Ultimatea pelataan kyseistä peliä varten valmistetuilla frisbeellä. (Kuva: Leevi Juvakka)

NYT-liikunnan tunnin mittainen ultimate-vuoro kokoaa lajista innostuneita kerran viikossa Pallomyllyyn. NYT-liikunta on Helsingin kaupungin rahoittamaa toimintaa, joka tarjoaa erityisesti 18-29 -vuotiaille monipuolisesti erilaisia liikuntamahdollisuuksia ympäri Helsinkiä. Ultimate-tunteja se järjestää yhteistyössä paikallisseura Helsinki Ultimaten kanssa.

Ultimaattinen laji

Tuntia oli opastamassa ultimaten maajoukkuepelaaja Susanna Surakka. Surakka edustaa Helsinki Ultimatea, jossa hän myös valmentaa junioreita. Hän avasi lajin ominaispiirteitä ennen kenttävuoron alkamista.

Surakka kertoi, että lajin ”ultimaattisuus” tekee siitä niin koukuttavan. Laji on täysin omanlaisensa. Esimerkiksi tuomareita ei ole, vaan peli perustuu reilun pelin henkeen. Surakkaa kiehtoo lajissa erityisesti sen monipuolisuus.

”Pelissä tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Kestävyyttä, nopeutta, pelisilmää, heittotaitoa, kiinniottotaitoa ja niin edelleen”, hän luettelee.

Lajin erilaisuus, monipuolisuus ja yhteisöllisyys toistuvat keskustelun aikana. Kansainvälisiltäkin pelikentiltä kokemusta omaava Surakka käytti muun muassa termiä ”koko maailman ultimate yhteisö”. Se kuvastaa lajiin olennaisesti kuuluvaa yhteisöllisyyttä niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Susanna Surakka on edustanut sekä maa- että seurajoukkuettaan MM- ja EM-kilpailuissa. (Kuva: Leevi Juvakka)

Hiki pintaan

Ultimatea pelataan mieluiten ulkona, mutta helmikuisena iltana jalkapallohalli tarjosi erinomaiset olosuhteet pelaamiseen. 14-henkisellä porukalla aloitimme lämmittelyheitoilla ja -juoksuilla. Ultimatefrisbeen kanssa pääsee nopeasti sinuiksi ensikertalaisenakin.

Myös itse pelin säännöt oppii nopeasti. Pelatessa sai nopeasti hien pintaan pelin soljuessa vauhdikkaasti kentän päästä päähän. Onnistumisen tunteita tuli reilusti. Millintarkat heitot ja viime hetken kiinniotot saivat hymyn huulille.

Yhteisöllisyys välittyi porukasta heti ensikertalaiselle. Kehuja ja kannustuksia jaettiin vilpittömästi ja läpsyjä heitettiin myös vastapelaajille. Peliin oli helppo päästä mukaan heti ensi hetkistä lähtien. Kokemus oli koukuttava.

Virallinen pelikenttä 64 metriä pitkä ja 37 metriä leveä. Lisäksi päädyissä on 18 metrin syvyiset maalialueet. (Kuva: Leevi Juvakka)

Matalan kynnyksen peli

Ultimaten pelaamiseen tarvitaan vain pelaajat, frisbee ja pelikenttä. Lajia on helppo kokeilla ja säännöt ovat sopivan yksinkertaiset. Surakalla olikin selkeä vastaus kysymykseen, keille kaikille laji sopii:

”Ihan kaikille!”

Ultimate pähkinänkuoressa:

  • joukkuelaji, jossa pelivälineenä frisbee
  • pelissä edetään heittämällä frisbeetä joukkuekavereille – kiekko kädessä ei saa liikkua
  • maali tehdään syöttämällä vastustajan maalialueelle omalle pelaajalle
  • jos kiekko tippuu, lentää pelialueen ulkopuolelle tai syöttö katkaistaan, siirtyy hyökkäysvuoro vastustajalle
  • fyysiset kontaktit sekä blokkaukset ovat kiellettyjä

Lähde: helsinkiultimate.fi