Kestävä Design –näyttely on osa Helsingin desingviikon ohjelmaa. U-galleriassa oleva unkarilaisten suunnittelijoiden näyttely on ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Näyttelyssä on esillä töitä, joiden kautta suunnittelijat ottavat kantaa ympäristöasioihin.

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen aulassa, Balassi-instituutissa Helsingin Kaisaniemenkadulla on unkarilaisten suunnittelijoiden näyttely. Se on osa Helsingin designviikkoa. Näyttelyn ajatus on tuoda esille kestävän kehityksen periaatetta kierrätettyjen materiaalien muodossa sekä edistää nousevien unkarilaisten suunnittelijoiden kansainvälistä tunnettuutta. Esillä olevissa tuotteissa kestävän kehityksen periaate sekä ympäristöystävällisyys tulevat esille muun muassa tuotantotavoissa.

Fanny Fazekas on Kestävä Design –näyttelyn kuraattori. Hän on valmistunut Budapestin Art and Design yliopistosta. Fazekas oli opintojensa aikana vaihdossa Helsingin Taideyliopistossa lukuvuonna 2016. Hänen lopputyönsä käsittelee kestävää kehitystä. Näyttelyn avulla hän haluaa tukea unkarilaisia suunnittelijoita.

Unkarilainen Fanny Fazekas, näyttelyn kuraattori sanoo, että Pohjoismaissa yhteys luontoon on monelle itsestäänselvyys. Hän on halunnut tuoda unkarilaiset suunnittelijat näytille skandinaaviseen ympäristöön myös siksi, että he Unkarissa voisivat ottaa opiksi täällä vallitsevasta ympäristötietoisuudesta.

– Kierrätyksellä on kolme eri tasoa: talous, ympäristö ja yhteiskunta. Tähän näyttelyyn valitut tuotteet ovat kaikki valmistettu Budapestissä, lähellä suunnittelijoita ja siten tukevat kestävää kehitystä, Fazekas kertoo.

Mukaan on valittu noin kaksikymmentä unkarilaista suunnittelijaa, joita yhdistää kestävän kehityksen edistäminen muodin ja designin alueella. He haluavat töillään pienentää ekomuodin ongelmakenttää.

”Enemmän ja enemmän yhteistyötä!”

Kestävä Design –näyttely tuo esille kestävän kehityksen periaatetta. Näytteillä oleva reppu on tuotettu kokonaan luonnonmateriaaleista. Näyttelyn kuraattori Fanny Fazekas kertoo, että repun tasku on sienestä tehty nahkajäljitelmä.

Eräs taiteilijoista on nostanut ympäristöystävällisyyden uudelle tasolle. Misija Design on tehnyt näyttelyssä esillä olevat keraamiset  eläinfiguurit yhteistyössä liikuntarajoitteisten ihmisten kanssa. Taiteilijan ajatus on ottaa koko yhteiskunta mukaan työntekoon ja saada aikaan avointa vuorovaikutusta.  Hän pitää yhtä tärkeänä vastuuta lähimmäisestä kuin ympäristöstäkin.

Misija Designin laajentaa ympäristöystävällisyyttä. Hän kantaa vastuuta myös lähellä olevista ihmisistä. Eläinfiguurit on tuotettu yhteistyössä liikuntarajoitteisten ihmisten kanssa.

Kaikki näyttelyn suunnittelijat ovat Budapestin Mohola-Nagy Design and Art Universityn kasvatteja. Fazekas haastatteli useaa suunnittelijaa ja valitsi sopivan kombinaation nuorista ja jo nimekkäistä taiteilijoista.

Gabriella Veszprémin on työskennellyt yli kolmen vuoden ajan muotisuunnittelijana. Näyttelyssä olevat jalkineet ovat tehty pienistä nahkaneliöistä. Veszprémin ajatus on kokonaan jätteetön tuotantoprosessi.
Yhteistyö Unkarin ja Suomen välillä voisi toimia hyvin.

Unkarilaiset suunnittelijat ovat nyt ensimmäistä kertaa  esillä Pohjoismaissa. Fazekas toivoo, että yhteistyö suomalaisten ja unkarilaisten suunnittelijoiden kanssa voisi jatkua.

– Me voisimme jakaa tietoa ja oppia toisiltamme. Yhteistyöllä saamme nopeammin aikaan muutosta.

Esimerkiksi suunnittelija Gabriella Veszprémin ajatus on olla tuottamatta ollenkaan jätettä. Esillä olevat tuotokset ovat syntyneet pienistä nahanpaloista, joista on saatu aikaiseksi värikkäät jalkineet.

Fanny Fazekas ja unkarilaiset suunnittelijat ovat tehneet uraa-uurtavaa työtä. Muoti ja design voivat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin haasteisiin. Siihen näyttely myös pyrkii. Tuottamaan uutta luontoa suojellen.

Kestävä Design -näyttely jatkuu aina 12.10.2018 saakka.
Balassi-instituutti, galleria U
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Kaisaniemenkatu 10, Helsinki