Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen eteen tuotiin tiistaina kaksi lehmää. Kyseessä oli Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton maaseutunuorten ja vastaavan ruotsinkielisen nuorisojärjestön sekä Helsingin yliopiston kotieläintieteen opiskelijoiden puheenvuoro viimeaikaiseen naudan kasvatuksen ympäristövaikutuksia koskevaan keskusteluun.

Vaikuttimena on ollut Helsingin yliopiston Unicafe-ravintoloiden taannoinen päätös luopua naudanlihasta. Vastakkainasetteluun ei tempauksella kuitenkaan pyritä. MTK:n johtokunnassa maaseutunuoria edustavan Kaisa Pihlajan mukaan tarkoituksena on tarjota tietoa ja etsiä ratkaisuja ilmastonmuutokseen liittyviin ongelmiin.

Tapahtumajärjestäjien tiedotteen mukaan tempauksella halutaan muun muassa muistuttaa, että vastuullisella karjan kasvatuksella on positiivisiakin vaikutuksia. MTK:ssa painotetaan, että lehmä esimerkiksi tuottaa valkuaista kasveista, joita ihminen ei voi suoraan käyttää ravintona, lanta sopii lannoitteeksi, ja laiduntaminen lisää luonnon monimuotoisuutta.

Tapahtuman päähenkilöt, jerseyrotuinen Orawa ja holsteinrotuinen Okadi ovat molemmat lypsylehmiä, ja ne olivat tavattavissa yliopiston Porthania-rakennuksen edessä tiistaina päivällä. Eläinten kerrotaan olevan kokeneita näyttelyesiintyjiä ja pitävän ihmisistä.

Monet ympäristöjärjestöt haluavat kieltää karjankasvatuksen, koska sen katsotaan kiihdyttävän ilmastonmuutosta. Esimerkiksi Vegaaniliiton mukaan karjatalouden on arvioitu aiheuttavan noin 18 prosenttia ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.