Suomi on maidon kulutuksen kärkimaita. Maidon kulutuksen taustalla on Suomen maatalousrakenne. Maito on Suomessa bisnes, joka kannattaa. Jo pienestä asti suomalainen opetetaan juomaan lehmän maitoa. Myös suomalaiset ravitsemussuositukset tukevat maidon kulutusta. Onko maito todella hyväksi ihmiselle?

Suomalaiset osaavat todellakin juoda maitoa. Paremmin, kuin yksikään muu kansa. Keskimäärin suomalainen juo maitoa noin 100 litraa vuodessa. Maidon terveysvaikutuksia on ylistetty aina. Ala-asteella koulun seinältä muistuu mieleen juliste, jossa luurankomies käskee juomaan maitoa, koska se pitää luut vahvana. Maitoteollisuus todella osaa hommansa. Ihminen tarvitsee maitoa, koska siitä saa kalsiumia ja D-vitamiinia, sekä kaikkea muuta, mitä ihminen vaan tarvitsee elääkseen. Superjuoma maito! Tosin alkoholia maito ei sisällä. Sitä löytyy  suomalaisten toisesta kansanjuomasta Koskenkorvasta.

Maito on terveellistä, vai onko?

Kun vertaa keskenään Valion sivulta maidon terveysvaikutuksia tai Vegaaniliiton sivuilta myyttejä maidosta, niin hämmentyy kyllä väkisinkin. Valio kertoo, että maitotuotteiden päivittäinen käyttö suojaa 2-tyypin diabetekselta sekä auttaa painonhallinnassa. Säännöllinen maitotuotteiden käyttö vähentää myös sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Maidon käyttö myös suojaa suolistosyövältä ja rintasyövältä.

Vegaaniliiton sivuilla, kun taas lukee, että maitotuotteet ovat suomalaisten suurin tyydyttyneen rasvan lähde. Tyydyttynyt rasva nostaa veren kolesterolitasoa ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi maitotuotteet voivat lisätä joidenkin syöpien riskiä ja heikentää raudan imeytymistä ruoasta. Lehmänmaitoallergia on myös lasten yleisin allergia.

Siis mitä? Mihin tässä pitää siis uskoa? Miksi suomalaisilla on niin paljon laktoosi-intoleranssia? Tai miksi suomalaisissa on paljon 2-tyypin diabeetikoita? Miksi yleisin allergia lapsille on juuri maitoallergia? Onko näillä ja maidolla kenties jotakin yhteyttä?

Ihminen ei pärjää ilman maitoa, vai pärjääkö sittenkin?

Ihminen on ainoa nisäkäs, joka käyttää maitoa vielä aikuisenakin. Kaiken huippuna toisen lajin maitoa. Suomessa maito kuuluu ruokapöytään. Lasi kylmää maitoa ja korvapuusteja. Nakkikioskilta makkaraperunat ja tietysti lasi maitoa. Monissa kulttuureissa maitoa ei käytetä lainkaan, ja silti ihmiset pärjäävät mainiosti, sekä heillä on vahvat luut. Valtaosalla ihmisistä on laktoosi-intoleranssi, eli elimistö ei kykene hajottamaan maitosokeria.

Lapsille maitoa tyrkytetään päiväkodissa ja koulussa. Senhän kaikki tietävät, että lasten on juotava maitoa, että kasvaa isoksi ja luut pysyvät vahvana. Mites sitten lapset, joilla on maitoallergia? Miten heistä kasvaa vahvaluisia aikuisia? Imeväiselle kuuluu maito, oman äidinmaito. Maailmassa on tuhansia lapsia, jotka eivät siirry äidinmaidon jälkeen lehmänmaitoon. Heidän kasvunsa ja kehityksensä on silti ihan normaalia.

Kalsiumia ihminen saa muustakin kuin maitotuotteista. Hyviä kalsiuminlähteitä löytyy kasvikunnasta. Esimerkiksi palkokasvit, vihreät vihannekset, pähkinät ja siemenet. Myös kasvimaitoihin ja mehuihin on lisätty kalsiumia, jolloin niissä on yleensä yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossakin.

Koulumaitotuki markkinointikeinona

Harva koululainen tietää olevansa koulumaitotuen asiakas. Koulumaitotuen saamisen edellytyksenä on, että koulun seinälle laitetaan Maaseutuviraston julisteet näkyvälle paikalle. Julisteissa puhutaan kalsiumista, D-vitamiinista, luustosta ja tietysti Euroopan unionista. Koulumaitotuki on markkinointikeino ja osa EU:n maatalouspolitiikkaa. Tuen tarkoituksena on edistää maidon kulutusta ja tunnetuksi tekemistä. Onko lapsille mainostus oikein? Onko kukaan miettinyt sitä?

Suomalaiset koulut ja päiväkodit saavat kyllä myös kunniamaininnan, sillä monessa saa nykyisin myös vegaanista ruokaa, sekä maidon tilalla kasvismaitovalmisteita.

Mihin uskoa?

Mihin meidän pitäisi sitten uskoa? Maitopropagandaan vai maidosta kiihkoileviin vegaaneihin? Ristiriitaisia väitteitä tulee joka puolelta. Toisaalla puolustetaan maidon hyviä ominaisuuksia, ja toisaalla ne tyrmätään täysin. Kasvismaitovaihtoehtoja tulee yhä enemmän kauppoihin, ja niitä kulutetaan yhä enemmän. Tuleeko maitoteollisuudelle kilpailija?

Mitä itseeni tulee, niin käytän kyllä vielä maitotuotteita. Mutta olen vaihtanut kahvimaitoni kasvimaitoon, eikä maitopurkkia enää jääkaapissani näy. Ajatus siitä ällöttää minua, että juon toisen nisäkkään maitoa, joka on tarkoitettu vasikan kasvuun. Enää en siis pysty juomaan maitoa, mutta silti en pysty luopumaan esimerkiksi suklaasta ja juustosta. Siksi en luokittele itseäni kumpaakaan ääripäähän. Mielestäni jokainen saa tehdä omat ratkaisunsa. Mutta asia kyllä mietityttää. Jos olisin syntynyt muualle kuin Suomeen miten ajattelisin maidosta. En varmasti ainakaan muistaisi kauhukuvia ala-asteelta, kun opettaja pakotti juomaan maitoa veden sijaan. Jos maidonjuonnin tuputtaminen ihmiselle lopetettaisiin, niin kärsisikö maitoteollisuus todella? En usko, sillä maito on osa suomalaista kulttuuria.

Lähteet: