Paikalla oli järjestäjien omien arvioiden parhaimmillaan jopa 16000 osallistujaa. Suurin osa lakkoilijoista oli lapsia ja nuoria.

Kello 10.00 alkaneeseen mielenilmaukseen saapui bussilasteittain oppilaita eri kouluista. Iskuhuudot kaikuivat Eduskuntalon pihalta jo ennen varsinaisen ohjelman alkua. Mielenosoittajat valtasivat Mannerheimintien vajaassa tunnissa pakottaen liikenteen kiertämään tapahtuma-alueen. Lukemattomia eri iskulausein varustettuja kylttejä kantaneet nuoret olivat päättäneet tehdä selväksi, että heidän äänensä ja mielipiteensä kantautuisivat päättäjien korviin.

Mielenilmaisun ensimmäisen puheenvuoron piti 16-vuotias ilmastoaktivisti Atte Ahokas Eduskuntatalon portaille rakennetun katetun estradin suojista. Ahokkaan jälkeen kuultiin vielä kolme muuta puheenvuoroa, kunnes Paleface avasi tapahtuman musiikkitarjonnan. Lakon ilmapiirissä tuntui käsinkosketeltavaa energiaa, josta osa purkautui kello 12 alkaneen minuutin mittaisen korvia huumavan ilmastohuudon aikana. Osallistujien keskuudessa ei näkynyt merkkejä ennalta uumoillusta hysteriasta, vaan ilmapiiri oli rento ja innostava koko keskipäivän ajan. 

ilmastolakko, Helsinki

Greta Thunbergin puhe inspiroi nuorten lisäksi myös taidetta

Huudon jälkeen mikkiin tarttunut Anssi Kela yllätti paikallaolijat edeltävänä iltana sävelletyllä kappaleella. YK:n ilmastokokouksessa kuullun puheen pohjalta sävelletty “Miten te kehtaatte” sai valtavan suosionosoituksen nuorilta mielenosoittajilta, ja keikka jatkui yleisöä huudattamalla ja hittibiiseillä. Tapahtumassa oli varattu myös runsaasti aikaa avoimelle mikille, jolle oli säädetty yläikärajaksi 20 vuotta. 

Yleisöstä osallistuneet nuoret toistivat puheissaan jo aiemmin kuultuja fraaseja siitä, kuinka heidän pitäisi olla lakkoilun sijasta koulussa ja kuinka ilmaston puolesta on toimittava heti, mutta lavalta kuultiin myös osallistujien omia kannanottoja. Vaikka puheet oli tarkoitettu päättäjille, niitä kuulivat vain toiset nuoret. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta poliitikot loistivat poissaolollaan. 

 

Järjestäjien näkökulmasta tapahtuma oli onnistunut

Yleisön hajaannuttua kahden jälkeen tapahtuman kaluston purkajien joukossa rehkinyt Greenpeacen Aleksi Pahkala oli tyytyväinen mielenilmaukseen. Pahkalan toimenkuvaan kuului nuorten avustaminen tapahtuman järjestämisessä. 

-Tapahtuma meni erittäin hyvin, piikkihetkenä paikalla oli 12000-13000 osallistujaa mutta lopullisia lukuja emme vielä tiedä, Aleksi summaa lakon yleiskuvaa.

-Selkeästi yleisöstä suurin osa oli edelleen nuoria, eli kyllä me aikuiset edelleen ollaan aika vellihousuja tällaisten asioiden suhteen, hän naurahtaa

Mielenosoituksien sijaan on vaadittu konkreettisempia tekoja, mutta Aleksi ei kritiikkiä purematta niele

-4 miljoonaa maailmanlaajuista osallistujaa oli arvioitu viime perjantaina, enkä ole edes ehtinyt tarkistamaan, kuinka monta oli tänä perjantaina, että kyllä kyseessä on maailmanhistorian suurin ilmastomielenosoitus. Viimeisimmän tiedon mukaan Suomessa lakkoja järjestettiin 24 paikkakunnalla, joista Helsingin reilun 10 000 osallistujan lisäksi muun muassa Tampereelle kerääntyi tuhansia mielenosoittajia. 

-Greta Thunbergin yksin aloittaman mielenilmaisun innostamana nousee selkeästi aalto, ja  meidän aikuisten pitää kuunnella. Nuoret kyllä tietävät, Pahkala painottaa.

Lopullinen arvio ilmastolakkoon osallistujista maailmanlaajuisesti on yli 7 miljoonaa.

Aleksi Pahkala, Greenpeace