Päihteet ovat aiheuttaneet ongelmia useille pelaajille NHL:ssä.

Philadelphia Flyersissa pelaavaa jääkiekkoilijaa Jori Lehterää epäillään sekaantumisesta huumausainerikokseen. Kokaiiniepäily nostatti monen urheilufanin kulmakarvoja, mutta huumerikokset jääkiekossa eivät ole uusi uutinen

Kokaiiniepäily Pennsylvaniassa

Huumekohut ovat nousseet jääkiekossa jälleen pinnalle, kun Philadelphia Flyersin hyökkääjän, Jori Lehterän, epäillään sekaantuneen huumausainerikokseen. / Wikimedia

Pennsylvanian osavaltiossa, Pohjois-Amerikassa, ammattilaisjääkiekkoa NHL:ssä pelaavat Pittsburgh Penguins ja Philadelphia Flyers. Suomalaisista Flyersissa pelaa tällä kaudella 30 –vuotias espoolaislähtöinen keskushyökkääjä Jori Lehterä. Sisä-Suomen poliisi epäilee Lehterää sekaantumisesta huumausainerikokseen.

Philadelphia Flyers ylsi viime kaudella NHL:ssä ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle, jossa Pittsburgh Penguins oli parempi otteluvoitoin 4-2. /Wikimedia

26.syyskuuta julkaistussa MTV Uutisten jutussa poliisi tutkii noin kahden kilon kokaiinijuttua. Ainetta epäillään levitetyn tammikuusta 2017 alkaen Tampereen seudulle ja muualle Pirkanmaalle. Muun muassa ravintoloissa ollaan käyty kokaiinikauppaa. Epäiltyjä henkilöitä on 23, joista yksi on Jori Lehterä. MTV:n Rikospaikka –ohjelman mukaan poliisi teki kokaiinijuttuun liittyen kiinniottoja Lehterän Näsijärven rannalla sijaitsevalla mökkikiinteistöllä kesän aikana.

Iltalehden mukaan Jori Lehterä ei voinut vielä kommentoida USA Todayn toimittajalle, Dave Isaacille, tarkemmin epäilyksestä.

– Haluan vain sanoa sen, että tulette näkemään, että en ole tehnyt mitään väärää, Lehterä oli vakuuttanut.

Huumeita HIFK:ssa

Jere Karalahti tuomittiin urallaan monesta huumausainerikoksesta. /Wikimedia

Jori Lehterä ei ole ensimmäinen suomalaiskiekkoilija, jonka epäillään sekaantuneen huumeisiin. 15.tammikuuta 2008 Ilta-Sanomissa julkaistiin kuva jo uransa lopettaneesta jääkiekkopuolustajasta, Jere Karalahdesta istumassa Cannonball MC:n moottoripyöräkerhon oleskelutiloissa pöydän vieressä, jossa oli muutaman gramman annos kokaiinia.

Poliisikuulusteluissa Karalahti tunnisti itsensä valokuvasta. Hänen epäiltiin syyllistyneen 5.-13.7.2007 huumausainerikokseen. Karalahti ei ollut kuitenkaan pääepäiltyjen joukossa. Myöhemmin hänet tuomittiin kokaiinin käytöstä 10 päiväsakkoon, mikä tarkoitti hänen edellisvuoden tulojen perusteella 1490 euron maksettavia.

Karalahdella on ollut huumeongelmia ennenkin. Pelatessaan HIFK:ssa 1990-luvulla Karalahti jäi kiinni heroiinin ja kannabiksen käytöstä. Tammikuussa 1997 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen huumeiden käytöstä ja hallussapidosta. Myöhemmin hän joutui SM-liigasta loppukaudeksi pelikieltoon. Ongelmat pahenivat kesällä 2002. Vakavasta päihdeongelmasta huolimatta Karalahti kieltäytyi NHL:n tarjoamasta päihteiden vastaisesta ohjelmasta ja palasi takaisin Suomeen. Loppu-uransa Karalahti pelasi ilman ongelmia voittaen muun muassa jääkiekon MM-hopeaa keväällä 2014.

Päihdehelvetistä takaisin elämään

Marko Jantunen peliura meni pilalle huumeiden takia, mutta hän pääsi eroon niistä ja nykyään hän tekee ennaltaehkäisevää päihdetyötä. /Wikimedia

Kenties kaikista rajuimman päihdehelvetin kokenut ja siitä selvinnyt jääkiekkoilija löytyy Suomen Lahdesta. 47 –vuotias entinen laitahyökkääjä Marko Jantunen oli erittäin taitava ja viihdyttävä jääkiekkoilija. Hänellä oli mahdollisuudet yltää vaikka mihin, mutta huumeet tekivät hänen elämästään kirjaimellisesti helvetin. Päihdehelvetti kesti yli 15 vuotta.

Ensin alkoholi aiheutti ongelmia Jantusen ollessa 28 –vuotias.

– Kolmoskaudella Jokereissa homma karkasi täysin käsistä. Hjallis Harkimo tokaisi, että hänellä on muutakin puuhaa kuin miettiä juopon ongelmia. Ehdotin itse sopimukseeni liitettä, että minut saa irtisanoa heti, jos taas ratkean. Lopulta toimitusjohtaja pistikin kävelemään Hartwall-areenalta, Jantunen muisteli Savon Sanomille 3.elokuuta 2016.

Myöhemmin Jantunen perusti Espanjaan ravintolan, jossa hän vietti kosteita kesiä.

– Etelässä aloin myös vetää viivaa. Kuvittelin, että se olisi vain krapulalääkettä, Jantunen kuvailee.

Lopulta alkoholi, kokaiini ja amfetamiini veivät Jantuselta kaiken, perheen kodin ja rahat.

-Ystävät välttelivät, mutta teinivuosien pelikaveri jaksoi ryhtyä tukihenkilöksi. Hän patisti hoitoon Riihimäen Avominneen, jossa maineikas Minnesota-hoito on purrut hyvin.

Hoito puri hyvin ja Jantunen on ollut raittiina jo kolme vuotta. Nykyään hän tekee ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja käy luennoimassa kouluissa.

NHL-miljonääristä kodittomaksi

Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja, Esa Tikkanen, harmittelee entisen joukkuetoverinsa, Joe Murphyn, kohtaloa.

Kaikilla huumeisiin sekaantuneilla jääkiekkoilijoilla ei ole mennyt elämässään yhtä hyvin kuin Marko Jantusella nykyään. Viisi Stanley Cupia urallaan voittanut hyökkääjä Esa Tikkanen muisteli Iltalehdelle antamassaan haastattelussaan entisen joukkuetoverinsa, Joe Murphyn, surkeaa kohtaloa.

– En tiedä, oliko kokaiini vai viina vai mikä se oli. Asuu Toronton lähellä metsässä, ja jätkä kumminkin pelasi hienon uran meillä Edmontonissa ja sitten muissa joukkueissa. Kyllä tämä alkaa herättää, että mihin maailma on menossa – niin Euroopassa kuin NHL:ssäkin, Tikkanen murehti.

Joe Murphyn elämä meni täysin pilalle päihteiden takia. / Pixabay

Nykyään Murphy työskentelee työmiehenä ja nukkuu teltassa maanviljelijän pellolla, kun hän tarvitsee suojaa. Vuoden 1986 Detroit Red Wingsin ykkösvarauksella ja Stanley Cup –voittajalla ei ole edes kännykkää.

-Aina kun asiat ovat menossa huonompaan suuntaan ja löydän itseni ajattelemasta kuolemaa, se on aina yhteydessä vapauteen. Pakoon tuskasta. Ei enää tekemässä rakastamieni ihmisten elämästä epätoivoista, Murphy kommentoi DrydenNow –verkkosivuille.

Kannabistako Leijonissa?

Entistä Leijonien päävalmentajaa, Lauri Marjamäkeä infottiin erääseen pelaajaan liittyneestä kokaiiniepäilystä ennen vuoden 2017 jääkiekon MM-kisoja. / Wikimedia

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kokaiiniepäilyihin törmännyt SM-liigaseura otti yhteyttä keväällä 2017 SM-liigan johtoon. Seura otti yhteyttä myös tuolloin Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana toimineeseen Lauri Marjamäkeen.

– Aina kun tämänkaltaisista epäilyksistä kerrotaan, niin kyllä se alkaa huolestuttaa. Se, että mihin tämä laji ja muu urheileva maailma ovat oikein menossa, Marjamäki kertoi Ilta-Sanomille 28.syyskuuta 2018.

Yleisellä tasolla Marjamäen mukaan on sanottava, että maajoukkueessa on suhtauduttava aina vakavasti päihdeasioihin.

– Aina jos joku pelaaja narahtaa huumeiden käytöstä, niin puhutaan valtavan suuresta asiasta. Pelaajien pitäisi ymmärtää, että he ovat tärkeitä esimerkkejä ja esikuvia. He ovat myös vastuussa seurojen sponsoreiden suuntaan.

Kahden pelaajan dopingnäytteisttä löytyi kannabista ennen vuoden 2012 jääkiekon MM-kisoja. Tuolloin Leijonien päävalmentajana toimi Jukka Jalonen. / Wikimedia

Urheilulehden mukaan kahden Suomen joukkueessa pelanneen pelaajaan dopingnäytteistä löytyi kannabista ennen vuoden 2012 jääkiekon MM-kisojen alkua.

-Kuulin tästä asiasta ennen MM-turnausta, mutta en muista, kenen kanssa siinä kotikisahässäkässä puhuin. Siinä oli miljoona asiaa päällekkäin menossa, Leijonien päävalmentajaksi palaava Jukka Jalonen kommentoi Urheilulehdelle.

Käry meni Jalosen mukaan nopeasti ohi, sillä kyseessä ei ollut maajoukkueen johdon näkemyksen mukaan sanktioitava rike.

Tuomitulta hiihtovalmentajalta täyslaidallinen jääkiekon dopingtestauksille

Toimintakiellosta vapautunut hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö suhtautuu erittäin kriittisesti jääkiekon dopingtesteihin. Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tilastojen mukaan jääkiekko oli yksi vuoden 2017 dopingtestatuimmista lajeista. Kiekkoilijoille tehtiin noin 200 testiä, mikä ei vakuuttanut Kyröä.

– On uskomatonta, että jokin laji voi kasvaa kansallisesti niin suureksi, että sen edessä jopa dopingvalvonta polvistuu. Jääkiekko on sen tehnyt, enkä ihmettelekään yhtään, että kokaiinikohu ravisuttelee nyt lajin pääsarjaa SM-liigaa, Kyrö tuomitsee Ilta-Sanomille.

– SUEK tyytyy kritiikittä sylikoiran rooliin! Pidän tätä selvänä huijaamisena, sillä todellisuudessa jääkiekko tekee mitä huvittaa, vailla kunnon testipelkoa.

Hiihdossa taas testejä tehdään 167, mikä on suhteellisesti paljon lajia ammatikseen urheilevien määrään (20-30) nähden.

– Olen kritisoinut jääkiekon olematonta testauskulttuuria aiemminkin, enkä perusteetta. Jääkiekko on ylivoimaisesti Suomen suurin laji, mutta silti kaikista SUEKin testeistä vain alle 10 prosenttia tehdään tässä lajissa, Kyrö perusteli.

Tukea pelaajille

Suurimmalla osalla huumeisiin sekaantuneista pelaajista elämä ajautuu sivuraiteille. Perhe, kaverit ja rahat häviävät, joiden tilalle tulevat alkoholi ja huumeet. Jotkut taas saavat elämänsä takaisin raiteilleen, esimerkiksi Marko Jantunen. Kaikkien kohdalla elämä taas ei enää hymyile, joista varoittavimpana esimerkkinä toimii Joe Murphy.

Jotta tällaisilta kohtaloilta vältyttäisiin, ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja päihteiden vastaista ohjelmaa pitäisi olla tarjolla enemmän sekä nykyisille että uransa jo lopettaneille pelaajille lajista riippumatta.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia, Wikipedia, Pixaba

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti, MTV Uutiset, Savon Sanomat, Yle Urheilu, Alibi, Uusi Suomi, DrydenNow