
Jokavuotiset lukioissa järjestettävät vanhojentanssit on jouduttu useissa kouluissa perumaan koronaepidemian takia. Osa lukioista on siirtänyt tansseja myöhempään ajankohtaan. Tilanne vaikuttaa lukiolaisten lisäksi myös pukuliikkeisiin.
Poikkeustilanne on aiheuttanut useissa opiskelijoissa pettymystä. Helsinkiläinen 18-vuotias Priya Härkönen kommentoi tilannetta:
”Olen odottanut penkkareita ja vanhojentansseja viisivuotiaasta lähtien”
Härkönen kertoo myös hankkineensa monta sataa euroa maksaneen mekon jo viime heinäkuussa.
”Mekon suhteen en ole päättänyt vielä mitään. Ajattelin ehkä pitää sitä vielä vuoden ja katsoa, miten tilanne etenee.”

Vanhojentanssien peruuntuminen vaikuttaa myös pukuliikkeisiin
Vanhojentanssisesonki on pukuliikkeille tärkeä. Helsinkiläisen Glamour-pukuliikkeen toimitusjohtaja Jenny Nilsson kertoo koronatilanteen vaikuttaneen myyntien määrään. Suurta huolta hänellä ei kuitenkaan vielä ole.
”Tyttöjen pukuja on mennyt aika normaalisti. Kai ihmiset kuitenkin ovat hyvin optimistisia sen suhteen, että tanssit pidetään”, Nilsson kertoo.
Hän uskoo optimistisuuden lähtevän siitä, että tanssit saattavat ovat joillekin tytöille jopa yksi syy mennä lukioon.
”Poikien osalta pukuja on vuokrattu selvästi varovaisemmin. Luulen, että pojat eivät yleensä ole yhtä innokkaita tanssien suhteen. Voi olla, että tämä tilanne on ollut pojille hyvä syy kieltäytyä tansseista”, Nilsson miettii.
Pukuliikkeiden myyntiin vaikuttavat muutkin tekijät
Vanhojentanssimekot ja hääpuvut ovat pukuliikkeiden tärkeimmät myyntiartikkelit. Jenny Nilssonin mukaan hääpukujen myynti pysyy vuosittain samana.
”Kyllä niissäkin myynti on varmasti nyt rauhottunut. Häiden massiivisuus vaikuttaa myyntiin, ja voi olla, että budjetit ovat korona-aikana pienentyneet.”
Korona-aika muuttaa pukumyynnin intiimimmäksi
Jenny Nilssonin mukaan korona on pienentänyt sovitusseurueita.
”Toivotaan, että mahdolisimman vähän porukkaa tulisi sovittajan mukana. Koitetaan välttää ylimääräisiä kontakteja.”
Lisäksi hän kertoo mahdollisuudesta olla zoomin kautta yhteydessä pukuihin ja sovitukseen liittyen.
Lukiolaiset eivät tyydy eristäytymiseen
Priya Härkönen kertoo opiskelijoiden suunnittelevan jotain peruuntuneiden tanssien tilalle.
”Ei olla vielä sovittu mitään omaa, mutta voi olla että me toisen vuoden opiskelijat keksitään jotain keskenämme tai sitten ei. Tässä on tottunut elämään asioiden kanssa niin, etteivät ne välttämättä toteudu”, hän kertoo.
Härkönen vahvistaa, että kaikille lukiolaisille tilanne ei ole helppo. Hän kuitenkin painottaa olevansa henkilökohtaisesti sinut asian kanssa.
”Tilanne on niin epämääräinen, että en edes osaa ajatella sitä epäreiluna. Koronavuotena kaikilla on kuitenkin peruuntunut asioita’’, hän toteaa.