Hovimuusikko Ilkka pitää esiintymisestä (KUVA: SAKARI PETERI)

Ilkka Ihamäki eli Hovimuusikko Ilkka on radiogaalassakin vuoden sisällöntekijänä palkittu koko kansan tuntema trubaduuri. Hänen tiensä radioon kävi sattuman kautta, johon vaikutti vanha yläastekaveri Arttu Wiskari.

Hämärään podcast-studioon saapuu nuorekas ja reippaan oloinen mies.  Hänellä on päässään lämpimän oloinen lipallinen hattu ja yllään sininen vakosamettikauluspaita. Hän on mies, jonka suuri yleisö tuntee hulvattomista parodioistaan sekä mies ja kitara -kombosta. Hän on Hovimuusikko Ilkka.

Hovimuusikon pestin myötä radioalalle

Ilkka Ihamäki tekee radiota jo kolmannessa sukupolvessa. Isä Niilo oli legendaarinen radiojuontaja joka tunnetaan muun muassa monien valtiollisten hautajaisten selostajana. Lisäksi isä Olli Ihamäki on tunnettu yleisradion toimittaja. Ura samalla alalla ei kuitenkaan ole aina ollut päivänselvää.

“Pienenä poikana kuljin isän ja isoisän mukana juttukeikoilla ja usein minulta kysyttiinkin että tuleeko minustakin radiotoimittaja?”

Alunperin ei tullutkaan, sillä Ilkka opiskeli kauppatieteitä ja työskenteli mainostoimistoissa.

“Olen kuitenkin ajautunut Hovimuusikon roolin myötä radiomaailmaan itsekin.”

Hupisoittelijasta koko kansan trubaduuriksi

Lukioikäisestä alkaen hän on soitellut kavereidensa kotibileissä omaksi ja muiden iloksi kitaraa, ja säestänyt niillä yhteislauluja. Huomatessaan, että versioimalla tunnettuja kappaleita omilla sanoituksilla, ihmiset jäivät kuuntelemaan.

“Kun olin niitä aikani esittänyt kotibileissä, niin sattumalta Arttu Wiskari soitti ja esitti idean, joka oli tullut hänelle Jaajo Linnonmaalta.”

Jaajo oli kysynyt Artulta, voisiko hän tehdä aamulypsyyn jotain musiikkinumeroita. Arttu kuitenkin ehdotti Jaajolle, että hänellä on eräs vanha yläaste kaveri Ilkka, joka on soittanut huumorikappaleita jo monta vuotta.

“Arttu oli kuullut esityksiäni ja olimme yhdessäkin niitä joskus rallatelleet. Olihan siinä sattumaakin matkassa, mutta siitä se lähti.”

Jaajo ei heti lämmennyt ajatukselle

Aluksi Jaajo oli ollut hyvin epäileväinen, sillä kuultavissa ei ollut ääninäytettä. 

“Nauhoitimme Artun kanssa hänen silloisessa studiossa muutaman demon ja lähetimme ne Jaajolle. Yhtenä aamuna kuulin sitten niitä vetoja radiosta. Demoksi ne oli tarkoitettu, mutta Jaajo laittoi ne eetteriin samantien”, Ilkka kertoo nauraen.

Kuuntele koko haastattelu: