Veikkausliiga-kausi käynnistyy 3.4 ja HJK lähtee havittelemaan kolmatta perättäistä Suomen mestaruutta. KuPS ja Espoon Honka yrittävät yllättää hallitsevan Suomen mestarin. Sarjanousijat KPV ja Helsingin IFK taistelevat liigapaikastaan.

Jokaisen Veikkausliigan seuran kapteenit havitellun mestaruuspatsaan äärellä.
Kuva: Edi Aaltonen

 

FC Lahti

Perustettu: 1996

Kotikenttä: Kisapuisto

Kapasiteetti 3000

FC Lahden talvi ollut muutoksia täynnä, pelaajisto ja päävalmentaja on vaihtunut sekä runko on nuorentunut huomattavasti viime kauteen nähden. Moni onkin veikannut Kuhnureiden kamppailevan liigan häntäpään sijoista, mutta pelaajamateriaalin pitäisi riittää keskikastin tasolle.

Joukkueen kapteeni ”teräsmies” Mikko Hauhia uskoo Lahden olevan tulevalla Veikkausliigakaudella se ”lahtelaisten rakastama” joukkue, joka taistelee loppuun asti.

Vaikka peli ei ole ollut aina niin hehkeetä, niin toivotaan, että tällä kaudella saadaan sitten vaikka paskalla pelillä hyvää tulosta.”

Toinen joukkueen kokeneeseen kaartiin alkavalla kaudella kuuluva pelaaja Matti Klinga uskoo nuorten olevan avain menestykseen.

Meillä on paljon nuoria nälkäisiä pelaajia ja sitten jos niitä läpimurtoja tulee niin se auttaa koko joukkuetta menestymään.”

Päävalmentaja Sami Ristilän mukaan Lahdessa on kasassa tiivis ryhmä, jonka täyttä potentiaalia ei vielä talven aikana ole nähty, ykköspyssyjen Jeronimo Amionen sekä Erik Törnrosin ollessa sairastuvalla.

Ruotsalainen Törnros voi olla Lahdelle merkittävä hyökkääjähankinta. Aikaisemmin Veikkausliigaa PS Kemin paidassa muutama vuosi sitten pelannut hyökkääjä iski ihan kohtuulliset 8 maalia 13 otteluun. Lahden sarjasijoitus voikin olla juuri kiinni Törnrosin tehokkuudesta.

Sijoitusarvio: 8

 

KPV

Perustettu: 1930

Kotikenttä: Kokkolan keskuskenttä

Kapasiteetti 3000

Sarjanousija KPV on saanut mielenkiintoisen ryhmän kasaan tälle Veikkausliigakaudelle. Joukkue sisältää jopa yllättävän runsaasti kokemusta Veikkausliigapeleistä nousija joukkueeksi, mutta myös nuoruutta löytyy, sekä kokkolalaiset ovat haalineet hyviä vahvistuksia ulkomailta. Joukkueen kapeus kuitenkin herättää huolenaiheita.

Kokenut Veikkausliigakonkari sekä joukkueen kapteeni Ville Koskimaa uskoo joukkueen olevan rakennettu hyvin ja monipuolisesti.

Joo no meillä on kokemusta ja nuoruuden intoa aika hyvässä balanssissa, kokemuksen perusteel voin sanoa, että yleensä on tullut hyvä kun on ollut näin. Siinä on se tasapainohomma ja uskosin sen olevan meille voimavara tulevalla kaudella”.

Koskimaa näkee myös joukkueen pelaamisen olevan monipuolista.

Me tullaan pelaamaan aika monipuolista jalkapalloa, riippuu tietenkin vastustajasta miten pelataan, mutta meillä on omat juttumme siellä mitä haluumme painottaa, mikä todennäköisesti tulee näkymään jokaisessa ottelussa. Monipuoliseksi kuvailisin”.

KPV lainasi täksi kaudeksi HJK:sta mielenkiintoisen Enoch Banzan, jota voidaan pitää tulevaisuuden lupauksena. Banza voi saada kokkolalaisseurassa suurenkin roolin ja varmasti joukkueen laitapeli tuleekin olemaan, tänä vuonna 19-vuotta täyttävän ”kiiturin” vastuulla. Kertoo kuitenkin joukkueen kapeudesta jos 2000-vuonna syntynyt pelaaja on vastuussa suuressa osin hyökkäyspelaamisesta.

Sijoitusarvio: 12

 

FC Honka

Perustettu: 1975

Kotikenttä: Tapiolan urheilupuisto

Kapasiteetti 4000

FC Honka oli jo viime kaudella todella lähellä mitalia, joka olisi ollut hieno saavutus ”uutta tulemista” tekevälle Hongalle. Päävalmentaja Vesa Vasaran johdolla espoolaisryhmä hakeekin tälle kaudelle mitalia ja sitä kautta myöskin europelipaikkaa.

Osoitimme jo viime kaudella pystyvämme kamppailla mitaleista tässä sarjassa, mutta se täytyy ymmärtää, sen vaativan paljon, että päästään mitaleista ylipäätänsä taistelemaan. Olemme kuitenkin valmistautuneet kauteen hyvin ja sitä kautta valmiita taistelemaan mitaleista”: kommentoi Vasara.

Viime kauden jälkeen Hongan kenties merkittävin pelaaja Macouba Kandji vaihtoi maisemaa, mutta tilalle korvaamaan saatiin viimeksi Yhdysvaltain MLS-sarjassa pelannut Luis Silva, jota voidaan pitää Suomen tasolla kovana kiinnityksenä. Mielenkiintoista onkin nähdä pystyykö Silva viemään espoolaiset jopa mestaruuteen asti.

Joukkueen kapteeni Duarte Tammilehto kuvailee joukkuetta ”yhtenäiseksi ryhmäksi” ja uskoo jokapäiväisen tekemisen olevan avainasemassa, mikäli joukkue haluaa HJK:ta mestaruustaistossa haastaa.

Viime vuosi opetti, että jokapäiväinen työ pitää olla korkealla tasolla jos haluaa päästä edes siihen top neljään. Viime kausi oli meille enemmän opettelua ja siihen nähden tehtiin tosi hyvää työtä. Meillä on perusrunko viime kaudesta säilynyt, ja ollaan sitten muutama täsmähankinta pystytty tekemään. Pelaajat tuntee toisensa hyvin ja kemiat toimii varmasti viime vuotta paremmin”.

Sijoitusarvio: 3

 

VPS

Perustettu: 1924

Kotikenttä: Elisa Stadion

Kapasiteetti 5900

Viime kaudella Vaasan palloseura sijoittui Veikkausliigassa kuudenneksi ja pelasi kokonaisuudessa hyvän kauden. Tällekin kaudelle pelaajistossa on tapahtunut jonkin verran muutoksia, mutta tutussa Petri Vuorisen komennossa, jota pidetään nimenomaan pelillisten asioiden edelläkävijänä, jonka myötä VPS voi saada jälleen jalkeille kilpailukykyisen joukkueen.

Joukkueen kapteeni Sebastian Strandvall kokee joukkueen materiaalin olevan jälleen Veikkausliigan kärkeä, vaikka myöntää kapeuden pelaajistossa.

No meillä on ihan liigan kärkijätkiä, erityisesti tuonne keskikentän keskustaan. Ja vaikka meillä on ollut aika kapea ja nuorekas tuo rinki, niin sillä ryhmällä millä ollaan menty, on mennyt erittäin hyvin ja meidän ryhmädynamiikka on ollut tänä vuonna aivan mahtava. Kaikki on ollut todella sitoutuneita päivittäiseen työhön ja se auttaa monesti aika pitkälle”.

Päävalmentaja Vuorinen kokee viime kausina vaasalaisten onnistuneen ”brändäämään itsensä” nimenomaan pelitapansa ansiosta.

Nimenomaan varmasti ollaan brändätty itsemme, oltiin vähä tuntemattomia vielä pari vuotta sitten. Minä olen itse, en sano että suunnitellut, mutta toivon että katsojat ja asiantuntijat on se mittari millä tavalla me pelataan ja minä toivon, että kuulen kuinka me pelataan ja en enää kerro sitä valmiiksi syötettynä. Mutta tavoitteena olisi jälleen niin pelillisesti kuin tuloksellisesti yllättää Suomi”.

Vaasalaisten pelaajistosta löytyy mielenkiintoinen kreikkalainen nimihirviö Konstantinos Stavrothanasopoulos tutummin vain Kostas. Muun muassa Kreikan pääsarjaseura Panioniosissa pelannut 27-vuotias laitahyökkääjä saapui Suomeen Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Hänestä voidaan odottaa mielenkiintoista lisää ”Vepsun” kokoonpanoon ja voikin olla merkittävä palanen joukkueen sarjasijoitusta ajatellen.

Sijoitusarvio: 10

 

HIFK

Perustettu: 1897

Kotikenttä: Telia 5G Areena

Kapasiteetti: 10770

HIFK palaa yhden kauden tauon jälkeen takaisin korkeimmalle sarjatasolle hyvin paljon muuttuneella kokoonpanolla. Monet vanhat pitkän linjan HIFK-pelurit kuten Esa Terävä, Pekka Sihvola ja Pauli Kuusijärvi saivat tehdä tilaa uusille pelaajille, joiden johdolla HIFK lähtee tavoittelemaan sarjapaikan säilytystä. Nuorennusleikkausta on tapahtunut, vaikka uusien hankintojen seasta löytyykin Njazi Kuqin, Hannu Patrosen ja Liverpool-hyökkääjä Divock Origin serkun Arnold Origin kaltaisia veteraaneja.

Päävalmentajan paikalle pestattu norjalainen Tor Thodesen lähtee luotsaamaan stadilaisia kohti Veikkausliigan haasteita ja niitä on luvassa erittäin paljon, jos Suomen Cupin ja harjoitusotteluiden vaikeudet jatkuvat.

En malta odottaa harjoituskauden loppua”, tuumasi päävalmentaja Thodesen Veikkausliigan avaustilaisuudessa.

HIFK on monissa kausiennakoissa arvioitu koko Veikkausliigan heikoimmaksi joukkueeksi ja tälle arviolle sekä Thodesen, että kapteeni Hannu Patronen lähinnä nauravat.

Joukkueesta löytyy paljon laatua ja tulivoimaa on tulossa rutkasti lisää, kun Nasse (Njazi Kuqi) saapuu HIFK:n vahvuuteen, joten uskallan väittää, että rankingit ovat meidän osalta menneet täysin mönkään”, kertoo paikallisvastustaja HJK:n riveistä saapunut Patronen.

HIFK:n fanit Stadin Kingit tunnetaan kenties koko Suomen fanaattisimpina ja tämän avun tiedostavat myös pelaajat.

Meillä on kevyesti Suomen parhaimmat fanit, mutta matseja ei pelkillä faneilla voiteta vaan meidän pitää myös antaa heille haluamansa ja voittaa kentällä eikä vain katsomossa”, sanoi HIFK-fanien ikisuosikki ja seuraikoni Jukka Halme.

Sijoitusarvio: 11

 

IFK Mariehamn

Perustettu: 1919

Kotikenttä: Wiklöf Holding Arena

Kapasiteetti: 1637

Ahvenanmaan oma ylpeys ei viime kaudella antanut paratiisisaaren asukkaille paljoa ilonaiheita, kun IFK Mariehamn säilyi vain kahden pisteen turvin Veikkausliigan karsinnoilta. MIFK lähtee muutamalla vahvalla vahvistuksella tulevaan kauteen hankkimalla mm. entisen Rangers-peluri skotti Robbie Crawfordin, sekä pitkää uraansa kotimaisemissaan lopettelevan Daniel Sjölundin. Viime kausien MIFK:n maalitykki Aleksei Kangaskolkka jättäytyi pois jalkapallon parista ja hänen poissaoloa on tullut paikkaamaan kärkiduo Riku Sjöroos ja Aristote Mbomba.

Pidämme itseämme altavastaajina joilla on mahdollisuus yllättää kuka tahansa”, kertoo IFK Mariehamnin päävalmentaja Peter Lundberg.

Ruotsissa IFK Norrköpingin paidassa jo seuralegendan asemaan noussut ahvenanmaalainen Daniel Sjölund palaa 20 vuoden tauon jälkeen takaisin kotimaisemiinsa ja haluaa nyt päättää uransa kasvattiseuransa riveissä. Päävalmentaja Peter Lundbergin kanssa MIFK:n junioripolun läpikäynyt 36-vuotias veteraani ei ole tosin huolissaan, että vanha lapsuuden ystävä toimii nyt joukkueen peräsimessä.

Valmennussuhde toimii mitä parhaiten Peterin kanssa ja hän on osoittautunut aivan loistavaksi valmentajaksi”, summaa IFK Mariehamnin kippari Sjölund.

Sijoitusarvio: 9

 

KuPS

Perustettu: 1923

Kotikenttä: Savon Sanomat Areena

Kapasiteetti: 5000 (2700 istumapaikkaa)

KuPS:in viime kausi oli Veikkausliigassa menestyksekäs. Elokuussa alkanut huikea loppukiri sisälsi 12 otteluun vain yhden tappion ja savolaiset saivat näin paikan Eurooppa-liigan karsintoihin, jossa saivatkin sitten kylmää kyytiä heti ensimmäisellä kierroksella Tanskan suurseura FC Kööpenhaminalta. KuPS:in tämän kauden tehokaksikkona tullaan varmasti näkemään Petteri Pennanen – Rasmus Karjalainen, jotka takoivat yhteensä viime kaudella Veikkausliigassa huikeat 28 maalia. Savolaiset saivat myös mieluisan paluumuuttajan, kun viimeksi kaudella 2016 KuPS:ia edustanut senegalilainen toppari Babacar Diallo palaa keltapaitojen riveihin.

Suomen Cupissa KuPS:in otteet eivät mairitelleet sillä joukkue ei napannut yhtään voittoa ja harjoitusotteluissakin KuPS saalisti vain yhden voiton SJK:sta.

Puolustuspää ei ollut cupissa vielä kohdillaan, mutta nyt uusien vahvistusten myötä tilanne näyttää hyvältä”, kertoi savolaisten päävalmentaja Jani Honkavaara.

Mestaruustoiveita ei kuitenkaan elätellä Kuopiossa, vaikka peli löytäisikin vireensä.

En näe meitä mestarihaastajina HJK:lle. Kauden tavoite HJK:ta vastaan on löytää omat vahvuudet ja kiriä eroa umpeen Suomen ykkösseuraa vastaan”, Honkavaara jatkoi.

Heikosta alkukaudesta huolimatta savolaismiehistö lähtee kuitenkin luottavaisin mielin Veikkausliiga kauteen.

Olen erittäin ylpeä viime kauden lopun noususta europaikalle ja se on myös tämän kauden ykköstavoite”, KuPS-kapteeni Petteri Pennanen valottaa.

Sijoitusarvio: 2

 

Ilves

Perustettu: 1931

Kotikenttä: Tammelan Stadion

Kapasiteetti: 5050

Veikkausliigan viime kauden viides Tampereen Ilves lähtee tosissaan haastamaan liigan kärkeä. Entisen suomifutiksen huippupelaajan Jarkko Wissin luotsaama tamperelaisryhmä on keski-iältään erittäin nuori, mutta sitäkin nälkäisempi. Ilveksen toiminta niin pelillisesti kuin taloudellisesti on ollut viime vuosina aivan Veikkausliigan eliittiä ja mitkään merkit eivät näytä, että tänä vuonna mikään muuttuisi. Ilveksen menestyksen avaimet sijaitsevat keskikentällä, jossa peliä johtavat kokenut SJK:sta takaisin Tampereelle palannut senegalilainen Emile Paul Tendeng, sekä nuori ja ikäisekseen varmasti pelaava 21-vuotias Lauri Ala-Myllymäki. Myös Ilveksen hyökkäyskalusto sai vahvistuksekseen vielä toistaiseksi hieman kysymysmerkkinä olevan ghanalaisen entisen Sveitsin liigan BSC Young Boysin kärkipelaajan Samuel Afumin.

Budjetti on aina mitä on, mutta tällä ollaan pystytty aina haastamaan kärkiseuratkin”, painottaa päävalmentaja Wiss.

Sävelet ovat selvät millä Ilves lähtee haastamaan liigan kärkeä.

Kova työnteko. Sillä me olemme aina pärjänneet”, kehuu Wiss omiaan.

Nuorennusleikkausta on näkynyt kokoonpanossa, mutta se ei Ilveksen kipparia maalivahti Mika Hilanderia hetkauta, joka myös painottaa joukkueen syvyyttä.

Pelitapa pysyy samanlaisena kuin edellisinä vuosina ja nyt kun jokaiselle pelipaikalle löytyy penkiltä vähintään saman tasoinen pelaaja kuin kentältä, niin menestys on taattua”, Hilander sanoo luottavaisena.

Sijoitusarvio: 5

 

HJK

Perustettu: 1907

Kotikenttä: Telia 5G Areena

Kapasiteetti: 10770

Alkavalla kaudella HJK tavoittelee jo 30. mestaruuttaan. Kymmenen mestaruutta tuli täyteen 1964 20.mestaruus 17 vuotta sitten 2002. 30.mestaruus tulisi näin nopella aikasyklillä, sillä 2009 jälkeen mestaruus on jäänyt vain kaksi kertaa ”Klubilta” saavuttamatta. Seinäjoen Jalkapallokerho ja Maarianhaminan IFK ovat rikkoneet mestaruusputken.

Tälläkin kaudella HJK on ehdoton ennakkosuosikki. Helsinkiläisillä on Veikkausliigan suurin budjetti ja vahvin pelaajarinki, jossa on sopivasti nuoruuden intoa ja vahvaa kokemusta. HJK:n pelaajarinkiä ei muutama loukkaantuminen horjuta.

Suomen Cup HJK:n osalta ei sujunut hyvin, vaan pelit päättyivät jo lohkovaiheeseen. Päävalmentaja Mika Lehkosuon mukaan joukkue ei vielä silloin ollut valmis. Viimeisissä harjoitusotteluissa Klubi on ollut tuten vahva. Neljä voittoa ennen liiga-alkua lupaa hyvää. Lehkosuo nukkuu yönsä hyvin, ja kesällä Klubi on kovassa iskussa.

Kapteeni Sebastian Dahlström odottaa myös kauden alkua rauhallisin mielin. Harjoituksissa joukkue on koko ajan hitsautunut paremmin yhteen, josta kertovat viimeiset voitetut harjoitusottelut mm. Zenitiä vastaan. Joukkueen viime hetken muutokset ovat vahvistaneet joukkuetta. Joukkueen seurattavin pelaaja on nigerialainen Elderson Echiejile, joka pelasi maansa joukkueessa MM-lopputurnauksessa.

Sijoitusarvio: 1

RoPS

Perustettu: 1950

Kotikenttä: Rovaniemen keskuskenttä

Kapasiteetti: 2803

Päävalmentaja Toni Koskela oli tyytyväinen viime kauteen. Materiaali on kapea, mutta yhteen hyökkäävään keskikenttäpelaajaan on rahaa budjetissa, jonka Koskela yrittää löytää mahdollisimman pian. RoPSia on useana kautena hiukan aliarvioitu, mutta nyt joukkueessa on peräti kymmenen Suomen nuorisomaajoukkueissa esiintynyttä pelaajaa. Huippumaalivahti, joukkueen kapteeni, espanjalainen Antonio Reguero  on ainakin avauskierrokselta poissa. Reguero joukkueen kapteenina on tärkeä palanen kokonaisuutta, mutta makedonialainen Damjan Siskovski kyllä paikkaa maalivahtiosaston, mutta pelillinen johtajuus kärsii. Kapteenin mukaan RoPS:n yhteishenki on vielä parempi kuin viime vuonna, joka oli jo varsin menestyksekäs.

Sijoitusarvio: 4

 

FC Inter Turku

Perustettu: 1990

Kotikenttä: Veritas Stadion

Kapasiteetti: 8072

Päävalmentaja Jose Riveiro odottaa yllätyksellistä kautta. Interiä on aina pidetty suurten lupausten joukkueena ja juuri tällä kaudella on lupausten täyttymisen aika. Joukkue on saanut riveihinsä slovenialaisen Filip Valencicin, jota veikataan liigan maalikuninkaaksi. Riveiro viittasi kintaalla spekulaatioille ja uskoi turkulaisten varmasti olevan kuuden joukossa 22:n pelin jälkeen, jolloin sarja jakaantuu alempaan ja ylempään loppusarjaan. Varakapteeni Henrik Moisander odottaa paljon Riveirolta, edellisillä kausilla valmentaja on vaihtunut. Tällä kaudella on harjoituksissa jo ollut tekemisen meininki.

Sijoitusarvio: 6

SJK

Perustettu: 2007

Kotikenttä: OmaSP stadion

Kapasiteetti: 6000

Päävalmentaja Aleksei Eremenko ei ollut tyytyväinen viime kauteen. SJK:n minimitavoite on olla paras pohjanmaalainen seura. Joukkueessa tapahtui paljon muutoksia siirtojen myötä. Harjoitusottelut ja Cup ei mennyt hyvin, mutta joukkue ei ollut valmis.

Veikkausliiga alkaa ensi viikolla, silloin olemme valmiita” Eremenko kiteytti.

Pelaajauransa lopettanut ja tekniseksi johtajaksi siirtynyt Richard Dorman kiteyttää: ” Me haluamme tänne ihmisiä, jotka pistävät SJK:n joukkueen etusijalle sekä sopivat arvoihimme”.

Näihin arvoihin sopii joukkueen kapteeni Mehmet Hetemaj on nähnyt koko ajan joukkueen kehittyvän. Usko menestykseen on kova, jokaisessa pelissä on näytön paikka. Nimekäs keskikenttä (Mehmet Hetemaj, Sergei Eremenko, Mostagh Yaghoubi) ja  on harjoitellut hyvin taktisesti, ja on maalinälkäinen.

Sijoitusarvio: 7

  • Edi Aaltonen, Matias Kanerva, Juha Kylänpää