Karl Fazerin kahvila Kluuvikadulla on varmasti yksi Helsingin kulttuurillisesti arvokkaimmista kahviloista. Se on ollut samalla paikalla jo vuodesta 1891 ja tarjoilee edelleen kattavan valikoiman suolaisia ja makeita tuotteita asiakkailleen. Kahvilan yhteydessä on myös Karl Fazerin oma tuotemyymälä, josta voi ostaa laajasta valikoimasta suomalaisille tuttuja herkkuja kauniisti paketoituna.

Iltapäivä kolmen aikaan kahvila on vilkas ja eläväinen. Hallimainen tunnelma, moderni valaistus ja marmorilattia luovat heti upeaa tunnelmaa. Ikään kuin tässä kahvilassa tunnelma kohoaisi arjen yläpuolelle.  Kahvilassa on nähtävillä myös historiallisia, mustavalkoisia valokuvia menneiltä vuosilta.  Tämä lisää kahvilan nähtävyysarvoa turismin näkökannalta.

sdr

Tuotteita on paljon. Löytyy suolaista ja makeaa. Kaikki on kauniin näköistä ja kuulostaa herkulliselta. Suomalaisuus näkyy tuotevalikoimassa: on suomalaista marjaa, ruisleipää ja kalaherkkuja, joita tämä kansa rakastaa. Kaikki on kuitenkin aseteltu todella tyylikkäästi, joten tunnelma on silti vähintäänkin eurooppalainen. Kahvilassa on myös Fazerin oma jäätelöbaari. Kokeiluun päätyy pallo Fazerina-jäätelöä ja kaveriksi kuppi tummapaahtoista kahvia. Jäätelö imitoi nimensä mukaisesti Fazerina-konvehdin makua, ja appelsiini ja suklaa ovatkin selkeästi havaittavissa. Kahvin kanssa tarjotaan klassikkotuote eli Fazerin sininen konvehti.

Ulkomaalaisia asiakkaita on kohtuullinen määrä kahvilassa. Eteläkorealaiset ystävykset Hyun-Ae ja Jae-Hwa ovat nauttimassa kahvilassa teetä ja kinuskipuolukkakakkua.

– Tämä oli hyvä valinta, sillä Koreassa me emme pidä liiasta makeudesta, Hyun-Ae, kertoo.

Puolukkainen kakku onkin sopivan raikas ystävysten mieleen. Jae-Hwa on muuttanut Suomeen vaihto-opiskelijana noin puoli vuotta sitten ja on tuonut vierailevan ystävänsä tutustumaan suomalaiseen kahvilakulttuuriin.

– Valitsin tämän kahvilan, koska se on kaunis ja historiallinen ja todella suomalainen, hän kertoo hymyillen.

Eilen Suomeen saapunut Hyun-Ae ihastelee kahvilan pohjoismaista ilmapiiriä. Hänen mukaansa pohjoismainen ilmapiiri tulee väreistä ja muotoilusta.

Kun kahvilatuotteet on nautittu, voi tuotemyymälästä napata kotiin vietäväksi vaikkapa Fazerin leipomon leipää, leivonnaisia tai perinteisiä makeita karamelleja ja suklaakonvehteja. Myös muumit ovat päässeet mukaan tuotevalikoiman koristuksiin. Myös yksittäisiä konvehteja on mahdollista ostaa tiskiltä maisteltavaksi.

Fazerin kahvilassa tarjoillaan arkisin aamiaista ja lounasta ja viikonloppuisin brunssia. Tämä iltapäiväkahvittelu on jättänyt niin hyvälle tuulelle, että seuraavaksi kokeilun arvoiseksi testattavaksi tapahtumaksi nousee varmasti lounas tai brunssi Kluuvikadun kahvilassa.