Hyvä Joulumieli -keräys on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä Ylen kanssa toteuttama keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi. Keräyksellä hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään.  ( Kuva: Hyvä Joulumieli)

Perinteinen keräys on pian neljännesvuosisadan ajan auttanut avun tarpeessa olevia perheitä. Koronasta huolimatta lahjoittajat ovat hyvin löytäneet keräyksen tänäkin vuonna.

Hyvä joulumieli – keräyksen toteuttavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Punainen Risti ja Yleisradio. Tänä vuonna keräys järjestetään jo 24:nnen kerran. Mannerheimin Lastensuojeluliiton viestintäpäällikkö  Maria Gnosspelius kertoo, että vuosien aikana keräys on tuonut joulumieltä moniin suomalaisiin koteihin.

“Keräys on auttanut vuosien varrella satoja tuhansia suomalaisia perheitä. Avun saaneet ovat olleet hyvin iloisia. Monet heistä ovat oman taloudellisen tilanteen parantuessa myös lahjoittaneet keräykseemme.”

Keräyksessä lahjoitetaan kauppojen ruokalahjakortteja apua tarvitseville perheille. Tänä vuonna kyseessä on 50 euron arvoinen lahjakortti. Kaupoista ovat mukana S-ryhmä, K-kaupat ja Lidl.

“Lahjakortin euromäärä on jonkin verran vaihdellut vuosien varrella 50 eurosta 70 euroon. Tänä vuonna avuntarvetta on paljon koronasta johtuen. Tästä syystä päädyimme nyt 50 euroon, jotta voimme auttaa mahdollisimman montaa suomalaista apua tarvitsevaa perhettä.”

Viestintäpäällikkö Gnosspeliuksen on helppo tiivistää keräyksen tarkoitus. Hänen mukaansa tavoite ja toteutus ovat pysyneet pääosin samoina koko sen historian ajan.

“Pääajatuksena on tehdä jouluruokapöytä myös heille, joille se ei ehkä olisi muuten mahdollista. Yhteiskunta luo suuria paineita joulun aikaan. Jokainen vanhempi varmasti tunnistaa halun luoda lapselle joulu.”

Keräykseen ei voi itse ilmoittautua avun saajaksi. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti valitsevat lahjakortin saaja yhteistyökumppaneiden avulla. Yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi neuvolat, kirkon diakoniatyö ja kuntien sosiaalitoimi.

“Yhteistyökumppaneillamme on valmiit kontaktit näihin perheisiin. Tällä tavoin apu menee varmasti perille.”

Tämän vuoden korona-aika toi oman jännityksensä Hyvä joulumieli -keräykseen.

“Meillä on monia yrityksiä lahjoittajina. Pohdimme etukäteen, että miten he lähtevät tänä vuonna mukaan, kun monilla yrityksilläkin on vaikeaa. Kaikesta huolimatta tälläkin kertaa sekä yritykset että yksityishenkilöt ovat osallistuneet entiseen tapaan. Siihen vaikuttaa varmasti se, että keräyksemme on tullut ihmisille hyvin tutuksi vuosien kuluessa. Reilun miljoonan euron keräystavoite näyttää tänäkin vuonna täyttyvän.”

Mannerheimin Lastensuojeluliiton viestintäpäällikkö Maria Gnosspelius näkee korona-ajan vaikuttavan avun tarpeeseen myös tulevina vuosina.

“Tämä korona-aika on selvästi lisännyt lapsiperheköyhyyttä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että valitettavasti tämä sama kehitys vaikuttaa myös tulevinakin vuosina avun tarpeeseen maassamme. Onneksi keräyksemme voi auttaa edes vähän tuomalla pientä ekstraa perheiden jouluun.”

Lauri Koivisto

Artikkelikuva: Hyvä joulumielikeräys