Jävla Sås Bolagin toimitusjohtaja Kaius Gestranius:

Jävla Sås Bolagin toimitusjohtaja Kaius Gestranius

Lappeenrantalainen kastikeyritys Jävlä Sås Bolag starttasi kahdeksan vuotta sitten Kaius Gestraniuksen omassa keittiössä. Hän kyllästyi kaupanhyllyillä oleviin kastikkeisiin, etiketeissä vilisi pelkkiä e-koodeja ja teollisia ainesosia. Gestraniuksen kastikkeet ovat siirtyneet kattiloista ja padoista isoimpien kauppojen hyllyille vajaassa kahdeksassa vuodessa ja sitä kautta löytäneet tiensä kuluttajien lautasille. 

Mistä kiinnostus kastikkeisiin syntyi?

– Olen ollut on off-suhteessa keittiöihin 13 -vuotiaasta lähtien, olen myös ollut aina sitä mieltä, että kastike viimeistelee ruoka-annoksen. Hyvä kastike voi pelastaa vähän heikommankin annoksen tai huonomman lihan. Hommasin noin 8 vuotta sitten ensimmäisen jenkkityylisen savustimen ja huomasin silloin, että kaupassa olevat BBQ-kastikkeet ovat täynnä e-koodeja ja teollisia ainesosia. Siitä syntyi idea, “eihän tämä kastikkeen teko voi olla niin vaikeata”, täytyi siis tehdä kastikkeet itse kertoo Gestranius.  

Miten keksit nimen Jävla Sås Bolag?

– Tuotteet olivat jo valmiina ja mietin tuotteille nimeä, joka jäisi ihmisille mieleen. Olen syntyjäni suomenruotsalainen ja ajattelin, että olisi kiva sisällyttää tämä asia nimeen. Tein firman perustamisen aikaan kastikkeita kotona ja silloin vaimoni valitti, että kun näitä hemmetin kastikkeita on joka puolella. Hän myös kyseenalaisti jossain kohden, että voiko näillä hemmetin kastikkeilla itseään elättää. Siinä kohden oli jo tuo “hemmetin kastikkeet” mainittu muutamaan kertaan, niin silloin tuli ajatus,  että mitäs se “hemmetin kastike” on ruotsiksi, Jävla Såsiin lisättiin vielä klassisesti bolag. Näin  nimi oli valmis Jävla Sås Bolag.

Mikä tai mitkä ovat olleet urallasi huippukohtia?

– En voi sivuuttaa osallistumistani Leijonan luola -ohjelmaan, josta sain sijotusvoimaa ja asiantuntijoita yhtiöön. Se on ollut yksi ehdoton huippukohta urallani. Toki se oli hämmentävää, että tuotteet lähtivät isommin jakeluun ja kastikkeita alkoi löytyä kauppojen hyllyiltä ympäri Suomea. Vielä yhtenä huippukohtana pidän sitä, kun osallistuin ensimmäisiin BBQ-kisoihin ja siellä saavutin hyvää menestystä, sieltä sain luottoa, että  tiedän, mitä teen kastikkeitteni kanssa. 

Mikä on hyvän kastikkeen tärkein ominaisuus?

– Mielestäni hyvän kastikkeen tärkeät ominaisuudet ovat koostumus, ulkonäkö ja tietenkin maku.  Mutta hiljattain oivalsin ja opin, “kun maistat kastiketta niin suuhun pitää tulla semmoinen muiskis- sekä pusufiilis”, kuvailee Gestranius naurahtaen.

Mitä haluat saavuttaa vielä tulevaisuudessa?

– Tietenkin olisi hienoa, että kastikkeet vakiintuisivat paikkansa suomalaisissa kodeissa sekä kauppojen hyllyissä. Tavallaan olisi hienoa saavuttaa sellainen asema, että olisimme 50 vuoden kuluttua se suomen HP-kastike, kertoo  Gestranius varovasti hymyillen. 

Jävla Sås Bolagin kastikevalikoimaan kuuluu nykyisin kolme eri(l)laista BBQ-kastiketta, Chipotle glazea, Jävla ketchup, Fisk Sås, Skutsi Sås ja jouluinen Santa Sås. Näiden tuotteiden lisäksi Jävla Sås Bolag tekee myös tomaattikastiketta, kastike tehdään tomaateista ,jotka eivät näkönsä tai kokonsa puolesta pääse kaupan hyllyille.