Otokset animaatioteoksesta Girl 1-4 (Teksti ja kuvat Margit Marjokivi)

Sateinen, harmaa maanantai Helsingissä. Ei pystyisi kuvittelemaan, että käynnissä on Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week. Vuonna 2005 perustettu muotoilufestivaali tuo 6.-16.9.2018 Helsinkiin yli 200 tapahtumaa.

Vuoden 2018 teemaksi on valikoitunut TRUST, luottamus, joka näkyy läpi tapahtuman ohjelmiston. Tapahtuman toimitusjohtaja Kari Korkman kuvailee teeman yhdistävän designin ja luottamuksen koko yhteiskunnan tulevaisuutta koskevaksi keskusteluksi.

Kuvittaja ry:n ylläpitämän Galleria Kuvituksen, Hämeentie 28, ohjelmistoon on valikoitunut kansainvälisesti mainetta niittäneen kuvittajan yksityisnäyttely.

Taiteilija Laura Laine on menestynyt kansainvälisillä markkinoilla

Laura Laine, 23, on yksi menestyneimmistä suomalaisista muotikuvittajista. Vuosina 2002-2007 Laine opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa Muoti- ja tekstiilitaiteen osastolla vaatesuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelmassa. Viimeiset yhdeksän vuotta hän on työskennellyt päätoimisesti taiteilijana ja kuvittajana kansainvälisillä markkinoilla.

Laineen meriittilistaan kuuluvat muun muassa kuvitustyöt ja mainoskampanjat Givenchylle, Pantenelle ja Harvey Nicholsonille. Hänen töitään on esitelty maailmankuuluissa julkaisuissa kuten Voguessa, The New York Timesissa, The Guardianissa ja Telegraphissa. Laine tekee myös jatkuvaa yhteistyötä Nick Knightin SHOWstudion kanssa. Laineen töitä on nähty niin kotimaisissa näyttelyissä, kuin Tokiossa, Lontoossa, San Franciscossa, New Yorkissa ja Los Angelesissa. Vuonna 2011 hänet palkittiin Vuoden nuori muotoilija-palkinnolla sekä hänet nimitettiin Vuoden Muotikuvittajaksi Elle Style Awardsissa.

Yksityisten kokoelmien, Benettonin Imago Mundi – kokoelman ja Helsinki Design Museon kautta Laineen työt ovat päätyneet Galleria Kuvitukseen Helsinki Design Week:n ohjelmistoon. Galleria Kuvituksen yksityisnäyttely Laura Laine esittelee kuvittajan originaalipiirroksia. Näyttelyssä on myös nähtävillä Laura Laineen, Marko Laineen ja Lari Tarvaisen animaatioteos Girl 1-4.

Yksityisnäyttely Laura Laine tukeutuu vahvaan muotokieleen

Piirrosviivan tukeutuvat laihat naismaiset hahmot hulmuavine hiuksineen ovat osa Laineen vahvaa ja persoonallista tyyliä, jota hän esittelee myös muotoilufestivaalilla. Teoksissa vaihtelevat taiteilijan mukana kaksi eri tasoa: muodin kuvittaminen sekä merkityksellisempi taso, joka liittyy tunnelmaan, tunteisiin, massaan, sommitteluun ja rytmiikkaan.

Laura Laine – näyttely on jaettu gallerian tiloissa kahteen eri osioon. Katutasosta löytyvät originaalipiirrokset, jotka on kehystetty seinille. Voimakkaat, tunteita herättävät naishahmot komistelevat gallerian valkoisilla seinillä.

Animaatioteos Girl 1-4 on puolestaan rakennettu alakertaan valkokankaalle ja on kestoltaan viisi minuuttia ja viisikymmentäyksi sekuntia. Teos esittelee neljä naishahmoa, jotka mystiikallaan ylittävät fyysiset henkilön rajat. Teknologian ansiosta Laineen piirrokset heräävät eloon valkokankaalla, tehden naisista jotain merkityksellisempää kuin mustetta paperilla.