Kävelemme pitkin Kruununhaan katuja, keskellä historiallisia instituutioiden rakennuksia. Monella meistä on kytkös tähän kaupunginosaan, joten talot ja niiden tarinat ovat osa nykyaikaista elämäämme, vaikka emme sitä keskellä kiireistä arkipäiväämme välttämättä käsitäkään.
Nykyinen Tieteiden talo on Elsa Arokallion suunnittelema ja siinä toimi alun perin koulu.

Kruununhaka on arkkitehtuurisesti merkittävä kaupunginosa, joka sijaitsee Helsingin kantakaupungin itäosassa. Sen monet rakennukset ovat valtion virastoja tai järjestöjen käytössä: asukkaiden ja työpaikkojen määrän suhdeluku on lähes yksi. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin vanhin rakennus, Sederholmin talo, ja Senaatintori sijaitsevat täällä. Kruununhakaan on rakennettu myös ainoa Ehrensvärdin suunnittelemaan Helsingin puolustusmuuriin kuuluva rakennus. Helsingin kaupunginmuseokin on kaunis rakennus Senaatintorin kulmalla, ja jo sinne sisään kävellessä saa hiukan käsitystä tulevan kierroksen tunnelmasta.

Helsingin kaupunginmuseo ja Sederholmin talo Senaatintorin laidalla.
Helsingin kaupungin museo levittää tarinoita Helsingin kaupunginosista

Museon sisäänkäynti sijaitsee korttelin sisäpihalla, johon kuljetaan matalan porttikongin läpi. Aulassa kierroksen opas Laura Berger kertoo, että museon kävelykierroksia on järjestetty viime vuoden lopulta alkaen ja arkkitehtuurikävelyt on aloitettu tänä vuonna. Kummituskävelyjä ja arkkitehtuurikierroksia on molempia kolme erilaista, ja Töölössä alkaa ensi keväänä alkaa uusi kierros. Muita kierrosten alueita ovat esimerkiksi Kruununhaka, Senaatintorin ympäristö ja Katajanokka. Yleisölle avoimia kierroksia järjestetään torstaisin sekä perjantaisin ja ryhmille, kuten yrityksille, voi varata yksityiskierroksia.

Monissa rakennuksissa, kuten Suomalaisen kirjallisuuden seuran päärakennuksessa, on koristeellisia yksityiskohtia.

Kruununhaka-kävelylle osallistuu tällä kertaa seitsemän ihmistä, joista suurimmalla osalla on henkilökohtainen side kaupunginosaan: muutama on asunut siellä lapsuudessa ja yksi on juuri muuttanut sinne. Kaikkia kuitenkin yhdistää kiinnostus alueen historiaan ja sen merkittävään arkkitehtuuriin. Jotkin kierroksen kohteet ja rakennukset ovatkin osallistujille tuttuja, mutta tarinat niiden takana ovat tuntemattomia ja yllättäviä.

Jotkin Kruununhaan remontoidut rakennukset ovat moderneja, mutta niissäkin on kunnioitettu alueen historiaa.
Kruununhaassa on rakennuksia kolmelta eri vuosisadalta

Kierroksen aloituspaikalta, Helsingin kaupunginmuseolta, lähdetään Aleksanterinkatua vasemmalle kohti Ritarihuoneenpuistikkoa ja jo sen reunoilla nähdään merkittäviä rakennuksia: kierroksen vanhin rakennus Vanha tulli- ja pakkahuone vuodelta 1765 ja aatelistolle kuuluva Ritarihuone. Pitkin Kruununhaan jylhiä katuja edetään ihastelemaan esimerkiksi Suomalaisen kirjallisuuden seuran rakennusta, Tieteiden taloa, Kulmakoulua ja viimeisenä Ruiskumestarin taloa Kristianinkadulla. Kierros tekee sulkeutuvan ympyrän: se alkaa yhdeltä kantakaupungin vanhimmista taloista ja loppuu sen vanhimmalle säilyneelle puutalolle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rakennuksen historian rakennusalan toimistotalona voi huomata ikkunalautojen patsaista.

Kruununhaan ja sen rakennusten historia on vaikuttavaa ja kävelyllä esiteltävät talot on rakennettu lähes 200 vuoden aikana. Osa taloista on edelleen alkuperäisen näköisiä ja pysyneet aina samassa omistuksessa, mutta joidenkin käyttötarkoitukset ovat ajan saatossa muuttuneet, ja remontoinnit, esimerkiksi tulipalojen jälkeen, ovat uudistaneet talojen julkisivuja. Kaikki muutokset on kuitenkin tehty historiaa kunnioittaen: esimerkiksi rakennusten nimissä elää edelleen niiden alkuperä. Se on tärkeää, jotta ymmärrämme, mistä Helsingin historia on peräisin.

Kierroksen viimeinen kohde, Ruiskumestarin talo, on Helsingin kantakaupungin vanhin puutalo ja se sijaitsee Kristianinkadulla.

Teksti ja kuvat: Kaisa Järvinen