Helsinki päätti alkaa tarjota vegaaniruokaa vegaaniruokavaliota noudattaville päiväkodeissa vuoden 2018 alusta alkaen. Vuoden kestävässä kokeilussa (10.10.2016-9.10.2017) oli mukana 20 helsinkiläispäiväkotia. Kokeilun tulosten arvioinnin perusteella vegaaniruokaa päätettiin alkaa tarjoilla pysyvästi.

Reilu vuosi sitten alkaneella kokeilulla tutkittiin, että miten kalliiksi vegaaniruoka todellisuudessa tulisi. Päiväkodin ateriat (aamupala, lounas ja välipala) maksavat lasta kohden 7,26 euroa päivässä. Kokeilun aikana vegaanilapsen ateriat maksoi 5,49 euroa enemmän. Palveluntuottaja on kuitenkin laskenut, että jos vegaaniruokaa tarjottaisiin enemmän useimmissa päiväkodeissa, niin kustannuksia tulisi vain noin 2,10 euroa enemmän.

 

Ylimääräiset kustannukset syntyvät Helsingin kaupungin mukaan pääasiassa ruuan valmistamisesta ja tarjoilusta sekä suunnittelusta ja raaka-aineiden hallinnasta.

Ylen uutisessa Helsingin kaupungin ruokapalveluvastaava Erja Suokas kommentoi asiaa.

-Suurin osa kustannuksista aiheutuu siitä, että ruoka tehdään erikseen. Samoin, jos on yksi yksittäinen lapsi, joudutaan ostamaan isompi pakkauserä esimerkiksi jogurttia, jota käytetään vegaaniruokavaliossa. Tällöin syntyy hävikkiä ja korkeampia raaka-ainekustannuksia.

-Heti kun lasten määrä lisääntyy;  jos heitä olisi vaikka kaksi tai kolme, kustannukset laskevat, valaisee Erja Suokas.

Kaupunki uskoo, että jatkossa vegaaniruokalistan hintaa saadaan reippaasti alaspäin. Tämä hoituu ruokalajien määrää säätelemällä ja valitsemalla erityistuotteita siten, että ne sopivat mahdollisimman monelle.

Alun perin vegaaniruokavalion kustannuksiksi arvioitiin noin 100 000 euroa vuodessa. Kokeilun yksi tavoitteista oli selvittää ruokavaliosta aiheutuvat todelliset kustannukset. Arvio on pudonnut lähtötilanteesta rajusti, nyt kustannukset ovat vuositasolla 20 000 euron luokkaa.

Kotona vegaaniruokavaliota noudattavia lapsia Helsingissä 50

Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että yleisimmät syyt vegaaniruokavaliolle päiväkodissa olivat ruokavalion ympäristövaikutukset, eläinten oikeudet sekä elinolot. Useat perheet mainitsivat myös ruokavalion terveysvaikutukset. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista perheistä, joissa lapsi noudatti vegaaniruokavaliota myös kotona, nostivat eettiset perusteet ensisijaiseksi syyksi ja terveysvaikutukset vasta toissijaiseksi syyksi ruokavalion kannalle. Kaikki eivät tosin edes maininneet terveysvaikutuksia syyksi.

Keravalla kiistaa vegaaniruuan saatavuudesta

Aihe puhututtaa myös muissa kaupungeissa., muun muassa Keravalla. Siellä yhden päiväkotilapsen vanhemmat kiistelevät varhaiskasvatuksen kanssa vegaaniruuasta.

Keravalainen Alba, 1, ei saa päiväkodissaan kaupungin kokkaamaa vegaaniruokaa. Syynä on se, että Alba on vegaani eettisistä syistä eikä lääketieteellisistä syistä.

Keravalla kokataan lapsille tavallista kasvisruokaa, jossa käytetään maitotuotteita ja kananmunaa. Vegaanit eivät syö niitä, kuten eivät mitään muutakaan eläinperäisiä tuotteita. Alban äiti Riina on Keravan linjausta vastaan. Alballa on veganismistaan jopa lääkärintodistus.

-Alba ehti jo saada päiväkodissa kolme viikkoa vegaaniruokaa, kunnes kävi ilmi, että veganismia ei ole merkitty lääkärintodistukseen allergian vuoksi, vaan eettisistä syistä, Riina kertoo Helsingin Uutisten artikkelissa 24.9.

Alban perhettä on ohjeistettu päiväkodissa tuomaan lapselleen hoitoon omat eväät: lounaan ja välipalan. Äidin mielestä tämä ei tunnu reilulta, koska kaikki muutkin lapset saavat päiväkodissa ruokaa.

Syyksi kaupunki perusteli linjaustaan, että vegaaniruokavalio ei ole kaupungin mukaan ravitsemussuositusten mukaista.

27.10 Helsingin Uutisisten artikkelissa kerrottiin, että Keravan kaupunki selvittää, voisiko kaupunki alkaa tarjota kouluissa ja päiväkodeissa vegaaniruokaa sitä haluavien perheiden lapsille. Keravan kaupunki on päättänyt pyytää kaupungin ruokapalveluilta selvitystä asiasta.

Keravan naapurikaupungissa Järvenpäässä saa vegaaniruokaa vedoten eettisiin syihin, ja Tuusulassa riittää huoltajan ilmoitus päiväkodille.

Lähteet:

https://www.sttinfo.fi/tiedote?publisherId=60577833&releaseId=64437913
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/562617-alba-1-ei-saa-ruokaa-paivakodissa-edes-laakarintodistus-ei-kaantanyt-kunnan-paata
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/574206-alba-1-saattaa-sittenkin-saada-vegaaniruokaa-paivakodissa-kaupunki-aloittaa
https://yle.fi/uutiset/3-9910297
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005430851.html

Teksti: Marianne Kokkonen
Kuva: Pixabay