssa
Syyskuussa 2015 Petter Northug ilmoitti, että MC-kausi 2015-2016 jää väliin mainossopimusriitojen vuoksi. Hiihtoliiton kanssa muutama kipakka palaveri toi sovun lokakuussa. Mediahuomio tapauksesta oli valtava, sillä kaikki henkilökohtaiset sponsorit eivät olleet mieluisia hiihtoliitolle.

Pokeri rahakkaana harrastuksena
Northug tunnetaan myös pokeripiireissä, hän pelaa live- ja nettipokeriturnauksia. Pokeriammattilainen Johnny Lodden kehuu ex-hiihtäjää kovan luokan pelimieheksi, joka voi vaihtaa lajia. Hiihtouransa aikana paras tiedetty voitto on ollut 46 500 €. Miehen sosiaalisen median päivityksiä seuranneena on todettava, että pokeri naamalla ainakin pitää.

Juha Kylänpää