”Haluatko muuttua lampaasta leijonaksi?”, mainos kysyi minulta Facebookin etusivulla.

Kukapa ei haluaisi? Leijonahan on savannin kuningas ja lammas vain ruohoa mussuttava pumpulipallo, joka kulkee massan mukana. Toki oma lauma tuo turvaa myös leijonalle, mutta kun mitataan rohkeutta ja itsevarmuutta, leijona pesee lampaan mennen tullen.

Hypnooseistaan tunnettu Sami Minkkinen piti 20. huhtikuuta massahypnoosin etäyhteyden avulla. Minkkinen on monelle myös tuttu kasvo televisiosta: hän toimi hypnotisoija Mitä Tuli Tehtyä -televisio-ohjelmassa. Koulutukseltaan hän on NLP-valmentaja, joka tarkoittaa neurolingvististä ohjelmointia. Rautalangasta väännettynä se on puhdasta psykologiaa, jonka avulla kehitetään muun muassa ajattelu- ja tunnetaitoja. 

Minkkisen massahypnoosiin osallistujia oli satoja. Jokaisella oli varmasti erilaisia odotuksia – osa jopa toivoi hypnoosin auttavan kipuun ja kuumeeseen. Tapahtuma järjestettiin kätevästi webinaarin muodossa ja tunnelma oli hyvin ”zen”. 

Päiväni murmelina – eikun lampaana

Tähän väliin pieni kuvaus itsestäni. Olen jääräpäinen skeptikko, joka ei ajoittain usko edes itseensä. Myönnän, että voisin olla itselleni ja tunteilleni armollisempi. Välillä jopa tuntuu, että istun vuoristoradassa, jossa itsetuntoni nousee hiljalleen korkeammalle, ja välillä taas laskee syöksylaskulla alaspäin. Lampaasta leijonaksi ja taas lampaaksi. En voi kiistää, etteikö leijonaksi muuttuminen olisi houkuttelevaa, vaikka olinkin ennakkoluuloinen hypnotisoitavana olemisesta.

Ennen massahypnoosiin osallistumista tein hieman taustatutkimusta aiheesta, sillä se oli minulle täysin vieras aihealue. Yllättäen kyse ei ollutkaan silmien edessä pyörivästä spiraalista tai edestakaisin heiluvasta riipuksesta, vaan meditaation omaisesta henkisestä matkasta syvälle sisimpään. Sami Minkkinen toimi vain matkaoppaana omassa pääkopassani, niin absurdilta kuin se saattaakin kuulostaa. Niinpä otin mukavan asennon, tyhjensin mieleni parhaani mukaan ja pyrin olemaan avoin kokemukselle. Mielessäni olin jälleen vuoristoradassa, mutta tällä kertaa herra Minkkinen toivotti hyvää matkaa – kirjaimellisesti.

Sami Minkkisen massahypnoosissa “lampaasta LEIJONAKSI” käsiteltiin itsetuntoon liittyviä aiheita. Kuva: Julia Jernvall

Mitä jäi käteen?

Hypnoosi on kuin mielen lumelääkettä. Se, miten hyvin se sinuun tehoaa, on aivan omasta avoimuudesta ja sen hetken tunnetilasta kiinni. Alussa minun oli hankala rentoutua ja keskittyä, joka on hyvin normaalia käytöstä kaltaiseltani noviisilta. Pääni sisällä pauhasi töiden jälkeinen levoton ajatusten sirkus, mutta yritin pitää Samin äänestä kiinni. Hengitin tyynesti sisään ja ulos, uskotellen itselleni, etten olekaan alistuva ja heikko lammas, vaan voimakas ja itsevarma leijona. 

Kokemuksena massahypnoosi oli mielenkiintoinen sekä ajatuksia herättävä. 30 minuuttisen session aikana kävin paljon tunteita ja ajatuksia itsestäni läpi: kuka oikein olen ja mitä haluan elämässäni saavuttaa. En koe vaipuneeni hypnoosin aikana transsiin, ennemminkin rauhalliseen ja turvalliseen olotilaan. Jäi siitä jotain käteenkin: sinä riität juuri tuollaisena. Se on lause, joka pitäisi melkeinpä tatuoida omaan otsaan, jotta muistaisi rakastaa myös itseään. Etenkin näin haastavina aikoina sen kuuleminen ei tekisi pahaa kenellekään. 

Matka leijonaksi on helpommin sanottu kuin tehty

Suosittelen hypnotisoitavana olemista sellaiselle ihmiselle, jonka on vaikea pyhittää rentoutumishetkiä itselleen. Ihmiselle, joka saattaa joskus tarvita muistutuksen siitä, että hän on vahvempi kuin tietääkään. Olen oppinut, että on täysin eri asia heittää aivot narikkaan ja oma ruhonsa sohvalle katsomaan sosiaalipornoa telkkarista kuin yksinkertaisesti keskittyä hengittämiseen ja omiin ajatuksiin sekä niiden tuomiin tunteisiin. Arkkiviholliseni stressi on helppo sivuuttaa suoratoistopalveluilla, mutta ei se silloin ole mihinkään menossa, päinvastoin. 

Sinua varmasti kiinnostaa, että olenko nyt muuttunut leijonaksi.  Sanotaan näin, että olen jotain leijonan ja lampaan väliltä – vaikkapa kotikissa, joka kyllä tuntee oman arvonsa, mutta tarvitsee salaa muiden huomiota ja apua. Meillä kaikilla on omat tapamme pönkittää omaa itsetuntoa ja oloa, ja jos hypnoosi toimii jollekin, niin mikäs siinä.