Therese Johaug (oik.) ja Marit Björgen (vas.) loppukirikamppailussa (Kuva: Felgenhauer/NordicFocus)

Norja on maastohiihdon selkeä ykkösmaa. Monet arvelevat tämän johtuvan maan ylivertaisista resursseista, toiset kielletyistä aineista. Norjassa kuitenkin vain toppuutellaan huhuja, ja kerrotaan jokaisen urheilijan olevan puhtaita. Suu käy kuitenkin toiseen suuntaan yhtä kovaa. Esimerkiksi Venäjä on saanut Norjan hiihtoliitolta täyslaidallisia dopingin käytön suhteen. Siitä herää kysymys: miksi norjalaisten mielestä on täysin normaalia, että dopingista kärynneet norjalaiset maastohiihtäjät Martin Johnsrud Sundby ja Therese Johaug, joista jälkimmäinen dominoi suvereenisti naisten hiihdon maailmancupin kokonaiskisaa, saavat jatkaa kilpailemista, jos sama ei päde venäläisiin urheilijoihin?

Viime aikoina puhetta aiheutti ampumahiihtäjä Aleksandr Loginovin kilpaileminen Italian Anterselvan ampumahiihdon MM-kisoissa. Loginovin kilpakumppaneiden mielestä vuonna 2013 epo-hormonista kärynnyt ja kahden vuoden kilpailukiellon kärsineen venäläisen ei pitäisi edes olla kisoissa. Miesten pikakilpailun nolla-ammunnallaan voittanut Loginov saikin vastailla toimittajien hiillostaviin kysymyksiin dopingista ja kuinka monta kertaa hänet on testattu tällä kaudella.

– 12-16 kertaa, luulen. Kuka tahansa voi tulla minun ja puolisoni kotiin katsomaan, mitä teen päivittäin. En tee mitään kiellettyä, Loginov kommentoi NRK:n mukaan.

Norjan ampumahiihtotähti Tarjei Bö ei Loginovin voittoa sulattanut. 

-Hänen ei pitäisi olla täällä. Hän on käyttänyt aiemmin epoa. En arvosta ihmisiä, jotka huijaavat, sanoi kilpailussa neljänneksi jäänyt Bö.

Myöskään Bön pikkuveli Johannes Thingnes Bö ei antanut Loginovin suoritukselle arvoa.

– On säälittävää, että hän ei pysähdy median eteen antamaan haastatteluja. En usko sen olevan kovin fiksua.

Aleksandr Loginov (Kuva: Kalle Parkkinen/Newspix24 / globallookpress.com)

Kaikista järkyttävin tapaus sattui lauantai-aamuna helmikuun 22. päivänä, samana päivänä kuin miesten viestikilpailu. Italian poliisi teki kuudelta aamulla yllätysratsian Loginovin ja hänen huonekaverinsa Jevgeni Garanitshevin hotellihuoneeseen. Uutistoimisto AFP:n mukaan Bolzanon syyttäjät olivat pyytäneet poliisia tekemään iskun. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ja ampumahiihdon etiikkaa valvova elin BIU ovat tietoisia Italian poliisin toimista. IBU ei kommentoi tilannetta, koska kyseessä on keskeneräinen poliisiasia. BIU tekee yhteistyötä Italian viranomaisten kanssa ja on valmis jatkotoimiin urheilun etiikan valvomiseksi.

– He eivät löytäneet mitään. Ja se kesti kauan, noin puolitoista tuntia. Jevgeni Garanitshev on myös hänen huoneessaan, eikä hän pystynyt nukkumaan, Venäjän maajoukkueen päävalmentaja Hovantsev kertasi.

Lopulta poliisit tutkivat Loginovin vuokra-autonkin sisältä, eivätkä löytäneet sieltäkään mitään. Hovantsev ei tiennyt, miksi poliisi teki ratsian, mutta Loginovilta oli kyselty tämän vanhasta dopingtapauksesta.

– Ehkä tämä oli tilattu ratsia. Tämä olisi voitu tehdä eilen tai tämä olisi voitu tehdä kisan jälkeen. Miksi se tehtiin ennen kisaa? Miksi heidän piti tulla aikaisin aamulla? Hovantsev kysyi.

Aleksandr Loginov vuonna 2017

Selvästikin norjalaisia ottaa päähän venäläisen menestys lajissa, jossa heidän pitäisi menestyä. Varsinkin jos urheilija on aikaisemmin kärynnyt kielletyistä aineista. Kaiken järjen mukaan Loginovilla pitäisi olla samat mahdollisuudet kilpailla nykyään rangaistuksensa kärsittyään. Aiheuttaisivatkohan suuret maastohiihtonimet Johaug ja Sundby norjalaisille sydämentykytyksiä, jos heidät mainittaisiin samassa asiayhteydessä Loginovin tilanteen kanssa?

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Norja on vakiinnuttanut asemansa maastohiihdon ykkösmaana. Miesten puolella ainoa norjalaisten haastaja tällä hetkellä on Aleksandr Bolshunov. Maastohiihdon maailmancupin Ski Tourilla Norjan joukkue otti viimeisellä etapilla kuutoisvoiton. Kyllä, luit oikein. Kuutoisvoitto. Norjan hiihtoliiton mukaan jokainen urheilija on puhdas. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei näe tarpeelliseksi testata Norjan hiihtäjiä, edes näin massiivisen voiton jälkeen. Ongelmaa ei myöskään nähdä kaudella 2014-2015 kärynneen Martin Johnsrud Sundbyn kilpailemisessa. Saattaakohan syynä olla se, että FIS:n hallitsevat virat vilisevät norjalaisia. Kai kilpailuista joku venäläinen urheilija aina löytyy, joka voitaisiin testata.

Naisten puolella Norjan ylivoima on vielä musertavampaa. 2010-luvulla maailmancup-kisoja, MM-kisoja ja olympialaisia hallitsi suvereenisti uransa jo lopettanut huippuhiihtäjä Marit Björgen. Björgen käytti avoimesti astmalääkettä uransa aikana. Tämä aiheutti suurta kohua kilpakumppaneiden, valmentajien sekä hiihtoliittojen keskuudessa. Entinen puolalaishiihtäjä Justyna Kowalczyk nosti vuonna 2017 maantiepyöräilijä Chris Froomen dopingkohun norjalaisia kilpakumppaneitaan vastaan.

-Loppujen lopuksi, tässä on taas yksi kestävyyslajia dominoiva urheilija lisää, joka on käyttänyt astmalääkettä mahdollisuuksiensa parantamiseen, Kowalczyk kirjoitti Twitterissä Froomen tapauksesta viitaten Björgenin astmalääkkeen käyttöön. Puolalaisen mukaan on ihmeellistä, että maailman terveimpien ihmisten joukkoon kuuluvat norjalaiset ovat niin taipuvaisia astmaan.

Justyna Kowalczyk vuonna 2013

Yhtä ainuttakaan mitalia ei Björgeniltä kuitenkaan viety pois. Hänen kohdallaan astmalääke sallittiin hiihdossa.

Nykyään kilpailuja hallitsee vielä ylivoimaisemmin vuonna 2017 dopingista kärynnyt Therese Johaug. Johaug kärsi 18 kuukauden kilpailukieltonsa ja palasi kansainvälisille kilpaladuille Rukan maailmancupissa vuonna 2018. Yleensähän kilpailukielto tarkoittaa kieltoa kilpailemasta niin kansainvälisissä kuin kansallisissakin kilpailuissa. Johaug oli Norjan hiihtoliitolle kuitenkin poikkeus. Eihän maan ykkösnainen voi olla kilpailematta kahdeksaatoista kuukautta. Johaug harjoitteli kilpasiskojensa kanssa ihan normaalisti, kuin mitään ei olisi käynytkään, ja kilpaili maan kansallisissa kisoissa. Kuulostaako tämä reilulta?

Therese Johaug (kesk.) voitettuaan 2019 Seefeldin MM-kisojen naisten 10 kilometrin kilpailun

Norjan hiihtoliiton, ampumahiihtoliiton  ja kilpailijoiden on siis aivan turha soittaa suutaan venäläisiä urheilijoita kohtaan tässä vaiheessa. Loginov on rangaistuksensa kärsinyt, ja oppinut läksynsä. Pidetään vain se suu supussa ja nautitaan niin kauan kuin tätä lentoa kestää. Ja kun se mahalasku iskee, se iskee kovaa. Todella kovaa.

Artikkelikuva: Madshus/NordicFocus

Lähteet:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/bjorgen-taas-kowalczykin-hyokkayksen-kohteena-jalleen-yksi-astmalaakkeen-kayttaja/6697640#gs.y7xlhz

https://yle.fi/urheilu/3-11223003

https://yle.fi/urheilu/3-11222990