Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY hyväksyi uuden jätehuoltomääräyksen, jonka nojalla yli viiden asunnon taloyhtiöiden muovinkeräys tulee pakolliseksi pääkaupunkiseudulla. Muutos tulee voimaan siirtymäajan jälkeen vuoden 2021 alussa.

Muovinkeräys aiheuttaa uudelleenjärjestelyitä monen taloyhtiön jätekeräyksissä. Ongelmana on ollut keräysastioiden mahtuminen roskakatoksiin. Ennen muutosta muoviroskien keräys oli pakollista ainoastaan yli kahdenkymmenen asunnon taloyhtiöissä.

L&T muistuttaa kierrätyksen tärkeydestä (KUVA: Wikipedia)

Ympäristöhuoltoyritys Lassila & Tikanoja kertoo nettisivuillaan muovinkeräyksen olevan tärkeää, sillä kierrätys on heidän mukaansa ainoa keino, jolla materiaaleihin sitoutunut arvo ja työ eivät valu hukkaan.

”Pitkään käytössä ollut malli, jossa raaka-aineista tehdään päivittäistavara- ja elintarvikepakkauksia, jotka päätyvät kaatopaikalle, ei ole kestävää eikä järkevää toimintaa. Muovipakkauksista saadaan uutta raaka-ainetta, kun ne kierrätetään asianmukaisesti”, nettisivuilla kirjoitetaan.

L&T myös muistuttaa, että muovikeräys on tarkoitettu vain puhtaalle pakkausmuoville esimerkiksi muovipusseille ja tyhjille elintarvikepaketeille. Muovin kierrätykseen sopimattomia tuotteita ovat muun muassa hammasharjat, ämpärit ja PVC-muoviset esineet.

HSY hyväksyi muovinkeräysmuutosten kanssa samaan aikaan uudet jäteastioiden tyhjennysajat. Syksyllä voimaan tulleen muutoksen jälkeen tyhjennystyöt suoritetaan kello 6-22 välisenä aikana.