Tämän päivän treenipaikka

Ulkoporrastreeni, tämä suomalaisten suosima liikuttava hikijumppa, jota on mahdollista harrastaa niin kesällä kuin talvella. Kunhan vain on sään suosima vaatetus päällä. Talvellakin pärjää portaissa kerrosvaatetuksella ja nastakengillä.

 Portaiden nouseminen kehittää erityisesti alavartalon suuria jalkalihaksia, esimerkiksi pakaroita ja reisiä. Vauhdin nopeutuessa ja treenin pitkittyessä hapenottokyky paranee ja keuhkot saavat harjoitusta.Säännöllisellä harjoittelulla on mahdollista saada hyvinkin nopeita tuloksia. Treenata voit monella eri tapaa portaissa. Niin sanotulla intervallitreenillä teet nopeita suorituksia lyhyillä tauoilla, mikä juuri kehittää hapenottokykyä ja kestävyyttä. Porrastreenin vaikeustason voi määrittää tahtia nopeuttamalla ja toistoja lisäämällä.

Venyt ennen treeniä

Alkuverryttely täytyy kuitenkin tässäkin muistaa. 

  Portaisiin ei kannata lähteä kylmiltään tekemään treeniä, kylmillä lihaksilla voi nopeasti aiheuttaa itselleen vahinkoa. Treenin jälkeenkin pitäisi muistaa venytellä, vaikka allekirjoittaneella se osio jää turhan usein suorittamatta. Venytteleminen ehkäisee porrastreenissä rasittuneita lihaksia ja näin edesauttaa seuraavan päivän lihasjumeja.

Pilvetön taivas, mukavan viileä, loistava ulkoilusää

 Keskiviikko kymmenes päivä maaliskuuta.

Keli on kuin morsian. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Lämpötilakin on sopivasti kahdeksan astetta miinuksen puolella. Pieni tuulenvire metsän keskellä sijaitsevilla portailla toi vielä oman lisämausteensa porrastreeniin.

Pepe ennen porrastreeniä firman vaatteilla

 Pääsin mukaan Westend Indiansin A-SM-salibandypelaajan Pepe Strömmerin omatoimiseen porrastreeniin Espoon Laaksolahdessa.

 Treeni- ja pelimahdollisuudet salibandyhalleissa on koronan myötä laitettu kiinni. Ja näin pelaajien pitää keksiä omatoimisia treenejä kunnossa pysymiseen ja pelituntuman säilyttämiseen. Pepe kommentoi omatoimisiaan seuraavasti:

“Olen koittanut soveltaa erilaisia aktiviteetteja ja liikuntamuotoja ulkona mahdollisuuksien mukaan ja tänään lähdin tekemään porrastreeniä peruskunnon ylläpitämisen vuoksi”. 

Minkälainen on paras ulkonaliikkumissää?

“Paras ulkonaliikkumis sää on sopivan viilee ja kun aurinkokin paistaa, niin pysyy mielikin virkeenä”.

Monta kertaa olisi tällä hetkellä salibandytreenejä ja monta kertaa käyt viikossa tekemässä omatoimisia treenejä?

“ Tällä hetkellä ilman koronaa olisi treenejä neljä kertaa viikossa ja viikonloppuisin pari matsia päälle.” 

“Omatoimiseen liikuntaan sisältyy viikoittain kuntosali ja sulkapallo koronan salliessa, muuten ulkona lenkkeily ja muu aerobinen liikunta”.

Tänään oli vuorossa alkulämmittelyn jälkeen intervalli juoksuporrastreeni. Tiukka puolituntinen nopeita vetoja nousten portaita lyhyillä tauoilla. Eri suoritustehoilla suoritustehot nousivat jatkuvasti loppua kohden. Allekirjoittaneella posket punottivat ja hiki tuli. Huomenna voivat olla reidet jumissa, pitää muistaa venytellä illalla.

“Hyvä treeni, tuli hyvä hiki”,kommentoi Pepe treenin jälkeen.

Nastakengillä turvaa turvallisen treenin talvisissa olosuhteissa