Lähijunista poistui lipunmyynti, eikä raitiovaunuista saa enää lippuja kuljettajalta. Helsingin seudun liikenne suosittelee ostamaan matkaliput etukäteen mobiiliapplikaatiolla. Suurimmalla osalla on nykyään älypuhelin, mutta miten selviävät vanhukset tai ulkopaikkakuntalaiset, jotka eivät ole tottuneet käyttämään HSL:n palveluita mobiilissa.

“Olisi hyvä, jos kaikista julkisen liikenteen kulkuvälineistä voisi ostaa matkalippuja”, toteavat ulkopaikkakuntalaiset Ulla Niku-Huomolin ja Hannu Huomolin. Vieraillessaan Helsingissä he yleensä hankkivat vuorokausilipun, koska se on helpoin tapa. Ulkopaikkakuntalaisina he eivät tiedä, mistä kaikkialta saa matkalippuja, joten on hyvä varautua etukäeen.

Reittiopas on auttaa Helsingin seudulla liikkuessa, mutta se on saatavilla vain netissä. Matkat he yleensä selvittävät etukäteen, missä päivän aikana aikovat liikkua. HSL:n lippuautomaateista ei pysty etsimään reittejä, mikä on mahdollista usein ulkomailla. Tämä olisi Huomolinien mielestä hyvä lisä, sillä vain toisella heistä on älypuhelin, joka on hankittu vain muutamia kuukausia sitten eikä käyttö ole vielä varmaa. Pienen harjoittelun jälkeen Reittioppaan käyttö jo onnistuu, mutta monien palveluiden siirtyminen nettiin huolettaa.

Ulla Niku-Huomolin (vas.) ja Hannu Huomolin tutkivat HSL:n opaskarttaa. Isoista kartoista on välillä vaikea löytää haluamansa.