Tänä talvena on jälleen pääkaupunkiseudulla riittänyt lunta hiihtämistä varten.

Hiihto on perinteisesti ollut suosituimpia suomalaisten talviurheilulajeja kautta aikojen luistelun ohella. Kuitenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana laji on alkanut menettää suosiotaan.

“Kymmenessä vuodessa hiihtäjien määrä on vähentynyt noin 8 prosenttia”, Suomen latu ry:n toiminnanjohtaja Eki Karlsson kertoo.

Hänen mukaansa syinä ilmiöön on ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat huonot talvet. Harrastajamäärään vaikuttaa eniten lumen määrä.

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä avoinna latuja 515 kilometriä edestä. Optimitilanteessa latuja olisi hiihtäjille 600-700 kilometriä. Latuja siis riittää varmasti jokaiselle halukkaalle harrastajalle. Vaikka hiihdon harrastajien lukumäärä on ollut laskussa, on heitä pääkaupunkiseudulla vielä runsaasti.

“Hiihtäjiä on yli 15-vuotiaista hieman tutkimuksesta ja kysymyksen asettelusta riippuen 30 % eli noin 470.000 henkilöä”, pohtii Karlsson.

Runsaan harrastajamäärän vuoksi pääkaupunkiseudun ladut eivät jää käyttämättä hiihdon suosion laskettuakaan.

Pääkaupunkiseudulla pääsee hiihtämään kymmenissä eri paikoissa. Niiden suosio ja laatu vaihtelevat keskenään. Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson toteaa suosituimpien latujen löytyvän Helsingin Paloheinästä. 

“Hyviä paikkoja löytyy myös Vuosaaren Mustavuoresta, Espoon Oittaalta ja Leppävaarasta, sekä Vantaan Petikosta ja Hakunilasta”, luettelee Karlsson. 

5,4 kilometriä on kuntoradan suosituimman latulenkin pituus.

Korona on vaikeuttanut monien urheilulajien harrastamista sekä laskenut niiden suosiota, mutta hiihtoon se on vaikuttanut päinvastaisesti. Karlssonin mukaan ensimmäisen koronakevään aikana hiihdon suosio nousi 100% Sport tracker -liikuntaseurantaohjelman tallentaman tiedon perusteella. Hiihdon suosiota voitaisiin nostaa välinevuokrauksen avulla, jotta hiihtämisen aloittamisen kynnys madaltuisi. Välinevuokraamoita löytyy esimerkiksi Paloheinän laduilta. 

“Ihmisiä koetetaan saada innostumaan hiihdosta kansainvälisen hiihtopäivän avulla, joka pidetään 29.1”, kertoo Karlsson.

Kaupunkikanavan toimitus kävi tutustumassa Karlssoninkin kehumiin Leppävaaran latuihin. Kaupunkikanavan toimittaja Enni Ranta kommentoi Leppävaaran hiihtolatuja seuraavasti:

Kaupunkikanavan toimittaja Enni Ranta luisteli vauhdikkaasti suksilla ensimmäistä
kertaa Leppävaaran laduilla.

“Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kävin Leppävaarassa hiihtämässä. Latuvalikoimaa riitti stadionin ja niityn tasaisista alustoista pururatojen jyrkkiin mäkiin. Keskellä päivää kanssahiihtäjiäkään ei ollut liikaa, joten rauhassa sai kuntoilla. Ladut olivat hyvässä kunnossa ja latukonekin tuli vastaan, mistä päätellen latuja myös huolletaan hyvin.”

Toimittajamme tapasivat laduilla innokkaat hiihtäjät Asko Laitisen (78 v) ja Julius Mikalan (24 v). Asko Laitinen kertoo innostuneensa hiihtämisestä kouluaikoinaan 70 vuotta sitten ja into harrastustaan kohtaan on yhä tallella. 

Neljästi viikossa hiihtävä Asko Laitinen arvostaa nykyaikaisia ja helppoja hiihtovarusteita.

“Neljä kertaa viikossa tulee hiihdettyä. Leppävaara on lempipaikkani hiihtää Oittaan ja Paloheinän lisäksi”, Asko toteaa.

“Uudestaan innostus hiihtoa kohtaan löytyi armeijassa, jossa tuli hiihdettyä”, kertoo 3-vuotiaana hiihdon aloittanut Julius Mikala.

Nykyään Julius pyrkii hiihtämään noin kerran viikossa säiden salliessa.

Kerta viikossa riittää hiihtoa Juliukselle, jolle hiihto oli mieluisaa puuhaa armeijassa.

Teksti: Kerkko Annaniemi, Vilja Niemi ja Enni Ranta

Kuvat: Henri Penttinen

Kuvakäsittely: Aleksanteri Herlevi