Tom of Finlandina tunnetun Touko Laaksosen syntymästä tuli 8.5.2020 kuluneeksi 100 vuotta. Touko Laaksonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Tom of Finland oli peitenimi, jota Laaksonen käytti piirtäessään homoille suunnattuun, yhdysvaltalaiseen Physique Pictorial -kehonrakentajalehteen. Laaksosen piirrokset vaikuttivat merkittävästi 1900-luvun lopun homokulttuuriin.

Touko Laaksonen muutti Helsinkiin vuonna 1939, ja kaupungista löytyy useita kohteita, jotka liittyvät vahvasti Laaksosen elämään. Tom of Finland -kävelykierroksella näihin kohteisiin voi tutustua oppaan avustuksella, mutta kohteiden kiertäminen kauniina kevätpäivänä sujuu mukavasti ilmankin. Tuttuja kantakaupungin alueita tulee katsottua hieman eri perspektiivistä, kun kuvittelee homoseksuaalin miehen elämää vuosikymmenten takaisessa Helsingissä.

Aloitin oman kävelykierrokseni Esplanadin puistosta. 1940-luvulla homous oli Suomessa rikos, mutta sota-ajan Helsingissä Esplanadin puisto ja Tähtitorninmäki olivat Laaksosen mukaan paikkoja, joissa homoelämä oli yllättävänkin avointa.  

Esplanadin puistossa oli 1940-luvulla yllättävän avointa ja vilkasta homoelämää

Esplanadin puiston penkillä istuu vanhempi naishenkilö take-away -kahvi kädessään. 

“Tom of Finlandista tulee mieleen, että hän oli homoseksuaali taiteilija, joka oli varsin aikaansa edellä”, nainen kertoo ajatuksiaan Laaksosesta. 

“Katsoin joitain vuosia sitten elokuvankin hänestä, mutta pitäisi varmaan katsoa uudestaan, koska yksityiskohdat ovat jo unohtuneet. Minulla on kyllä myötätuntoa seksuaali- ja muita vähemmistöjä kohtaan, koska heidän elämänsä ei ollut, eikä ole vieläkään helppoa. Onneksi olemme kuitenkin menossa parempaan suuntaan”, nainen pohtii. 

Esplanadin puistosta matkani jatkui kohti Tähtitorninmäkeä. Tähtitorninmäellä oli aikoinaan maine suosittuna öisenä kohtauspaikkana, josta Laaksonen löysi omaan makuunsa sopivaa “miehisempää” seuraa. Laaksonen kuvasi piirroksissaan usein lihaksikkaita, maskuliinisia miehiä, jotka loivat uudenlaista käsitystä homomiehistä.

Matkan varrelta osoitteesta Eteläranta 10 löytyy Palace -niminen hotelliravintola, jossa musiikkia opiskellut Laaksonen toimi pitkään ravintolapianistina. 

Laaksonen toimi pitkään hotelliravintola Palacen ravintolapianistina

Tähtitorninmäellä on liikkeellä paljon ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta säästä. Heidän joukossaan on nuorehko pariskunta, joka on levittänyt viltin nurmikolle. 

“Finlaysonilla taitaa olla ainakin Tom of Finland -aiheinen mallisto. Ne kuvat ovat aika rohkeita”, pariskunta naureskelee.

“Tuntuu, että Tom of Finland on oikeastaan maailmalla tunnetumpi kuin täällä Suomessa”, eräs vastaan tullut kolmekymppisen oloinen mies pohtii. 

Tähtitorninmäki oli aikoinaan homomiesten suosima öinen kohtaamispaikka

1970-luvulla osoitteessa Ratakatu 1 sijaitsi homojen omistama ravintola Kultakauha. Suomen ensimmäinen fetissijärjestö MSC Finland perustettiin vuonna 1976, ja sen kuukausitapaamisia järjestettiin Kultakauhassa. Laaksonen oli MSC:n kunniajäsen ja toisinaan hän saattoi muun muassa tuoda Kultakauhaan filmiprojektorin, jolla hän näytti Amerikasta tilaamiaan 8-millisiä filmejä. 

Kultakauha oli homojen omistama ravintola Ratakadulla

Touko Laaksonen on asunut useissa eri paikoissa ympäri Helsinkiä, muun muassa Punavuoressa, Munkkivuoressa ja Kampissa. Vuosina 1972-1984 Laaksonen asui elämänkumppaninsa Veli “Nipa” Mäkisen kanssa osoitteessa Tehtaankatu 7. Laaksonen tapasi Mäkisen sattumalta ravintola Königissä vuonna 1953. He asuivat yhdessä 29 vuotta. 

Laaksonen asui osoitteessa Tehtaankatu 7 vuosina 1972-1984

Laaksosen viimeinen koti Helsingissä sijaitsi osoitteessa Fredrikinkatu 43. 1980-luvun loppupuolella Laaksonen vietti yhä enemmän aikaa Yhdysvalloissa, mutta palasi aina kesäksi Suomeen. Viimeisinä vuosinaan Laaksonen alkoi avautua enemmän myös suomalaiselle medialle ja antoi esimerkiksi pitkän haastattelun Ilpo Pohjolalle tämän Tom of Finland -aiheista dokumenttia varten. 

Touko Laaksosen viimeiseksi kodiksi jäi asunto osoitteessa Fredrikinkatu 43

Touko Laaksonen kuoli keuhkoahtaumatautiin vuonna 1991, kolme viikkoa dokumenttielokuvan ensi-illan jälkeen. Hänen tuhkansa on siroteltu muistolehtoon Hietaniemen hautausmaalle. 

Tom of Finlandin elämään liittyviä kohteita löytyy Helsingistä enemmänkin, kuten Töölönkatu 42, missä Laaksonen toimi mainospiirtäjänä Liikemainonta-mainostoimistossa ja ravintola König, jossa hän työskenteli tarjoilijana ja hovimestarina. 


Opin kierroksellani paljon uutta Touko Laaksosen elämästä. Aiempi tietämykseni taiteilijasta tiivistyi pitkälti hänen piirtämiinsä kuviin. Laaksonen on selkeästi elänyt monipuolista ja vivahteikasta elämää, ja hänen taiteellaan on ollut suuri vaikutus erityisesti ulkomailla ja myöhemmin myös Suomessa.