Hullujen Päivien hintataso ohjaa ostopäätöksiä. (KUVA: Heli Järvelin)

Lähes kaikilla pääkaupunkiseudulla asuvilla on mielipide Stockmannista ja erityisesti Hulluista Päivistä. Usein kritiikki kohdistuu korkeaan hintatasoon.

Stockmannin uhriuttamat vetäisevät kiistatilanteissa puhelimestaan esille saksalaisen nettikauppabroileri Zalandon nettisivut. Vertailu ei toimi, ei kaavilaista Rilanka-kotiompelimoakaan voi verrata Gerry Weberiin. 

Stockmannilla on melko tilavat sovituskopit. Zalandosta ostaessa mekkoja ja monoja ei taas pääse sovittamaan. Siitä koituu ongelmia. Paljon.

Puolet kaikista netistä tilatuista vaatteista palautetaan, kertoo Tampereen yliopiston palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi. Hän kommentoi asiaa Jaakko Keson Ylen Kioski -sarjan Näin pikamuoti vaikuttaa ympäristöön -videolla. 

Muodin verkkokauppa on professori Saarijärven mukaan suosituin verkosta ostamisen tuoteryhmä. Sen markkinakoko arvioidaan noin 335 miljardin euron suuruiseksi. Jaakko Keso suhteuttaa lukua rinnastamalla sen Suomen valtion budjettiin, joka on 56 miljardia. 

“Jos muodin verkkokaupan markkinakoko suhteutetaan verkossa tehtyjen ostosten palautusprosenttiin, niin valtava logistinen kuorma ja volyymi liittyy siihen, että vaatteita kuljetetaan ympäri maailmaa kuluttajille ikään kuin testattaviksi ja sitten takaisin”, toteaa Saarijärvi. 

Aika paljon helpompaa on palauttaa liian tiukat farkut Stockmannille kuin lentorahdin kautta Zalandon kitaan.

Verkkokaupan kiihkeimmät metsästäjät osaavat heti kertoa, että suurin osa uuden bilemekon hiilijalanjäljestä tulee sen valmistuskustannuksista. Tämä on toki selviö, mutta tavaroiden lennättely verkkokaupasta ostajalle ja takaisin verkkokauppaan ja taas uudelle ostajalle on täysin turhaa liikettä – ja usein se tapahtuu ilmakehässä. 

Palautuksiin liittyy myös toinen, vielä vakavampi ongelma. Amazon tuhoaa kaikki palautetut tuotteet – tuhansien eurojen edestä lähes uusia kodinkoneita ja kännyköitä jätemyllyyn, uutisoi Yle 26.6.2018. Ylen haastatteleman Kaupan liiton mukaan Amazonin lisäksi esimerkiksi vaateketju Zalandolla suurin osa palautetuista tuotteista menee suoraan roskiin. 

Nettikaupan palautukset eivät siis aina mene uudelle ostajalle vaan jätepuristimeen. Herrasväki! Sademetsät ovat liekeissä, jotta alipalkatut ihmiset voivat valmistaa hyödykkeitä jätepuristimeen. Näin pelottavaa satua eivät Grimmin veljekset osanneet hahmotella. 

Pelastaako Stockmann sitten sademetsät? – Ei pelasta tällä menolla. Hulluilla Päivillä on myynnissä paitoja alle kympillä ja mekkoja alle kahdella kympillä. Kaikkien vaatteiden hintatason tulisi kuitenkin olla kaikkialla merkittävästi nykyistä korkeammalla tasolla, mikäli emme halua sulkea silmiä viime kuussa julkistetun hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportin tuloksilta. Emme me halua, että ikijäät sulavat, merenpinta nousee ja maapallolla eletään kauhusta toiseen.

On selvää, että halvat hinnat lisäävät shoppailua ja korkeat hinnat vähentävät shoppailua. Maapallo vaatii vaatteille korkeampia hintoja, jotta me ihmispolot valitsisimme vaatteemme viisaasti, käyttäisimme ne loppuun ja kehittäisimme niiden kierrätystä.

Stockmann, lopeta hulluttelu ja nosta hintoja!

 

Lue lisää:

Hullut päivät eivät ole enää hullut päivät