Circuksen lauteille on noussut muun muassa Calvin Harris, Ghost, Manowar ja Biffy Clyro (kuvassa). Kuva: Heidi Grönlund.

Helsingin keskustan keikkapaikoista kolme suurta lopettaa toimintansa tämän ja ensi vuoden aikana.

Ensimmäisinä ovensa sulkevat vuoden vaihteessa Virgin Oil sekä Nosturi. Nosturin toiminnan loppumisesta uutisoitiin jo viime vuoden elokuussa, ja syyksi kerrottiin vuokrasuhteen päättyminen.

Ensi vuoden kesäkuussa toimintansa lopettaa Kampin laidalla sijaitseva The Circus, jossa on järjestetty vuosittain keskimäärin sata tapahtumaa. 1 500 asiakaspaikan The Circuksen kohtaloksi koitui tilan yläkertaan tulossa olevat toimistotilat, joissa kansainvälisten yritysten työpäivät eivät noudattele totuttua kello neljän tai viiden päättymistä. Circuksen tilaan pitäisi tehdä miljoonien äänieristys, ja sittenkään ei olisi varmaa etteikö ääni kantautuisi yläkerran toimistotiloihin.

Helsingin keskustan elävän musiikin tapahtumapaikkojen tarjontaan on siis tulossa ammottava aukko. 800 asiakaspaikan Tavastia jää lähestulkoon ainoana isompana toimijana vastaamaan keikkakysyntään.

“Tavastian varauskalenteri on jo valmiiksi ylitäynnä. On mahdollista, että artistit varaavat tulevaisuudessa Tavastian jo monta vuotta aiemmin vaikka kolmeksi peräkkäiseksi illaksi”, Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Johannes Kinnunen maalaa.

“Sekä pienempien että isompien keikkojen kysyntää on ollut todella hyvin muutaman viime vuoden aikana”.

Isojen tapahtumien kysyntä jatkaa nosteessa

Järjestäjäorganisaatiot panostavat nyt entistä enemmän ison luokan keikkakokemuksiin. Kuva: piqsels.com

Isoja tapahtumia sen sijaan on kehitelty viime vuosina runsain ottein.

“Keikkatuotannot ovat kasvaneet ulkomailla jo pitkään. Suomalainen artisti kilpailee kotimaassa yhtä lailla ulkomaalaisen artistin shown kanssa.”

Viime heinäkuussa kahtena perättäisenä päivänä konsertoinut brittiartisti Ed Sheeran veti 100 000 kävijää Malmin lentokentällä. Tapahtuma oli kokoluokaltaan yksi suurimmista Suomeen tuoduista keikkatuotannoista.

Aiemmin Hyvinkään lentokentällä järjestetty Rockfest-festivaali siirtyy tulevana kesänä Tampereen uudelle Santalahden rantapuiston suurtapahtuma-alueelle. Santalahden alueen arvioitu yleisökapasiteetti on 25 000 tapahtumakävijää. Vaikka alue ei ole vielä käyttövalmis, ovat tapahtumajärjestäjät tiedustelleet puiston valmistumisaikataulua jo kauan sitten.

Kinnunen näkee isojen tapahtumien kysynnän pysyvän vahvoilla kantimilla jatkossakin.

“Yleisö on jo tottunut hyvään. Kävijät haluavat yhä isompaa ja parempaa. Kilpavarustelut ovat jo käynnissä siitä, kuka tekee seuraavan innovaation keikkakulttuurissa”.

“Mallia saatetaan tulevaisuudessa ottaa Tukholmasta ja New Yorkista, mikä tarkoittaisi pienempien ja keskisuurten keikkapaikkojen keskittymistä muualle kuin perinteisille keskusta-alueille. Ei ole ollenkaan poissuljettua, että tulevaisuudessa tarjonta siirtyy Kallion tai muiden vastaavien alueiden luo, missä ihmisiä liikkuu yhä enemmissä määrin,” arvioi Kinnunen.