Heurekan pääsisäänkäynti.

SuperPUU-näyttely paljastaa puun supervoimat

Mikä voisi olla paikka, joka tekee oppimisesta hauskaa? Paikka, joka selvittää tiedettä niin, että perheen pienimpiäkin ajatellaan? Heureka, nyt keksin! Se on paikka, jonne olen itsekin matkustanut pillimehun makuisessa bussissa harva se kerta luokkaretken merkeissä. 

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka on suomalainen tiedekeskus, joka on luokassaan Suomen suurin. Nettisivuilla Tiedekeskusta mainostetaan sloganilla “yhdeksän näyttelyä yhdellä lipulla.” Pysyvämpien klassikkonäyttelyiden lisäksi Heurekasta löytyy vaihtelevia näyttelyitä. Näitä ovat tällä hetkellä esimerkiksi puuta käsittelevä SuperPUU- sekä suoliston toimintaa avaava Suoliston salaisuus-näyttely.

Poikkeusajat on huomioitu myös Heurekassa.

Lapsuuden muistoihin sijoittuva tiedekeskus aikuisen silmin

Ennakkovarauksella toimiva Heureka ei ole tiistai-iltapäivänä ruuhkainen. Koronarajoitukset huomioiden liikkeellä olevien ihmisten määrä on optimaalinen.

Merkittävä osa vierailijoista on lapsia. Tuntuu kuin näiden seinien sisällä kaikki olisivat kavereita keskenään. Uteliaat tulevaisuuden tiedemiehet juoksevat ympäri salia löytäen aina jotakin uutta ja kiinnostavaa. 

Itselleni tuntematon poika tulee vetäisemään minua hihasta kysyen, kuinka viereinen laite toimii? Valitettavasti laite oli pois käytöstä.

(KUVA/JohannesRuonakoski)
Näiden seinien sisällä kaikki ovat kavereita keskenään.

Ilokseni sain huomata, että lapsuudessa hauskaksi kokemiani virikkeitä löytyy Heurekasta vieläkin. Toisaalta, moni näistä oli vaihtunut uusiin. Erityisen vahvana muistona mieleeni on jäänyt maanjäristys-simulaattori, jota en enää Heurekasta löytänyt. Paikalta löytyi nyt Kiertotehdas-näyttely, jonka tavoitteena on tehdä kierrättäminen tutuksi. 

Heureka tarjoaa tietoa laajasti eri osa-alueilta.
SuperPUU näyttelijä paljastaa puun salaisuudet.

Uutta näkökulmaa hakemassa

Kysyin SuperPuu näyttelyssä kiertelevältä Tovalta, kokeeko hän saavansa näyttelystä uutta tietoa?

“Arkkitehtiopiskelijana oon perehtynyt tähän puu-aiheeseen. Tuttuja juttuja, mutta kyllä tää on kiva lisä Heurekaan. Uskon kuitenkin saavani tästä jotain irti, sillä onhan tämä erilainen näkökulma aiheeseen kuin kirjoissa tai luennoilla”, Tova kertoo.

Myös Tova muistaa Heurekan koulun retkistä.

“Oon Helsingistä kotoisin niin oon käynyt täällä sekä koulun että perheen kanssa useita kertoja. Perinteinen näyttely on tullut tutuksi ja näitä vaihtuviakin näyttelyitä on tullut myös useampi kierrettyä.”

“Tänään oon täällä, koska osallistun suunnittelukilpailuun, jossa suunnitellaan Heurekan pihalle tulevaa puurakennetta.”

SuperPUU-näyttelyyn jää hetkellinen jälki vierailevista lapsista.
Annikilla ja Veikolla on suunta kohti planetaariota.

Planetaario-käynnit jäänyt mieleen elämyksinä

“Eilen jo mietittiin, mitä sitä Helsingissä keksisi ja tänään tuli mieleen, että lähdetäänpä Heurekaan”, kertoo näyttelystä planetaarioon suuntaavat Annikki ja Veikko.

Annikki on käynyt Heurekassa ennenkin.

“Käyn täällä harvakseltaan, mutta nyt huomasin, että täällä käy museokortti. Voi olla, että jatkossa tulee käytyä enemmän.”

Onko Veikolla ja Annikilla muistoja Heurekaan liittyen?

“Planetaario-käynnit ovat olleet elämyksiä aina, kun siellä on käynyt. Täällä on myös todella mielenkiintoinen museokauppa. Sieltä on tullut hankittua kaikenlaista tavaraa,” Annikki kertoo.

“Aina kun oon Heurekasta kuullut niin pelkkää hyvää on puhuttu. En oo aikaisemmin Porvoosta tänne asti ajanut”, Veikko vastaa.

Annikki on tehnyt useita löytöjä Heurekan museokaupasta.

Heureka tarjoaa mielekkään työympäristön

Heurekassa työskentelevä Suvi arvioi, että vaihtelevat näyttelyt vaikuttavat jossakin määrin vierailijoiden määrään.

“Esimerkiksi meillä aikaisemmin ollut dinosaurusnäyttely veti porukkaa huomattavan paljon.”

“Meillä käy arkisin paljon koululaisryhmiä. Vapaa-ajan kävijöitä vierailee sekä viikolla että viikonloppuisin. Perheitä sekä laaja kirjo muita vierailijoita.”

Mielikuva Heurekasta mukavana paikkana ei ole vain asiakkaiden kokemus. Työssään viihtyvä Suvi kertoo kokevansa Heurekan mielekkääksi työympäristöksi.

Suvi kokee Heurekan mielekkääksi työympäristöksi.