“Aihe kiinnostaa. Olen itsekin tehnyt mekaanisia ääni-installaatioita”, kertoo Otso Sorvettula (vas.). Olli Koskinen on ammatiltaan käyttöliittymäsuunnittelija: “Liike kiinnostaa yleisesti. Vielä ei ole tiedossa mitään konkreettista, mihin tätä oppia käytän.”

Mekaniikka ja liike tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet uusiin innovaatioihin esimerkiksi tuotesuunnittelussa ja taiteessa.

“Liikkeen käyttö tuotesuunnittelussa, esimerkiksi huonekalujen ja lelujen valmistuksessa, on tätä päivää. Myös kiinnostus liikkeen hyödyntämiseksi esimerkiksi taiteessa ja laajemmin muotoilussa  on kaiken aikaa kasvava trendi”, kertoo Eun Young Park.

Korealainen Eun Young Park vetää Aalto-yliopiston kampuksella kineettistä eli liikettä hyödyntävää työpajaa. Kolmipäiväinen työpaja on Helsinki Design Weekin ohjelmistoa ja osa Parkin väitöskirjatyötä Aalto-yliopistossa.

Tee-se-itse -piirtolaite ja pehmeitä robottiosia

Kasvava kiinnostus näkyy esimerkiksi muokkautuvina huonekaluina, robottituotteina sekä liikettä hyödyntävinä veistoksina ja installaatioina. Myös liikkeen hyödyntäminen opetuksessa ja koulutuksessa kiinnostaa tutkijoita ja muita toimijoita.

Antti Ruonalan suunnitelmissa on veistos, johon hän aikoo käyttää myös liikettä.

Kolmipäiväisessä työpajassa 10. – 12.9.2018 osallistujat pääsevät tutustumaan liikkeen hyödyntämiseen leikkisällä ja käytännönläheisellä tavalla. Ensimmäisen työpajapäivän piirrosanimaatioharjoituksessa välineet muistuttivat lähinnä lasten leikkityökaluja ja koottavia palikoita. Osallistujat saivat annetuilla tarvikkeilla ja Parkin opastuksella liiketta aikaan.

Toisena päivänä osanottajat rakentavat piirtolaitetta. Kolmantena päivänä pajassa tehdään pehmeää liikettä valmistamalla pehmeitä robottiosia kankaasta ja paperista.

Parkin vetämä työpaja on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta ylipäätään tai kiinnostuneita hyödyntämään liikesuunnittelua opetuksessaan, projekteissaan tai taiteessaan.

Eun Young Parkin vetämä kineettinen työpaja on osa Helsinki Design Weekin tarjontaa.

Teksti ja kuvat: Minna Branders