Helsingin Asunnottomien yössä 17.10.2018 Tukikohta ry tarjosi asiakkailleen hemmotteluillan. Päihteiden käyttäjille sekä asunnottomille suunnatussa illassa tarjolla oli vapaa-ehtoisten toimesta muun muassa syötävää, käsien hoitoa, kulmien värjäystä ja hiusten leikkuuta. Ihmisissä oli havaittavissa muutosta niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.

Asunnottomien yö Helsingissä tarjosi mahdollisuuden myös itsensä hemmotteluun. Kuvassa värjätään Elianan kulmia.

Kaikki tervetulleita

Päihdetyötä tekevä Tukikohta ry toimii Helsingissä Mäkelänkadulla. Tämä vuonna 2000 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö tarjoaa ympäri vuoden matalan kynnyksen päihdepalveluja, päihdekuntoutusta sekä läheisten tukipalveluita. Järjestön toimintaa esittelevä Tukikohta ry:n työntekijä Pauliina korostaa, että tänne ovat kaikki aina tervetulleita – myös päihtyneenä. Toimintaan kuuluu esimerkiksi avoimen ovien päiviä, ruokajakelua ja elämäntaito-ryhmien keskustelevia kokoontumisia.

Helsingin Asunnottomien yössä 17.10.2018 Tukikohta ry muuttui kuitenkin vapaa-ehtoisten avustuksella hetkellisesti täysimittaiseksi hemmottelukeskukseksi. Tarjolla oli muun muassa koskenlaskijajuustolla höystettyä kasvissosekeittoa ja itse tehtyjä sämpylöitä, jalkahierontaa, kynsien lakkausta, käsien hoitoa, kulmien värjäystä ja hiusten leikkuuta.

Ihmisten kohtaaminen on tärkeää

Jemina ja Inka työnskentelivät Asunnottomien yön hemmotteluillassa käsihoitajina.

Hemmotteluillassa käsien hoidosta vastasivat päihdealalle kouluttautumassa olevat Jemina ja Inka, jotka kummatkin olivat ensi kertaa työskentelemässä Asunnottomien yössä. Molemmat puhuivat ihmiskontaktin tärkeydestä työssään.

– Tänne Tukikohtaan ei ole kynnystä tulla, vaikka ihminen olisi aineissa. Täällä on lämmin ja rehellinen ilmapiiri, jossa ei tarvitse salailla mitään. Jo pelkästään se toisen ihmisen kosketus tekee paljon, sosiaalinen kohtaaminen. Ja se, että huolehditaan ihmisen ulkonäöstä, lisää ihmisen itsearvostusta, Inka kertoo.

– Tärkeintä on se ihmiskontakti. Halu auttaa toista nousee itselläni myös siitä, että sain itse aikanaan muilta apua hätääni. Pienet asiat ovat tärkeitä. Kun ihminen lähtee tästä hoidosta, hän on saattanut kertoa jotain itselleen tosi merkittävää. On osattava kuunnella, ihmisen kohtaaminen on tärkeä asia, itsen antaminen, läsnäoleminen, Jemina jatkaa.

Myös suuhygieniaa ja psykoterapiaa

Paula oli tullut opastamaan suuhygienian tärkeydestä.

Tukiryhmä ry:ssä oli läsnä myös suuhygienisti Paula, joka oli tullut paikalle jakamaan paitsi tietoa myös ilmaisia hammasharjoja ja hammastahnoja. Ammatikseen Paula työskentelee Liikkuvan suunhoitoyksikön eli Liisun palveluksessa. Liisu on kuorma-auton konttiin rakennettu hammashoitola, joka kiertää esimerkiksi Helsingin kouluissa. Paulan mukaan nimenomaan asunnottomat ovat suuhygienian kannalta riskiryhmä.

– Asunnottomilla ei välttämättä ole puhdistautumismahdollisuuksia tai inspiraatio huolehtia itsestään on heikentynyt. Lisäksi hoitamattomista hampaista johtuva hammaslääkärin pelko vain pahentaa noidankehää ja lisää kynnystä hammashoitoon menemiselle. Tällaisten hemmotteluiltojen keskeinen anti itselleni on ihmisten kohtaaminen ja sen viestin vieminen eteenpäin, että hampaiden harjaaminen on terveyden kannalta erittäin tärkeää, vaikka se tapahtuisi edes kerran viikossa, Paula sanoo.

Tukikohta ry:n psykoterapeutti Katja kertoi huumorin olevan tärkeää, vaikka menisikin huonosti. Kuva: Sara Sumelahti.

Lisäksi paikalla on Tukikohta ry:n vastaava psykoterapeutti Katja, joka on toiminut päihdealalla vuodesta 1995 ja Tukikohta ry:ssä vuodesta 2010. Hänellekin ihmisten kohtaaminen nousee ykkösasiaksi.

– Täällä Tukikohdassa meille on tärkeää ihmisten aito kohtaaminen. Ihminen voi tulla tänne missä kunnossa vaan. Ja hän voi vain olla, ei tarvitse peitellä mitään, hänet kyllä hyväksytään. Tämän paikan keskeinen arvo on juuri se, että tehdään omalla persoonalla töitä, ja kohdataan ihminen ihmisenä. Siitä nousee se tämän paikan kotoisa fiilis ja huumori. Ja nimenomaan huumori on tärkeää, vaikka me ollaankin täällä vakavan asian äärellä – ihmisillähän voi mennä tosi huonosti. Mutta jos vielä sen päälle me työntekijät oltaisiin täällä nutturat kireällä, niin tunnelma olisi varmasti aika kolkko, Katja arvelee.

Tyytyväisiä asiakkaita ja rankkoja tarinoita

Hemmotteluillassa näkyy pelkästään tyytyväisiä asiakkaita. Ruokaa kehutaan ja hoidoista nautitaan. Esimerkiksi hiustenleikkuu on niin suosittua, että siihen joudutaan jopa jonottamaan. Jonottaessaan hoitoja tai ollessaan hoidoissa ihmiset myös vapautuvat avoimesti kertomaan syviä tuntemuksiaan ja rankkojakin kokemuksiaan.

Esimerkiksi Tuomas kertoo olleensa suuren osan elämästään vankilassa, mutta olevansa nyt vapaalla asunnoton. Hemmottelupäivä on hänelle iloinen yllätys, koska hänen oli tarkoitus tulla vain Tukikohtaan syömään. Tuomas puhuu muun muassa asunnottomien törkeästä kohtelusta, jonka johdosta hän kaipaa takaisin tutun vankilan helmaan.

Tuomaksen tatuointi ei jättänyt epäselväksi hänen asenteitaan poliisia kohtaan.

– Asunnottomana nukun paljon rappukäytävissä, mutta se voi olla vaarallista. Tuossa yksi kerta heräsin siihen, että talonmies huitoo puukolla edessäni ja hätistelee menemään. Minä siihen, että onko tämä nyt näin vakava paikka, jos joku nukkuu rapussa. Olen elänyt niin paljon vankilassa, että elän mieluummin siellä kuin kadulla. Vankila kun on sentään tuttu paikka, ja sieltä saa ruokaa, Tuomas sanoo.

Tapaan myös Elianan, Virosta 12 vuotta sitten Suomeen muuttaneen naisen, joka on nyt toista kertaa mukana Tukikohdan hemmotteluillassa. Hän sanoo saaneensa Tukikohdasta paljon apua painiessaan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja eläessään alkoholisoituneen miehensä kanssa. Hän myös kertoo omasta ihmeellisestä uskoontulostaan, joka muutti hänen koko elämänsä.

Eliana sai hemmotteluillassa myös uuden kampauksen.

– Saan täältä paljon apua: ruokaa, ihmisten kanssa puhumista, kaikenlaisia neuvoja. Mutta eniten saan apua uskostani. Se oli ihmeellinen juttu, se uskoontulo. Muistan sen aina, jopa tarkan päivänkin, se oli 21.10.2008, eli melkein tasan kymmenen vuotta sitten. Se tuli yhtäkkiä. Olin tullut yövuorosta, radio oli päällä ja seisoin keskellä kotiani. Sitten Jeesus ilmestyi, ja tiesin heti, että se oli Jeesus. Hän kysyi, että miksi en ota häntä vastaan. Se oli mahtava kokemus, olin vapaa kolmessa sekunnissa – ja niinä kolmena sekuntina elämäni muuttui täysin. Itkin sen jälkeen varmaan kolme varttia. Se oli aivan ihmejuttu, jonka jälkeen aloin etsiä lähimpää seurakuntaa. Ennen kokemusta elämäni oli yhtä alkoholia, irtosuhteita ja kaikenlaista sekoilua, mutta kokemuksen jälkeen tuli rauha ja ilo, Eliana kuvailee.

Ihmisen muutos ja ilo

Tukikohta ry:n työntekijä Pauliina on iloinen, koska hemmotteluilta on ollut niin onnistunut ja tarjonnut ihmisille mahdollisuuden muuttua niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.

– Kivalta näyttää, on syöty paljon sapuskaa, ja noita lahjoitusvaatteita on myös mennyt hyvin. Samoin täällä on käynyt tutustumassa ihan uuttakin porukkaa. Erityisesti naisillehan tämä on ollut tosi luksusta, kun on ollut meikkausta, käsihoitoa ja kaikkea. Ja paljon tästä kaikesta me ollaan saatu aikaan ihan vapaa-ehtoisten voimin. On ihana nähdä, kun ihmiset muuttuvat ja hymyilevät.

Teksti ja kuvat: Mikko Sillfors