Pasilan Boulderkeskus sijaitsee hienossa paikassa vanhojen veturitallien luona

Boulderoinnissa kiipeily tapahtuu normaalista seinäkiipeilystä poiketen, ilman turvavaljaita, mikä lisääkin kiipeilyn jännittävyyttä. Vaikka turvavaljaat puuttuvat, pehmeät patjat takaavat turvallisen laskeutumisen kiipeilijän pudotessa.

Pasilan Boulderkeskus tarjoaa loistavat puitteet kiipeilyyn

Helsingin Pasilassa sijaitseva Pasilan Boulderkeskus avasi ovensa vuonna 2008, ja on samalla Suomen ensimmäinen kaupallinen kiipeilypaikka. Pasilan historiallisten veturitallien luona sijaitseva keskus tarjoaa kiipeilijälle mahdollisuuden päästä haastamaan omia käsivoimia sekä kehonhallintaa. Kiipeilemään pääsee alle parilla kympillä ilman aikarajaa, joten kiipeillä voit vaikka koko päivän.

Mahdollisuus haastaa itseään

Boulderointi tarjoaa haastetta kiipeilijän taitotasosta riippumatta. Hallissa on tarjolla monta eri muotoista seinää, jossa erilaisilla väreillä merkattuja otteita on siellä täällä. Saman väriset otteet muodostavat oman reittinsä seinää pitkin, ja kiipeilijän tarkoituksena on suorittaa ne alhaalta ylös asti ilman putoamista. 

Värien lisäksi myös reittien haastavuus vaihtelee, ja vaikeustasot reiteille ilmaistaan numeroin ja mahdollisesti myös kirjaimin. Pasilassa helpoimmat reitit ovat ‘’Nelosia’’, ja vaikeimmat tasoa 7B. Aloittelijalla on mahdollisuus kuitenkin kiivetä seiniä värikoodeista riippumatta, jotta lajin pariin pääseminen helpottuu. 

Laji on myös loistava yhteinen harrastus kavereiden kanssa. Vaikka omien rajojen ja vahvuuksien testaaminen onkin mukavaa, voi lajista tehdä leikkimielisen kilpailun ystävien kesken.

Kiipeilyssä myös aivot joutuvat töihin seuraavien otteiden suunnittelussa

 Boulderointia kymmenisen vuotta harrastanut Juha Lempiäinen sanoo lajin sopivan kaikille.

  • En näe esteitä, etteivätkö kaikki pystyisi liikuntarajoitteista tai perussairauksista huolimatta nauttimaan kiipeilystä tai muusta urheilusta. Omalla tasollaan pystyy tekemään kaikenlaista, ja reittejä löytyy kaiken tasoisille kiipeilijöille. Lapsillekin löytyy erikseen oma seinä, josta helppoja reittejä löytyy kaikille innokkaille, Lempiäinen kertoo

Itsensä haastaminen ja hyvät ystävät innoittavat 

Kiipeilyä ennen Lempiäinen (Kuvassa) harrasti telinevoimistelua

Lempiäinen ei keksi yhtä ainoaa syytä, mikä lajissa viehättää.

  • Ei kyllä pysty yhtä syytä vaan sanomaan. Moni juttu siihen vaikuttaa, kuten just itsensä haastaminen ja vähän vaikeimpien reittien kokeilu. Samanlaista jumppaa kun kuntosalilla, mutta ehkä vähän mielekkäämpää, kun löytyy joku tavoite. Myös ystävät ja hyvä yhteisö hallilla ovat syy siihen, miksi hallilla tulee pyörittyä, Lempiäinen luettelee.

Kädet kovilla 

Karhea pinta seinillä olevissa otteissa tarjoaa käsille hyvän pidon, mutta aloittelijalle se tuottaa tuskaa, kun käsien iho rikkoutuu. Ajan myötä kädet kuitenkin tottuvat, mutta kokeneempienkaan harrastajien kädet eivät säästy vahingoilta. Käsivoimien täytyy siis olla hyvässä kunnossa, jos mielii suorittaa reittejä alhaalta ylös, mutta kiipeilijältä vaaditaan myös hyvää kehonhallintaa ja yleistä lihaskuntoa. Laji onkin samalla loistavaa harjoitusta edellä mainittujen kykyjen kehittämiseen.

Kokeneellakin kiipeilijällä tekee välillä tiukkaa

Pääkaupunkiseudulla iso tarjonta kiipeilystä kiinnostuneille

Pasilan lisäksi boulderkeskuksia löytyy Espoosta, Konalasta, Herttoniemestä, ja uusin treenihalli sijaitsee Lauttasaaressa. Tarjonta ja harrastusmahdollisuudet ovat siis hyvät lajista kiinnostuneille. Lajin pariin on mahdollisuus saada valmennusta, ja alkeiskurssi onkin juuri aloittelijalle se paras mahdollinen valinta.  Hallit tarjoavat kiipeilyseinien lisäksi myös muita palveluita, kuten hierontaa Pasilassa, ja saunoja Herttoniemessä ja Espoossa.